FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Welke Warmtepomp Kiezen?

Welke Warmtepomp Kiezen
Water/water versus lucht/water – Een water/water warmtepomp benut energie uit de bodem voor het verwarmen en koelen van de woning. Ook wordt deze energie gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater. Het grote voordeel van de water/water warmtepomp is dat deze een relatief warme en constante brontemperatuur benut van 10-12 graden.

 • Hierdoor is het rendement van dit type warmtepomp substantieel hoger dan van een lucht/water warmtepomp.
 • Het koelen van de woning levert nog meer voordeel op.
 • Hiervoor is namelijk alleen het watercirculatiepompje nodig.
 • Tijdens het koelen van de woning, wordt energie aan de bron afgegeven.
 • Deze energie kan in de koude maanden gebruikt worden voor het verwarmen.

De woning kan tot een graad of vijf worden gekoeld. Niet overal kan een water/water warmtepomp worden toegepast. In sommige gebieden is het niet toegestaan om een bron te boren. Welke Warmtepomp Kiezen Een lucht/water warmtepomp benut energie uit de buitenlucht. De temperatuur van de buitenlucht is in de koude maanden lager dan de bodemtemperatuur. Hierdoor is het rendement van de lucht/water warmtepomp minder hoog dan dat van de water/water warmtepomp.

Er is echter geen bronboring nodig, waardoor de installatiekosten een stuk lager zijn dan bij de water/water warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt (als er geen cv-ketel meer aanwezig is) een voorraadvat om het warme water te bufferen. Dit voorraadvat is in verschillende capaciteiten (150 liter, 200 liter en 300 liter) beschikbaar.

Beide type warmtepompen kunnen warm tapwater maken. Een water/water warmtepomp doet dat, door de hogere brontemperatuur, efficiënter dan een lucht/water warmtepomp.

Wat is op dit moment de beste warmtepomp?

1 Mitsubishi Warmtepomp – De beste warmtepomp is een warmtepomp van Mitsubishi. Dit merk is al jarenlang koploper wat betreft warmtepompen ! De kwaliteit van een Mitsubishi warmtepomp is niet alleen een van de beste, ze zijn ook nog eens super compact. Zowel de binnenunit als de buitenunit hebben compacte afmetingen zodat ze in elk huis makkelijk weggewerkt kunnen worden. Een warmtepomp kopen is een flinke investering, je mag dus best verwachten dat de kwaliteit van de warmtepomp hoog is. Dat is bij Mitsubishi zeker het geval! Deze warmtepompen hebben een hoog vermogen, waardoor ze de woning en het water moeiteloos verwarmen.

Omdat de inhoud van een Mitsubishi warmtepomp ook nog eens groot is hoef je nooit lang te wachten op warm water of verwarming. Het water in de tank wordt continu en zonder gas met buitenlucht verwarmd waardoor ik het dus meteen kan gebruiken! Wat ik zelf vooral fijn vindt aan deze warmtepompen is dat ze relatief stil zijn.

Veel warmtepompen op de markt kunnen best wel wat herrie maken en soms is dat vooral heel irritant. Daar heb je met een Mitsubishi warmtepomp geen last van. Voordelen

 • Topkwaliteit waar je op kunt bouwen
 • Compacte afmetingen waardoor ze in veel woningen passen
 • Hoog vermogen en dus heel effectief
 • Relatief stil

» Bekijk de laagste prijs ►

Welke warmtepomp moet ik nemen?

Het totale vermogen beslist over welke soorten van warmtepompen in aanmerking komen – Het benodigde vermogen van je warmtepomp zal ook beslissen welke soort warmtepomp je in huis neemt. Heb je veel vermogen nodig (meer dan 10kW) dan kies je best voor een degelijke lucht/water warmtepomp maar nog beter voor een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp of water/water warmtepomp.

Welke warmtepomp is het zuinigst?

1. De zuinigste hybride warmtepomp is ook de duurzaamste – Uit onze berekeningen blijkt dat de warmtepomp met de laagste energiekosten ook het beste scoort op CO 2 -uitstoot.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride warmtepomp?

Kennisbank – Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie. Wel is het belangrijk dat je – voordat je de warmtepomp aanschaft – bekend bent met de aanzienlijke stroombehoefte van een warmtepomp.

 • De combinatie warmtepomp en zonnepanelen is om die reden essentieel om het groeiende elektriciteitsverbruik te compenseren.
 • Echter, hoeveel zonnepanelen heb je daarvoor nodig? Warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor kostenbesparing Allereerst de vraag: is een warmtepomp wel interessant zonder (extra) zonnepanelen? Nou, in principe wel.

Toch adviseren we om ook zonnepanelen op het dak te installeren. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen zorgt namelijk voor de meest efficiënte kostenbesparing. Hoe zit dat precies? We onderscheiden de volgende typen warmtepompen:

Hybride warmtepomp All-electric warmtepomp Grondwater warmtepomp Lucht/water warmtepomp Lucht/lucht warmtepomp Bodemwarmtepomp

Veel verschillende warmtepompen, dus. We kunnen dan ook beter spreken van twee grote varianten: de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. Wat is het verschil tussen de all-electric en hybride warmtepomp? Een all-electric warmtepomp vervangt de cv-ketel en functioneert exclusief op elektriciteit, terwijl de hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel.

 1. Vanzelfsprekend vraagt de all-electric warmtepomp om die reden meer elektriciteit, waardoor je ook meer zonnepanelen nodig hebt om de stroomvraag te compenseren.
 2. Hoe werkt de hybride warmtepomp? Zoals we al vertelden heeft de keuze voor een all-electric, dan wel een hybride warmtepomp gevolgen voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Het verschil in elektriciteitsvraag tussen de hybride en all-electric warmtepomp is te herleiden naar de werkwijze per type warmtepomp. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warm water en energie voor de verwarming.

Zodra de temperatuur buiten ‘onder 0′ komt te liggen, dan kan de cv-ketel bijspringen voor de warmtevoorziening in huis. Hoe werkt de all-electric warmtepomp? Een all-electric warmtepomp functioneert uitsluitend op basis van elektriciteit, en onttrekt warmte uit de lucht, bodem, het grondwater of een combinatie van eerder genoemde elementen.

Het is daarbij niet nodig om een cv-ketel te gebruiken, maar daardoor vereist de all-electric warmtepomp wel meer elektriciteit. Wil je de all-electric warmtepomp kopen, dan adviseren we je bij Soly dus om rekening te houden met de extra stroomvraag. Aantal extra zonnepanelen hybride warmtepomp Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen,

 • De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buiten- of ventilatielucht.
 • Die ‘gratis’ warmte uit de lucht zorgt ervoor dat je meer warmte krijgt, dan stroom verbruikt.
 • Wat betekent dat? Voor elke 1 kWh aan stroom die je verbruikt, maakt de hybride warmtepomp 3,5 tot 5 kWh warmte.
 • Daar komt bij dat de hybride warmtepomp – ten opzichte van de all-electric warmtepomp – voordeliger is in aanschaf.

Overigens kunnen we geen sluitend advies geven wat beter is in jouw situatie. Onder de streep hoef je bij een hybride warmtepomp minder (extra) zonnepanelen bij te plaatsen; in de praktijk gaat het dan om 5 tot 7 zonnepanelen. Aantal extra zonnepanelen all-electric warmtepomp Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren.

 1. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
 2. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is voor veel mensen een aanzienlijke investering, welke je in de loop der jaren terug gaat verdienen.
 3. De all-electric warmtepomp zorgt, logischerwijs, voor een hogere stroomvraag en dus moet je meer (extra) zonnepanelen bijplaatsen.

Daarom adviseren we altijd – wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is – om minimaal 7 extra zonnepanelen om in de nieuwe stroomvraag te voorzien. Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen, Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren.

 1. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
 2. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is voor veel mensen een aanzienlijke investering, welke je in de loop der jaren terug gaat verdienen.
 3. Energieverbruik warmtepomp berekenen Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren? Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van twee factoren: het jaarlijks thermisch verbruik om je woning te verwarmen en het gemiddelde rendement van de warmtepomp (COP), gedeeld door de stroomopbrengst per paneel.

De formule: (jaarlijks thermisch verbruik verwarmen woning en warm water in kWh / COP) / 390 Waar vind ik het jaarlijkse gemiddelde rendement van een warmtepomp? Het jaarlijkse gemiddelde rendement van de warmtepomp is te vinden op het energielabel dat is bevestigd aan de warmtepomp.

Hoeveel kW heb ik nodig voor een warmtepomp?

Vuistregel 1: huidig gasverbruik – Neem je huidig gasverbruik bij de hand. Dat bepaalt de capaciteit van de warmtepomp (bij -10 graden).Voor elke 1000 kuub gas is 5 kW benodigd vermogen. Ter check kun je het aantal vierkante meter van je woning vermenigvuldigen met de factor 10.

Kan je ook douchen met een warmtepomp?

Kun je met een warmtepomp ook douchen – De douche wordt warm dankzij tapwater.

Ook tapwater verwarmen kan optioneel met een warmtepomp. Zo’n warmtepomp met tapwater is het laatste puzzelstukje voor gasloos wonen. Alleen je betaalt relatief wel veel extra voor dat laatste stukje. Het staat ergens ietwat buiten verhouding. Er geldt een hogere meerprijs voor een warmtepomp die tapwater verzorgt.

Stel dat een huishouden van 4 personen een jaarlijks gasverbruik heeft van 1.500 kuub. Daarvan is dan ongeveer 1.100 kuub naar het verwarmen van de woning gegaan. Zo’n 400 kuub ging tot slot nog naar het tapwater. Oftewel, de warmtepomp voor enkel het verwarmen lost al veel op.

Hoeveel graden in huis met warmtepomp?

Subsidie voor warmtepompen – De overheid wil graag dat meer mensen gas gaan besparen met een warmtepomp. Je krijgt daarom, Het bedrag varieert van €750 tot €5000. Goed om te weten: op lucht/luchtwarmtepompen wordt geen subsidie gegeven. Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte voor verwarming en warm water.

Buiten is het gemiddeld 15 graden, maar om een goed geïsoleerd huis warm te krijgen moet de temperatuur die de warmtepomp levert zo’n 35 tot 50 graden zijn. Hoe dat werkt leggen we uit in de volgende stappen, met als voorbeeld een lucht/waterwarmtepomp.1. Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitengedeelte.

De lucht stroomt door het buitengedeelte van de warmtepomp.2. In het buitendeel van de warmtepomp zit een vloeistof met een heel laag kookpunt. De buitenlucht is relatief warm, zelfs in de winter, en geeft zijn warmte af aan de vloeistof. De vloeistof gaat koken en verdampt.3.

De damp wordt opgevangen in het binnengedeelte van de warmtepomp. Daar wordt het ‘samengeperst’ met een compressor waardoor de temperatuur stijgt tot 40 graden. Bijna alle elektriciteit die een warmtepomp verbruikt, wordt gebruikt in dit proces.4. Vervolgens wordt de samengeperste warmte overgedragen aan de centrale verwarming van je huis.

De warmte wordt eerst opgeslagen in een (buffer)vat. Van daaruit wordt het door je huis verspreid via speciale radiatoren of wand- en vloerverwarming, net zoals je cv-ketel dat nu doet.5. Als de warmte is afgegeven aan de centrale verwarming, stroomt de afgekoelde vloeistof weer naar het buitendeel van de warmtepomp.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo’n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.

Is verwarmen met warmtepomp goedkoper dan gas?

Besparing warmtepomp met buitenunit – Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een goed geïsoleerde hoekwoninggemiddelde hoekwoning.

 1. Wil je weten wat je in jouw woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype.
 2. In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1.010 kuub gas voor verwarming en warm water.
 3. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom.
 4. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit.

Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot 1.170 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom 3.150 euro 1.260 euro
Vastrecht gasaansluiting 250 euro 250 euro
Warmtepomp met buitenunit 8 kW 3.190 kWh 2.230 euro 800 euro
Je bespaart per jaar 1.170 euro 710 euro

Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een lucht-water warmtepomp van 8 kW met een A++ energielabel krijg je ongeveer 3.000 euro subsidie. Lees meer op Subsidies,

Besparing berekend voor een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++. Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit.

Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie. Energieprijzen, Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh.

See also:  Was Tun Wenn Man Den Puls Im Ohr HRt?

Kan een warmtepomp je hele huis verwarmen?

Synthetische of natuurlijke koudemiddelen? – Synthetische koudemiddelen zijn meestal fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Die hebben een zeer sterk broeikaseffect als ze in de lucht, Het broeikaseffect van synthetische koudemiddelen over de hele levensduur van de warmtepomp is vergelijkbaar met,

Maar er zijn steeds strengere Europese eisen voor de koudemiddelen. Daardoor wordt het klimaateffect van koudemiddelen bij nieuwe warmtepompen steeds kleiner. Vanaf 2025 mogen synthetische koudemiddelen niet meer dan 750 keer zoveel klimaatinvloed hebben als dezelfde hoeveelheid CO2. Het synthetische koudemiddel R32 voldoet daar al aan: het heeft ruim 600 keer zoveel invloed op het klimaat als CO2.

Andere synthetische koudemiddelen zoals R410a (ruim 2000) en R134a (1800) hebben een veel grotere klimaatinvloed. Natuurlijke koudemiddelen zijn koudemiddelen met een lage klimaatimpact (maximaal 3 keer zo veel als CO2). Voorbeelden zijn propaan (R290), isobutaan (R600a), CO2 (R744), ammoniak (R717).

 • Het zijn stoffen die van nature voorkomen in het milieu.
 • Bij gebruik van natuurlijke koudemiddelen is veiligheid een aandachtspunt.
 • Daarom worden natuurlijke koudemiddelen op dit moment alleen toegepast in warmtepompen die in hun geheel buiten geplaatst worden (monoblock-warmtepomp voor buiten).
 • Natuurlijke koudemiddelen werken over het algemeen iets energiezuiniger dan synthetische.

Ze kunnen ook hogere temperaturen bereiken, maar dan werken ze juist minder energiezuinig. Uit een warmtepomp lekt tijdens de levensduur een heel klein beetje koudemiddel weg. Ook kan tijdens de installatie van de warmtepomp een beetje koudemiddel vrijkomen.

 1. De hoeveelheid hangt af van het type koudemiddel en het type warmtepomp.
 2. Wist je dat.4 van de 5 mensen met een warmtepomp evenveel of zelfs meer comfort in huis ervaren dan met hun oude hr-ketel? Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp op buitenlucht hebben een buitenunit, die lijkt op een airco.

De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledig elektrische warmtepomp kan ook ‘s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water.

Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe meer geluid de ventilator in de buitenunit produceert. In de praktijk hoef je hier weinig van te merken, maar het kan een nadeel van deze warmtepomp zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart (72 procent) van de warmtepompbezitters nooit geluidsoverlast ervaart van de warmtepomp.

Er zijn wettelijke normen voor het maximale geluid dat een buitenunit op de erfgrens mag maken. Overdag mag dat niet meer dan 45 dB(A) zijn en in de avond en nacht niet meer dan 40 dB(A). De afstand van de warmtepomp tot de erfgrens maakt hierin niet uit, als het geluid op de erfgrens maar onder de norm blijft.

Vraag daarom de installateur vooraf te controleren of het geluid van de buitenunit binnen de wettelijke geluidsnorm blijft. Een goede tip is om te kiezen voor een warmtepomp met een zo laag mogelijk geluidsvermogen. Ook kan je de buitenunit op een slimme plek plaatsen en er een geluidsdempende kast omheen zetten.

Volledig elektrische warmtepompen die de bodem of PVT-panelen als bron hebben, maken weinig tot geen geluid. De beste maatregel tegen geluidsoverlast is te kiezen voor een warmtepomp met een laag geluidsvermogen. Modulerende warmtepompen (dat zijn de meeste) kunnen op lagere toeren werken, waardoor de pomp minder vaak aan- en uitschakelt (bijkomend voordeel: de pomp gaat minder snel kapot).

 • Aan de zijkant van je huis.
 • Bij of achter een schuurtje of in een buitenkast (dan kun je hem ook uit het zicht zetten).
 • Op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen).
 • Niet te dicht bij de buren.
 • Niet bij een slaapkamerraam dat vaak open staat.
 • Niet op het dak boven de woon- of slaapkamer.
 • Op een stevige, verharde ondergrond.
 • Op een zo vrij mogelijke plaats: het geluid wordt dan minder teruggekaatst. Plaats de buitenunit dus liever niet tegen een muur of in een hoek.

Voorkom trillingen Vooral op een plat houten dak kunnen trillingen soms resoneren (het dak gaat dan meetrillen). Gebruik dan een geluidsdempende kast of een geluidsabsorberende laag tussen de warmtepomp en het dak of de muur. De meest gangbare warmtepompen hebben een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Er zijn twee varianten:

 1. 01 Volledig elektrisch : een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is.
 2. 02 Hybride : een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Voor een hybride warmtepomp is geen goede isolatie nodig, maar je haalt er wel meer uit als je ook beter gaat isoleren.

Wist je dat. het overgrote deel van de warmtepompbezitters heel tevreden is en hun warmtepomp een 8 of hoger geeft? Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen).

 1. Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig.
 2. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.
 3. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer.
 4. Ook zijn er soorten die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp.

Bekijk het : van bodem-waterwarmtepomp tot PVT-panelen, en ontdek de voor- en nadelen van elk type warmtepomp. De afbeelding toont het aantal lucht-water-warmtepompen. In 2010 waren er iets meer dan 20 duizend, in 2021 al zo’n 200 duizend. De keuze voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp hangt onder andere af van de isolatie van je huis.

Is er een alternatief voor een warmtepomp?

Duurzame alternatieven – De meeste duurzame alternatieven voor de CV-ketel gaan net als de warmtepomp uit van verwarmd water dat wordt getransporteerd door buizen. De pelletkachel bijvoorbeeld geeft directe warmte maar kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en het tapwater.

 1. Zonneboilers verwarmen water met zonne-energie.
 2. Elektrische verwarming daarentegen heeft helemaal geen buizen, leidingen en pompen nodig.
 3. Er komt geen W-installateur of loodgieter aan te pas om het systeem aan te leggen, af te stellen, schoon te maken of te onderhouden: alles is 100% elektrisch, en er komt zelfs geen onderhoud aan te pas.

Vloerverwarming wordt eenmalig aangelegd en gaat een huizenleven lang mee.

Wat is beter Monoblock of split?

https://blog.nefit-bosch.nl/monoblock-of-split/ Lucht/water-warmtepompen zijn er in zowel Monoblock-, als Split-uitvoering. Wat zijn de verschillen? Grofweg kun je zeggen dat de split-uitvoering een erfenis is van de airconditioning. De monoblocks zijn een doorontwikkeling vanuit warmtepomptechniek.

Bij een monoblock zit de condensor in de buitenunit. Dit betekent dat de leidingen die van buiten naar binnen gaan gevuld zijn met water. Bij een split-uitvoering zijn deze gevuld met koudemiddel. Split-units zijn compacter en goedkoper, maar de monoblock heeft weer een beter rendement. Zowel de hybride als all-electric warmtepompen zijn in deze twee uitvoeringen op de markt.

Elke situatie is anders Er kunnen verschillende redenen zijn om voor split of monoblock te kiezen: de prestaties, de formaten, de prijzen of de voorkeur van de installateur. En dan nog is ook het type woning een factor van betekenis. Is het een bestaande of nieuwe woning, gestapelde of grondgebonden woning en wat is de mate van isolatie? Op dit moment is de markt voor split en monoblock ongeveer evenredig verdeeld.

Prestaties Bij de monoblock-uitvoering zit de condensor in de buitenunit. Dit buitendeel is qua formaat groter dan de split-uitvoering. Dat is niet voor niets. De monoblock heeft namelijk een groter verdamperoppervlak beschikbaar voor de warmteoverdracht van de energie van de buitenlucht. Daardoor haalt de monoblock een hoger rendement (COP). Doordat hij effectiever energie uit de buitenlucht kan halen, heeft hij een hoger temperatuurbereik. En dat kan weer handig zijn voor in de renovatie, waar soms wat hogere aanvoertemperaturen gevraagd worden dan in de nieuwbouw. Ook voor het bereiden van tapwater kan dit gunstig uitpakken. Er zit ook een grotere ventilator op. Dit betekent dat eenzelfde hoeveel lucht verzet kan worden met een lager toerental. Dit betekent minder bewegingen en dus ook minder geluidsproductie. Het monoblock van Nefit Enviline kan daarnaast ook verder terugmoduleren.

Monoblock buitenunits

Afmetingen en opstelplaats Een split-uitvoering is kleiner en compacter. Dit betekent dat het buitendeel makkelijker weg te werken is, en aan de gevel kan hangen. Een monoblock buitenunit is forser, en dus moet rekening gehouden worden met de windbelasting. Indien er geen plek is voor het buitendeel op een plat dak, carport of tuin, dan kan het reden zijn om voor de meer compacte split te kiezen. Prijs Een belangrijk aspect: de split-uitvoering van de lucht/water-warmtepomp is goedkoper. Dat heeft vooral te maken met de productiemethode. De buitendelen van split-systemen worden geproduceerd door de bedrijven die ook de airco-buitendelen in grote massa produceren. Daar zitten internationaal grote aantallen in, en dat heeft zijn weerslag op de prijs. Monoblock-units worden door het Bosch-concern in Zweden gebouwd, op basis van eigen technisch ontwerp. Het verschil in techniek en schaalgrootte zie je terug in de prijs.

https://blog.nefit-bosch.nl/monoblock-of-split/ https://youtu.be/ovWaQlr6hxY ze hogetemperatuurwarmtepomp kan daarmee – zonder ingrijpende aanpassingen aan de bestaande woning – de gasketel een op een vervangen. Het water in het buffervat is bovendien heet genoeg om (legionellaveilig) douchewater te leveren. Op dat vlak is de CO2-warmtepomp waarschijnlijk efficiënter dan gangbare warmtepompen. https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/ Een Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) is nog niet bekendgemaakt maar het Japanse Denso heeft warmtepompen in de aanbieding die 90 graden leveren bij een COP van 3 of meer. Als de installatie ontwikkeld met Vattenfall over een heel stookseizoen rond die waarde uit komt, zou dat echt top zijn. Het rendement doet dan weinig onder voor reguliere warmtepompen, ondanks de veel hoge temperaturen. Stratificatie Tapwater buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp Stratificatie buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp Bekend systeem voor tapwater, spannender voor centrale verwarming De CO2-warmtepomp is volgens de experts inderdaad uitermate geschikt voor de bereiding van warm tapwater. In toepassingen waar veel heet water gewenst is, bijvoorbeeld hotels of zwembaden, wordt de hogetemperatuurwarmtepomp wereldwijd al jaren succesvol toegepast. Efficiënt opwarmen van leidingwater van ±10 graden tot 90 graden gaat uitstekend. Net zoals een HR-ketel op aardgas een lage retourtemperatuur nodig heeft om rookgassen te kunnen condenseren – en daadwerkelijk het beloofde hoge rendement waar te maken – moet ook voor de CO2-warmtepomp het water dat uit het verwarmingssysteem terugkomt voldoende afgekoeld zijn om het hoge rendement waar te maken. De belangrijkste kanttekening is dan ook dat, in tegenstelling tot wat ik hier boven stel, verder isoleren van een pand na installatie van een CO2-warmtepomp niet automatisch loont. Het ingeperkte warmteverlies door dak, muren en vloer zou wel eens kunnen wegvallen tegen het verlaagde rendement in de warmtepomp, omdat de retourtemperatuur in dat geval te hoog oploopt. Nooit bij stil gestaan dat dat ook bij warmtepompen een uitdaging is. Het is vermoedelijk vooral vanwege deze uitdaging dat Vattenfall een fors buffervat installeert, samen met de CO2-warmtepomp. Door uit dit buffervat zowel tapwater te bereiden en de centrale verwarming te voeden lijkt nog steeds een hoog gemiddeld rendement haalbaar. Geavanceerde integratie nodig Belangrijk daarbij is dat warm water lichter is dan koud water. Zo is in de buffer een temperatuurgradiënt mogelijk en kun je de warmtepomp het temperatuurverschil tussen de bodem en de top aanbieden. https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/ De video hieronder legt goed uit wat de voordelen van een gestratificeerde warmtebuffer zijn. De buffers van Solvis werken vergelijkbaar. Ik ben nu nog benieuwder naar praktijkresultaten met het geïntegreerde systeem over een volledig stookseizoen. Pas bij een SCOP (ruim) boven de 2, is er ten opzichte van een ketel op aardgas sprake van CO2-reductie, omdat ook de bulk van de elektriciteit voorlopig nog uit aardgas geproduceerd wordt (met een efficiëntie van ±55%). https://www.youtube.com/watch?v=H4_ZQCjsMII Welke soorten radiatoren zijn er, welke variabelen spelen mee met het warmtevermogen en hoe bereken je dit alles? https://www.youtube.com/watch?v=H4_ZQCjsMII Ik heb 2 kamers van 41 m3. Daar is 1600w aan verwarming aanwezig. En 1 kamer van 45 m3, daar heb ik 1760w beschikbaar. deze kamers zitten allemaal aan elkaar vast zonder deuren. Warmtenet / stadsverwarming vragensessie https://www.youtube.com/watch?v=UH4u_qYQQn8 Warmtenet / stadsverwarming vragensessie” frameborder=”0″> Warmtenet / stadsverwarming vragensessie https://www.youtube.com/watch?v=UH4u_qYQQn8 WAR = WeersAfhankelijke Regeling. Bij WAR bepaald je de stooklijn + het voetpunt hoe hoog de aanvoertemperatuur is van het verwarmingstoestel. Een stooklijn van 1 betekent bij elke graad buiten lager een 1 graad hogere aanvoertemperatuur. Gerekend vanaf het voetpunt. Nadeel van WAR stoken is dat de warmtepomp altijd draait, ook is er geen warmtevraag van de thermostaat. Door middel van kleppen/afsluiters bepaal je dan de warmtevraag in een ruimte. De Elga draait 24/7 op 20,5 graden op de thermostaat zonder WAR. De ELGA blijkt dus exact warmteverlies te compenseren, ideaal zo : ELGA bepaald zelf aanvoertemperatuur, zonder WeersAfhankelijkeR, waarbij woonkamer op temperatuur blijft.

See also:  Was Tun Herr General Podcast?

De CO2-conc. in de atmosfeer is nu 417 ppm (0,0417%) Sinds 1850 is de CO2-conc.48% gestegen Deze toename is veroorzaakt door de mens De netto CO2-productie van de natuur is vrijwel nul ail gekregen, man, dubbele woning ( muur weg gebroken tussen woningen ), 2x 3500m3 verbruik. Heeft een ELGA ACE 6 laten adviseren en installeren. En mailt mij nu dat de unit zoveel verbruikt en dat het niet goed werkt. VERBRUIK 4000kWh kan 1970 TussenWoning 2 jaar mee verwarmen.

Maximale aanvoertemperatuur: 37,0 graden Regeling: Ruimteregeling Pompsnelheid: 15l/min it is het opgenomen vermogen. Het maximale vermogen wat de ELGA ACE 6 kan opnemen uit het net is 2,4kW. Wij blijven bij 37 graden aanvoer en -6 steken op ongeveer 1500W aan opgenomen vermogen.

Dat houdt dus in dat de ELGA nog veel meer in zijn/haar mars heef P=I*V 1500 https://warmtepomp-panel.nl/dbe2.html%20climatebooster.nl https://www.conrad.nl/info/guides/zelfbouwprojecten/cv-met-ventilatoren https://tweakers.net/ventilatoren/scythe/slip-stream-140xt_p339332/vergelijken/ https://www.soortennl.nl/Portals/5/EasyDNNNews/SoortenNL_Presentatie%20Meetsoorten%20Basiskwaliteit_23mei2022.pdf Is warme lucht via de airco (zoveel) goedkoper dan de verwarming aan? 2 kwh aircoverwarming vervangt ongeveer 1 m3 gas.2 kWh kost ongeveer € 0,60.

Een m3 gas kost minimaal een euro meer. Een airco heeft namelijk een rendement van ongeveer 400%. CEO van Eneco in SvenOp1 zojuist: energieprijzen kunnen nog een factor 10 over de kop gaan. https://twitter.com/M_the_Lion/status/1545120474660851712 Bereid je voor op een koude winter.

ij hebben een uiterst goed geïsoleerd huis en er is eigenlijk wat dat aangaat geen bezwaar, echter, onze cv leidingen zijn mogelijk te klein voor elektrisch verwarmen; met lagere temp verwarmen betekent mogelijk niet 15 mm maar 22 mm leidingen; expert buigt zich erover nu🤷‍♀️ https://twitter.com/M_the_Lion/status/1545120474660851712 Triest dat zo’n groot deel van Nederland het voor elkaar heeft gekregen om warmtepompen al meer dan een decennia zo negatief te framen dat dit acceptatie en prijsniveau ernstig heeft verslechterd.

En nu allemaal klagen dat het verwarmen van hun huis onbetaalbaar is geworden Absoluut, hetzelfde met elektrische auto’s en de huidige benzineprijs. Ik rijd al bijna 10 jaar volledig elektrische en ben echt voor gek uitgemaakt. Nu tijd ik voor 4 ct/km terwijl bv een VW Golf nu 14 ct/km kost.

Click any cell inside the pivot table. On the PivotTable Analyze tab, in the Calculations group, click Fields, Items & Sets. The Insert Calculated Field dialog box appears. Enter Tax for Name. Type the formula =IF(Amount>100000, 3%*Amount, 0) Click Add. Note: use the Insert Field button to quickly insert fields when you type a formula. To delete a calculated field, select the field and click Delete (under Add). Click OK. Excel automatically adds the Tax field to the Values area. Result:Calculated Item A calculated item uses the values from other items. To insert a calculated item, execute the following steps. Click any Country in the pivot table. On the PivotTable Analyze tab, in the Calculations group, click Fields, Items & Sets. The Insert Calculated Item dialog box appears. Enter Oceania for Name. Type the formula =3%*(Australia+’New Zealand’) Click Add. Note: use the Insert Item button to quickly insert items when you type a formula. To delete a calculated item, select the item and click Delete (under Add). Repeat steps 4 to 6 for North America (Canada and United States) and Europe (France, Germany and United Kingdom) with a 4% and 5% tax rate respectively. Click OK. Result:https://www.excel-easy.com/examples/calculated-field-item.html Doorstroomgeiser ShowerHeater DoorstroomBoiler De doorstromers welke je nog aan een normale NL huisaansluiting zou kunnen gebruiken hebben 11 kW vermogen. De grotere doorstromers met 18 kW (of meer) kan je helaas niet meer aan een normale huisaansluiting bedrijven, 18000/230 = 78 A, ook met een 3 x 25A standaard aansluiting lukt dit niet, zeker niet als je nog de andere verbruikers meerekent.

Bedenk dat een cv-combiketel zelf met “maar” CW3 een hoger continu tapwatervermogen kan leveren.11kW doorstromer: Ongeveer 6 liter per minuut, 40 graden zonder menging https://nobodyisperfeckt.boxathome.net:10443/photo/index.php#!Albums + P.S.: In Duitsland had ik standaard een 3 x 60A krachstroom huisaansluiting en een 24 kW Durchlauferhitzer. Zie hier de verschillen tussen een gasland zoals NL en een stroomland zoals DE. https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617 Een 3x35A aansluiting kost op dit moment, naast een eventuele aanpassing van je meterkast, ook nog eens ca 600,=/jaar extra. Een 3x50A aansluiting zelfs ca € 1000,=/jaar extra. https://www.stedin.net/tarieven Een 3x25A aansluting kan maximaal ca 17.000W leveren. Als dus een doorstroom boiler van 11kW aan staat omdat iemand staat te docuhen en iemand gaat ontbijt maken en daarbij de water koker (2000W), broodrooster (1500W), koffiezetter (1200W) en inductiekookplaat (5000W?) gebruikt (thee, toats, koffie, gebakken eitje), kom je aan 20.700W en ga je dus ruim over dat maximum heen. Ik zou dus verwachten dat bij een doorstroomboiler je altijd een zwaardere aansluiting nodig hebt. https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617 Een 3x35A kan maximaal ca 24kW leveren. Een 3x50A met max 34kW wordt hier in NL al ‘klein zakelijk’ genoemd. Maar bij de ‘van het gas af’ transitie zullen grotere aansluitingen nodig zijn, dus mogelijk dat we daar wat meer in de richting van Duitsland gaan waar zoals @darkfiber ook al aangaf aanslutingen van 30kW tot 60kW als normale huisaanslutingen worden gezien. Overigens zijn daar aansluitingen boven de 3x50A (34kW) ook wel wat duurder in aanleg. Een 3x35A aansluiting kost op dit moment, naast een eventuele aanpassing van je meterkast, ook nog eens ca 600,=/jaar extra. Een 3x50A aansluiting zelfs ca € 1000,=/jaar extra. https://www.stedin.net/tarieven Een 3x25A aansluting kan maximaal ca 17.000W leveren. Als dus een doorstroom boiler van 11kW aan staat omdat iemand staat te docuhen en iemand gaat ontbijt maken en daarbij de water koker (2000W), broodrooster (1500W), koffiezetter (1200W) en inductiekookplaat (5000W?) gebruikt (thee, toats, koffie, gebakken eitje), kom je aan 20.700W en ga je dus ruim over dat maximum heen. Ik zou dus verwachten dat bij een doorstroomboiler je altijd een zwaardere aansluiting nodig hebt. Een 3x35A kan maximaal ca 24kW leveren. Een 3x50A met max 34kW wordt hier in NL al ‘klein zakelijk’ genoemd. Geld jouw mening ook voor de huidige warmtepompboilers (Atlantic, Calypso, Auer etc.)? Maar bij de ‘van het gas af’ transitie zullen grotere aansluitingen nodig zijn, dus mogelijk dat we daar wat meer in de richting van Duitsland gaan waar zoals @darkfiber ook al aangaf aanslutingen van 30kW tot 60kW als normale huisaanslutingen worden gezien. Overigens zijn daar aansluitingen boven de 3x50A (34kW) ook wel wat duurder in aanleg. https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617 Wat laat, maar wij hebben dit 2 jaar geleden opgelost met een 50 liter electrische boiler (voor keuken, bijkeuken, wastafel in de werkplaats ed, ). Deze boiler meegenomen uit Portugal, waar deze een A-label had (maar later blijkt, dezelfde in Duitsland een B-label heeft). Deze 50 liter Boiler heeft een aansluitwaarde van 1,5 kW. Onze PV panelen liggen op het dak van de werkplaats en heeft ‘dag-pieken’ van 2,5 tot 3,2 kW tussen 12h00 en 16h00. In de groepenkast zit een eigen kWh meter voor de opbrengst met een ‘Puls’-uitgang. Per 10 W een puls. Hiermee start ik de opwarming van de Boiler. Zodra de pulsen korter als 25 sec na elkaar komen, schakelt de boiler aan (opbrengst PV panelen gaat dan voorbij de 1,5 kW). Het gemeten verbruik over 2 weken is ong.17,5 kWh, waarbij de boiler 13 uur en 25 min heeft aangestaan. Komt neer op ong.1,2 kWh per dag. Wat je zelf opwekt en ook meteen gebruik blijft buiten de meter ! ! En dus nix met saldering te maken. Meeste warme water gebruiken we met koken en reinigen, dus voornamelijk tussen 16h30 en 20h00. Als er geen of onvoldoende PV opbrengst is, dan schakelt een tijdsklok vanaf 15h00 tot 16h30 de boiler op netstroom. ( Voor de badkamer vinden wij dit onvoldoende. Hoewel, afgelopen zom warmen. We weten het gasverbruik voor warm water voor zeg maar twee bejaarden. Ook de ervaring met een elektraboiler in ons tweede huis. Schakelklok laten inschakelen rond 10.00 en uitschakelen rond 17.00. Ik heb een merk boiler gevonden met 2 verwarmingsspiralen van 800 W. Gewoon maar een inschakelen en de stroom komt voor 80 % gemiddeld van mijn dak. Ik heb toch nog 1100 kWh over. De toekomstige ketel/warmtepomp hoeft dan niet meer gekocht te worden met warmwatervoorziening. Zo rendabel is dat opwarmen met combiketel en warmtepomp ook niet W kan heel lang met zonne-energie gestookt worden. Alleen in de wintermaanden zal het wat duurder worden met stroom van 21 cent als de salderingsregeling afgelopen is. Uit metingen in de zomer gebruiken we voor warm water weinig gas.2 m3 gas per week om je handen te wassen. DolfS: Een boiler is beveiligd tegen koken (= 100 graden) ivm de oplopende druk. De thermostaat zit in de verwarmingsspiraal en deze wordt altijd iets heter als zijn omgeving. Geen enkele goedgekeurde boiler gaat over de 85 graden ! ! Een boliler hoeft niet in lagen op te warmen. Als de spiraal onderin zit, stuurtde Thermosyphon stroming automatisch het warmste water naar boven. En het instromende koude water blijft rond de spiraal, zonder te mengen, zoals Dolf aan aangeeft. Een goed boiler mengt juis zo min mogelijk !! Wij hebben bewust voor deze 1500 Watt gekozen, dezelfde reden die ‘Rakker’ aanhaalt. DolfS: daarom start onze boiler op de impuls van de inkomende energie meter van de PV panelen. Elke 10 Watt een puls en als deze korter na elkaar komen, dus meer opbrengst, schakelt de puls ontvanger de boiler aan het net. In principe zou dit ook aan de WiFi van onze ABB PV omvormer kunnen, maar WiFi ontvangers, welke > 1,5 kW kunnen schakelen zijn niet te vinden Uitvoeren is bij ons wat lastig. De boiler hangt in de bijkeuken, de CV ketel op de overloop 1e verd. En ons huis is, qa buizennetwerk, al een halve petrochemische industrie 😉 P.S. Dit kan op elke CV ketel met een “Gaskeur-NZ” label geïnstalleerd worden. Voordeel van een elektrische boiler boven een ‘Zonneboiler’ is het 24 h / 7 dagen beschikbaar zijn, ook in een winterse periode (zoals vandaag 31 jan.2021 rond 12h00: Buitentemp. = 0 graden, PV opbrengst = 1400 W / per uur ) n Engeland (en in Azië) zie je ze vaak in de badkamer, een electrisch doorstroom toestel zoals jij voor ogen heb. Deze worden IN de douche ruimte geplaatst, ( waar ik als Electraman nou niet bepaald een voorstander van ben ). Toch zijn deze elektrische doorstroom douche heaters in Engelse woningen eerder regel als uitzondering !! En ook daar zijn (EU) veiligheidseisen ! ! Heb hier een voorbeeld geplaatst van de in Engeland populaire Sharp WHP315N. Als je even Googelt op “Showerheater”, kom je zelfs Nederlandse aanbieders tegen. Maar per WWW is zelfs na de Brexit niet echt een probleem. Deze doorstroom heater hebben een aansluitwaarde van rond de 3,5 kW, dus vragen wel om een eigen 16 A groep. Met de draaiknop stel je de juist temperatuur in. Het vermogen is altijd gelijk. De snelheid van het doorstromende water bepaalt de temperatuur. Veel water, dus snel stromen is koeler, weinig water, dus langer in het toestel, is warmer! Maar ook Panasonic en het in Engeland populaire merk Masterwatt. Er zijn ook 600 Watt en 1200 Wat doorstroom heaters te koop. Deze zijn feitelijk bestemd voor Campers en Caravans en leveren onvoldoende warmwater. kern wordt hiermee opgewarmd. Onderin komt het koude water met een anti-wervel inlaad naar binnen. op ong.80 van de hoogte (zit altijd een kleine luchtbel boven) zit de overstroom / warmwateruitloop. Zolang het water er rustig doorheen loopt, zal er nauwelijks mengen plaatsvinden. De lagen koud en warm blijven als het ware op elkaar liggen. Dit heet ‘Thermocline”-lagen. De thermocline, spronglaag of inversielaag is de aanduiding van een overgang tussen twee lagen water met verschillende temperatuur en dichtheid, bijvoorbeeld in meren of oceanen. Het water onder de thermocline heeft een andere temperatuur dan de laag erboven.15 november 2017 Roadmap Compacte Conversie en Opslag Roadmap in het kader van het project de Tweede Warmterevolutie, die de verschillende innovatie- en technologiepaden beschrijft die nodig zijn om concepten voor warmte- en koude opslag en conversie voor de gebouwde omgeving succesvol te ontwikkelen en in de markt te zetten. Meer informatie en aanvullende onderleggers hierover staan gepubliceerd op ProjectCCO.org, 29 september 2016 Collectieve warmte naar lage temperatuur Rapport over de overwegingen die komen kijken bij de transitie van hoge temperatuur naar lage temperatuur warmtenetten voor bestaande bouw, opgesteld door Ecofys & Greenvis i.o.v. RVO.nl voor de Topsector Energie, op verzoek van TKI Urban Energy. Een korte PowerPoint presentatie van het rapport is hier te vinden, verdere uitleg en kostenkengetallen staan in het rapport. Platform Groen Erfgoed Historische tuinen https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20221007_1 In de jaren 80 van de vorige eeuw is een flink aantal historiserende tuinen en parken aangelegd. Zo’n tuin wekt de indruk een historische tuin te zijn, maar het is een nieuwe tuin in oude stijl. Ook deze tuinen en parken zijn alweer 40 jaar oud en behoren tot het groene erfgoed. Maar is dat wel zo? En zo ja, welke zijn het beschermen waard en vooral, waarom? Deze middag van het Platform Groen erfgoed start de discussie over dit mogelijk toekomstige groene erfgoed en onderzoekt de achterliggende ontwerpgedachten, motieven en valkuilen. https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2022/10/07/platform-groen-erfgoed-historiserende-tuinen https://optiekwereld.nl/product/carson-handmicroscoop-mm-450-20-60x-met-led/ De Carson MM-450 is een compacte handmicroscoop met ingebouwde LED-verlichting en een 20 tot 60x vergroting. Daarmee is deze microscoop zeer geschikt om zelfs de kleinste details waar te nemen, waar u zich ook bevindt. Toepassing Carson MM-450 Met behulp van deze compacte handmicroscoop wordt elk detail zichtbaar. Door middel van de knop aan de bovenkant kunt u de LED-verlichting aan en uit zetten, hiervoor dient u één AA-batterij te plaatsen (niet meegeleverd, optioneel verkrijgbaar). Door de LED-verlichting kunt u er voor zorgen dat het object optimaal verlicht wordt. Door aan de bovenste ring te draaien kan de vergroting geregeld worden, waarna u met de onderste ring het beeld scherp kunt stellen, zodat u het object nog beter kunt bestuderen. De compacte handmicroscoop is dankzij de kwaliteit van de lens zelfs zonder LED te bedienen. Deze handmicroscoop wordt veel gebruikt door verzamelaars van bankbiljetten en postzegels, maar ook wordt deze handmicroscoop veel ingezet door kwekers voor het bestuderen van hun zaailingen. https://optiekwereld.nl/product/carson-handmicroscoop-mm-450-20-60x-met-led/ https://twitter.com/wishmaster_nl/status/1584225029369143297 https://twitter.com/wishmaster_nl/status/1584226033972105217 https://www.kivi.nl/uploads/media/632068f712e2e/kivi-technologielezing-2022.pdf https://www.kivi.nl/uploads/media/6154776c65ec1/1.0%20ZonthermieLezing%20VZKC%20door%20Mark%20Peters%2020210828.pdf Uw warmtepomp werkt niet als een batterij, uw huis is de batterij. Vandaag de warmtepomp klaargemaakt voor dynamische energieprijzen. Hij kan nu tijdelijk geblokkeerd worden bij hoge prijzen Ik heb een Techneco Elga met blokkeer contact. Nieuwere warmtepompen hebben vaak wel een PV of SG contact. Anders gewoon een relais ergens inbouwen. Mooiste zou een intelligente sturing zijn om op goedkope momenten extra te verwarmen. Nibe heeft zo’n integratie op day-ahead 3x raden waar ik mee genomineerd was in 2017 op duurzame dinsdag. Al ingebakken. Wp gestuurd via “Low tariff” contact, heb ik doorgetrokken naar volautomatische waterzijde regeling. Start sein voor alvast opwarmen woning tijdens laag tarief in combie met tapwater. Buffer je rijk. Ik hoop dat snel te kunnen doen met mijn @heliotherm_COM https://twitter.com/luukoosterbaan/status/1583888002467926016 Cube 7.6kW. Maar eerst nog even leveren maar er zit als het goed is een gateway bij waarbij ik hem kan aansturen. En werkt samen met Froniius omvormer en laat ik nou toevallig hebbe Ja, warmte bufferen voor de duurste periodes op een dag. Boiler voor SWW is ook in bestelling. Waarom zou je alleen extra warm SWW maken en niet op de PV stroom overdag de woonkamer 1-2 graden warmer die dan snachts wat kan afkoelen? https://twitter.com/katrijne/status/1507266376666333185 Dat kan ook, maar dat moet via de thermostaat/naregeling gebeuren. De Nest thermostaat kan ik ook zo gaan aansturen dat hij op de goedkoopste momenten de temperatuur een graadje verhoogt. Er zat al een blokkade contact in de warmtepomp. Die heb ik aangesloten op een Fibaro relais dat koppelt aan mijn domotica controller (ook Fibaro). Met Domotica van Fibaro. Maar ik probeer het wel zo te maken dat als ik m’n huis verkoop het ook nog kan blijven werken zonder domotica. ls ik het goed begrijp schakel je de warmtepomp uit als stroom duur is. Waarom? Warmtepompen zijn toch de goedkope oplossing van ons energieverbruik voor verwarming? En is het wel verstandig om te gaan prutsen aan elektrische apparaten? https://twitter.com/katrijne/status/1507266376666333185 https://www.ctcbenelux.com/blog/news/een-ctc-oplossing-de-logische-keuze-voor-bert-rebry https://www.tijd.be/netto/analyse/energie/warmtepomp-stuk-interessanter-dan-gasverwarming-door-premie-en-hoge-gasprijs/10373678.html Wij hebben iets soortgelijks van CTC, waar hij bij overproductie van de PV panelen ons buffervat helemaal warm zet. Piek rond 15u gisteren was dát. Dan zie je dat warmtepomp daarna veel minder moet draaien. Optimaal de gratis zon benutten dus. Ik weet nu niet of dit onze CTC warmtepomp is of het Smappee energy-management systeem is die dit aanstuurt. Maar wij sturen het met overschot bij onze PV panelen. Mijn Nibe warmtepomp kan nu ook rekening houden met dynamische stroomprijzen zodat het verbruik van verwarming en warmwater wordt afgesteld op de Epex day-ahead uurprijzen. warmtepomp werkt dus als een soort van batterij nu dus ! top ! met dank aan @NIBEEnergy https://twitter.com/yusobe @yusobe https://www.ctcbenelux.com/blog/news/een-ctc-oplossing-de-logische-keuze-voor-bert-rebry Epex day-ahead. Uiteraard dit snapt echt iedereen! hoppa en €10.000 voor een Nibe WP INVESTERING KOSTEN 15-20.000 euro met PV panelen erin. Jaarlijks winnen we nu 3000 à 3500 euro (met huidige energieprijzen). Na ongeveer 7-8 jaar hebben we terugverdiend. Welke investering heeft zo’n return? Beter energielening afsluiten bij de bank ipv verlies te laten doen op een spaarrekening https://www.tijd.be/netto/analyse/energie/warmtepomp-stuk-interessanter-dan-gasverwarming-door-premie-en-hoge-gasprijs/10373678.html https://twitter.com/UK_CTC Mijn Vailliant Arotherm Plus kan (door R290) tot een aanvoer van 75gr. Prima voir tapwater, maar die temp voer ik liever niet door mn vloer.API staat voor Application Programming Interface. meestal is dat een manier om toestel aan te sturen van uit een stukje software. maar hier gaat het toestel zelf de energie prijzen autonoom ophalen (ook via een API weliswaar naar Epex) en gebruiken. https://twitter.com/UK_CTC dat is het verschil tussen fabrikanten als Nibe die al 40 jaar warmtpompen maken als core business en de fossiele verwamers als vailliant en viessman die nu pas op de kar springen Uw warmtepomp werkt niet als een batterij, uw huis is de batterij. https://twitter.com/UK_CTC onderschat niet hoe lang een goed geisoleerde (nieuwbouw)woning de warmte kan vasthouden + deze warmtepomp heeft ook een ingebouwde boiler die nu maar 1 keer per dag warm water opwekt – exact op het uur dat stroom het goedkoopst is. Al 30 jaar staat de temperatuur tapwater bij mij op 40 graden en heb er nooit negatieve gevolgen van ondervonden (doorstroomketel). graag zou ik de temperatuur tapwater verder verlagen naar zo’n 25/30 graden, maar dat kan alleen maar als de printplaat wordt aangepast. In Zuid Amerika douchte ik met onverwarmd water, wat als je er eenmaal onder staat een fijne temperatuur is. ook mijn cv temperatuur staat al 30 jaar op 40 graden. Mensen die klagen over de hoge gasprijs, zouden hiermee kunnen beginnen en daarna korter douchen. Tel uit je winst (let op.als voorraad vat kleiner is dan 1liter schijnt eht geen probleem te zijn!! Zout door klimaatverandering en vergrijzing ook veel meer problemen verwachten) https://www.installatie.nl/nieuws/verlagen-tapwatertemperatuur-is-veilig/ Posted on February 16, 2021 08:43 AM by ahospers

See also:  Wieviel Joghurt Am Tag Ist Gesund?

Heb je een aparte groep nodig voor een hybride warmtepomp?

Moet mijn stroomaansluiting verzwaard worden voor een hybride warmtepomp? – Voor installatie van een hybride warmtepomp niet altijd nodig om je aansluiting op het stroomnet te verzwaren. Dat komt doordat de hybride warmtepomp een klein elektrisch vermogen heeft.

Alleen met een heel lichte aansluiting moet die worden aangepast. Een installateur kan adviseren of de huidige aansluiting voldoende is, of er aanpassingen nodig zijn. Let op: ga je overstappen op een volledig elektrische warmtepomp ? Dan zijn soms wel aanpassingen nodig in je meterkast. Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt de verwarming van je woning, én het warme water uit de kraan en douche.

Deze vraagt daardoor meer vermogen en vaak is daarvoor een 3x25A aansluiting nodig om de warmtepomp – naast andere grootverbruikers als een inductieplaat – te kunnen inzetten. Vraag de verzwaring daarom op tijd aan. Bij Liander lopen de wachttijden voor een zwaardere aansluiting op.

Heeft een hybride warmtepomp zin zonder zonnepanelen?

Welke Warmtepomp Kiezen Inmiddels een populair onderwerp op verjaardagen en bij koffiezetapparaten:(hybride) warmtepompen en zonnepanelen. Maar hiermee komen ook de indianenverhalen. Zoals dat als je een warmtepomp koopt/neemt/krijgt je ook zonnepanelen moet, want je gaat zoveel stroom gebruiken.

 1. Deels is dat natuurlijk waar.
 2. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit.
 3. Maar daartegenover staat ook een daling in het gasverbruik,
 4. Dat valt immers (deels) weg omdat je gasketel minder aan gaat staan.
 5. En omdat een warmtepomp efficiënter werkt dan ook gasketel (ook bij temperaturen onder 0), gaat je energierekening sowieso al omlaag.

Dus ook zonder zonnepanelen gaat je energierekening al omlaag door het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Grofweg heeft een warmtepomp voor elke m3 gasbesparing zo’n 2-3 kWh nodig. Bij een gasprijs van € 1,40 en elektriciteit € 0,40 scheelt elke bespaarde m3 gas dan tussen de € 0,20 en € 0,60. Welke Warmtepomp Kiezen Vanaf april tot september wekken de zonnepanelen veel energie op. In de winter, en op koude donkere dagen draait de warmtepomp juist enorm veel, Gemiddeld wordt slecht 5% van de opgewekte elektriciteit direct door de warmtepomp gebruikt.

Wat verbruikt een warmtepomp aan stroom per jaar?

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp? – Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo’n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning. Zo moet je jezelf eerst afvragen hoe groot de oppervlakte is die je dagelijks (in koude periode) wilt verwarmen.

 • Maar ook met hoeveel personen je in huis leeft.
 • Wordt er vaak gedoucht, gebruiken jullie een cooker, is er eventueel een jacuzzi of iets dergelijks.
 • Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afstellen alvorens je een goede schatting kan maken hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt in jouw situatie.

Er zijn dus veel verschillende antwoorden mogelijk Door onderstaande vragen allemaal te beantwoorden, kan je een betere inschatting maken of jij meer richting de 3000 kWh per jaar gaat met een warmtepomp, of eerder rond de 2000 kWh per jaar zit.

Hoeveel kW heb je nodig om je huis te verwarmen?

#3 Grootte woning – Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.

Hoeveel stroom pakt een warmtepomp?

Stroomkosten van warmtepompen

Type warmtepomp Totaal stroomverbruik Totaal stroomkosten per jaar (stroomtarief: € 0,30 per kWh)
Lucht-waterwarmtepomp 3 060 kWh € 918 (= 3 060 kWh x 0,30 euro)
Geothermische warmtepomp 2 607 kWh € 782,10 (= 2 607 kWh x 0,30 euro)
Water-waterwarmtepomp 2 575 kWh € 772,50 (= 2 575 kWh x 0,30 euro)

Wat is de beste hybride warmtepomp 2023?

Beste hybride warmtepomp 2023 – Winnaar – Wanneer geld besparen je grootste uitgangspunt is, adviseren we de Remeha Elga Ace 4kW en 6 kW. Deze hybride warmtepompen geven de grootste besparing op je energierekening. Het is ook een van de stilste warmtepompen uit de test.

Welke warmtepomp heeft de hoogste COP waarde?

De Ochsner warmtepompen hebben de hoogste (S)COP ter wereld en staan daarnaast vooral bekend om hun hoge temperatuur warmtepompen (tot 65 graden) in de comfortsector.

Is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen?

De installatie van een warmtepomp is een investering. Na verloop van tijd verdien je deze investering terug en na enkele jaren maak je zelfs winst: je betaalt minder (of niet) voor het gasverbruik en de waarde van jouw woning verhoogt.