FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Hoe Laat Is Dodenherdenking 2023?

De Nationale Dodenherdenking vindt elk jaar plaats op 4 mei, om 20:00 uur. De dodenherdenking werd een jaar na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen. De eerste herdenking vond plaats op 4 mei 1945, direct na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog.

Hoe laat 1 minuut stilte 4 mei?

Dodenherdenking: 4 mei – Tijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.

Openbare gelegenheden en winkels horen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent:

Bij voorkeur geen feesten en dergelijke geven. Liefst geen muziek en activiteiten tussen 19.45 en 20.15 uur. Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden. Winkels sluiten om 19.00 uur. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Maar een gemeente mag winkels toestemming geven om open te blijven.

Waar is de dodenherdenking 2023?

Op 4 mei worden in de hele stad herdenkingen georganiseerd.

Wie spreekt op 4 mei 2023?

Wat zou ik doen? – Toespraak door Dieuwertje Blok Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok houdt in 2023 de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Blok presenteerde diverse programma’s voor onder meer KRO, VARA, RTL en AT5, en is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium Klassiek,

Hoe laat dodenherdenking stilte?

Nationale Dodenherdenking
De Koning en Koningin leggen de eerste krans vlak voor de twee minuten stilte bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam,
Gehouden in Nederland
Data 4 mei
Organisator Nationaal Comité 4 en 5 mei
Thema Herdenking van alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties,
Officiële website
Portaal Tweede Wereldoorlog

/td>

1:11 Polygoon-journaal uit 1958: Dodenherdenking met beelden van de herdenking op de Waalsdorpervlakte en bij het Nationaal Monument op de Dam De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking is oorspronkelijk de herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders,

Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur. De definitie is sinds 1961: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties,

— Memorandum De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt in de huidige vorm sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Honderden andere comités organiseren tegelijkertijd plaatselijke herdenkingen, met een eventueel eigen invulling waar ze zelf de verantwoordelijkheid voor dragen.

Hoe laat is 2 minuten stilte 2023?

Organisatie door een nationaal comité – De organisatie van de Nationale Dodenherdenking is in handen van het Nationaal comité 4 en 5 mei, dat zich ook bezighoudt met het vieren van Bevrijdingsdag, een dag later. Het Nationaal comité 4 en 5 mei zorgt onder andere voor de uitvoer van de protocollen en het programma, dat al vele jaren dezelfde opbouw kent.

Waarom 2 minuten stilte om 8 uur?

Waarom is Dodenherdenking op 4 mei? Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Alle burgers en militairen die omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De datum 4 mei heeft alles te maken met de dag daarna.

Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Om acht uur ‘s avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.

Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Alle burgers en militairen die omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De datum 4 mei heeft alles te maken met de dag daarna. Nederland werd namelijk officieel bevrijd op 5 mei 1945.

  • Leden van voormalige verzetsgroepen en de nabestaande besloten aan de vooravond van die feestdag op verschillende plaatsen in het land stille tochten te houden.
  • De herdenking bestaat uit een plechtigheid.
  • Daarna worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland.

Om acht uur ‘s avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden. Nederland werd officieel bevrijd op 5 mei 1945. De regering besloot toen dat het eerste nationale bevrijdingsfeest zou worden gehouden op de verjaardag van koningin Wilhelmina, op 31 augustus.

Hoe laat is het 1 minuut stil?

Geplaatst door Mark Terlage De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur. De landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, terwijl honderden andere plaatselijke comités eigen herdenkingen organiseren.

  1. In eerste instantie ging het hierbij uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat.
  2. Een dag later, op 5 mei, wordt de bevrijding van de Duitse bezetting (1940-1945) gevierd.

De Indische gemeenschap houdt 15 augustus aan als bevrijdingsdag, vanwege de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945.

Hoe laat is 2 minuten stilte?

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil.

Is Dodenherdenking ook in andere landen?

In diverse landen vinden herdenkingen plaats ter nagedachtenis aan de doden die vielen tijdens met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dodenherdenking kan verwijzen naar:

Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november) Verenigde Staten: Memorial Day (laatste zondag in mei; op 11 november valt Veterans Day) Luxemburg: Journée de la Commémoration Nationale (7 oktober) Israël: Jom Hasjoa (april/mei)

Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Dodenherdenking inzichtelijk te maken. Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Dodenherdenking en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.

Wat is 18 mei 2023?

Hemelvaartsdag : donderdag 18 mei 2023. Pinkstermaandag: maandag 29 mei 2023. Nationale feestdag: vrijdag 21 juli 2023. Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart: dinsdag 15 augustus 2023.

Hoeveel jaar Vrijheid 2023?

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke periode in de geschiedenis die leerlingen helpt anders naar het heden te kijken. Speciaal in het kader van 75 jaar vrijheid worden nieuwe educatieve producten ontwikkeld.

Hoe wordt 4 mei genoemd?

Tijdlijn 4 mei – De invulling van 4 en 5 mei als dagen van herdenken en vieren is vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog continu in ontwikkeling. Hieronder een schets van de ontwikkeling van de Nationale Herdenking door de jaren heen. Al sinds 1946 herdenkt Nederland op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking zijn oorlogsslachtoffers.

30 augustus: eerste plaatselijke herdenkingen van het voormalig verzet met stille tochten naar plaatsen waar mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd zijn, zoals op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag, in de Kennemerduinen en bij kamp Vught.31 augustus: nationale gedenkdag met theaterspel op de verjaardag van koningin Wilhelmina in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

1946

De ministerraad besluit om de herdenking en de viering van de bevrijding voortaan op 5 mei te combineren. Het voormalig verzet protesteert: het wil eerst herdenken op 4 mei.  De regering gaat akkoord met richtlijnen van de particuliere Commissie Nationale Herdenking 1940-1945 voor plaatselijke herdenkingen op 4 mei. Om 19.30 uur stille tochten, om 20.00 uur twee minuten stilte en vlaggen halfstok tot zonsondergang.

1947 – 1960

De Commissie Nationale Herdenking verspreidt jaarlijks door regering goedgekeurde richtlijnen voor de plaatselijke herdenkingen.4 mei: de commissie organiseert ‘s middags de Nationale Herdenking met een cultureel karakter in de Ridderzaal voor het corps diplomatique; ‘s avonds zijn er plaatselijke herdenkingen.

1956

4 mei: onthulling Nationaal Monument op de Dam.

1960

4 mei: onthulling monument met Erelijst gevallenen 1940-1945 in de hal van de Tweede Kamer.

1961 – 1970

Herdenking in Ridderzaal vindt voortaan een keer per vijf jaar plaats.

1961

De betekenis van 4 mei wordt verbreed, Ook Nederlanders die na 1945 in dienst van het Koninkrijk zijn gevallen, worden herdacht. Dus ook Indië- en Koreaveteranen.4 mei: de Nationale Herdenking voor alle slachtoffers na 1940 vindt om 16.00 uur plaats op de Dam in Amsterdam. De Commissie Nationale Herdenking organiseert deze samen met de Commissie Nationale Herdenking Militaire Gevallenen. De koningin is aanwezig. Voorafgaand zijn er herdenkingsdiensten in drie Amsterdamse kerken.

1968

De regering besluit dat de herdenking altijd op 4 mei plaatsvindt, ongeacht de dag van de week.

1973

Fusies Commissies tot Comité Nationale Herdenking; afschaffing herdenking in de Ridderzaal.

1974

Scouts krijgen een rol bij kranslegging tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Scouting Nederland bestond al voor de Tweede Wereldoorlog en werd in 1941 verboden. Na de oorlog werd bekend dat veel scouting groepen illegaal zijn voortgezet en veelal (kleinschalig) verzet hebben geboden tegen de bezetter.

1986

Minister-president Lubbers dringt aan op een fusie van de twee afzonderlijke nationale comités voor 4 en 5 mei.

1987

Koninklijk Besluit tot instelling Nationaal Comité 4 en 5 mei, met leden op persoonlijke titel.

1988 

De Nationale Herdenking op de Dam vindt voortaan plaats om 20.00 uur, net als de plaatselijke herdenkingen, Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in De Nieuwe Kerk.

1992 

Eerste literaire 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk door Harry Mulisch.

2000 

Nieuwe opzet van de Nationale Herdenking. De volgorde van de kranslegging verandert. Oorlogsslachtoffers leggen direct na het staatshoofd kransen. Autoriteiten volgen daarna. Bovendien wordt het aantal kransen beperkt.

2007 

De erecouloir wordt uitgebreid met veteranen van recente missies. Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam vormen zestig veteranen de erecouloir. De veteranen in deze erehaag staan symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid. Met ingang van dit jaar wordt de couloir uitgebreid met veteranen van recente missies.

2016 

Vernieuwing Nationale Herdenking: persoonlijke verhalen krijgen meer nadruk. Tijdens het programma in De Nieuwe Kerk vertellen vier aanwezigen voor wie of waarom zij om 20.00 uur twee minuten stil zijn. Bij de kranslegging voor de oorlogsslachtoffers op de Dam worden korte filmfragmenten vertoond waarin wordt toelicht waarom de kranslegger de krans gaat leggen.

2020

Vanwege de Covid-19-pandemie kan er geen publiek aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking. Het programma in De Nieuwe Kerk wordt uitgevoerd in een vrijwel lege kerk waarin wel stoelen staan, symbolisch voor de mensen die aanwezig hadden moeten zijn.Z.M. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak op een lege Dam. Voor het eerst spreekt het staatshoofd tijdens de Nationale Herdenking.

Was het eerst 1 minuut stilte?

Want het is al te lang stil – Tot 15 augustus delen wij een reeks verhalen die je binnen een minuut kunt lezen. Want het is al te lang stil geweest. Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen.

Waarom van 1 naar 2 minuten stilte?

Niet alle slachtoffers zijn overleden – In het essay wordt uitgelegd dat ons herdenkingsritueel is ontstaan in Kaapstad als ‘herdenking van een herdenking’. In 1916 organiseerde een kerk twee minuten stilte om Zuid-Afrikaanse soldaten te eren die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Waarom stil op 4 mei?

Memorandum – Het memorandum is de officiële tekst over wie we herdenken tijdens de Nationale Herdenking: Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Wat is het memorandum? Het memorandum is een tekst waarmee al sinds 1946 het kader van de Nationale Herdenking wordt aangegeven en waarin is geformuleerd wie we herdenken op 4 mei. De tekst is bedoeld om richting te geven en is bewust algemeen geformuleerd om alle verschillende oorlogsslachtoffers in te kunnen sluiten.

Voor allen die achterbleven is het persoonlijke verdriet om de doden immers groot. Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden herdacht, de slachtoffers die vielen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, en ook de slachtoffers die daarna vielen tijdens oorlogs- en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was.

T oelichting op de beschrijvingen in het memorandum “Waar ook ter wereld” Deze zinsnede heeft betrekking op het feit dat de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord in concentratie- of vernietigingskampen, in interneringskampen, bij dwangarbeid of op zee.

Of tijdens vredesmissies en oorlogssituaties in andere landen na de Tweede Wereldoorlog. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog” Ook v oor de inval van nazi-Duitsland in Nederland zijn er al Nederlanders omgekomen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Die was tenslotte al eerder uitgebroken.

Ook deze slachtoffers worden herdacht. “De koloniale oorlog in Indonesië” Twee dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 werd in Indonesië de onafhankelijkheid uitgeroepen. Nederland voerde hierna een oorlog in een poging de controle over de voormalige kolonie Nederlands-Indië terug te krijgen.

We herdenken alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers die hier vielen. “In oorlogssituaties en bij vredesoperaties” Sinds de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag geweest zonder oorlog. Om een bijdrage te leveren aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld, zendt Nederland militairen en ander defensiepersoneel uit naar conflictgebieden.

  1. Nederlanders die tijdens een dergelijke, door de overheid gesanctioneerde, missie om het leven zijn gekomen, worden ook herdacht op 4 mei.
  2. Wijzigingen in het memorandum De vorm en inhoud van de herdenking en viering zijn blijvend in ontwikkeling.
  3. De formulering van het memorandum is sinds de oorlog ook regelmatig aangepast door zowel het in 1987 ingestelde Nationaal Comité 4 en 5 mei als door voorgaande comités.

In 1961 is het memorandum op initiatief van veteranen en in overleg met het ministerie van Defensie uitgebreid met de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen in oorlogssituaties na de Tweede Wereldoorlog, zoals militairen in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea.

  1. Later zijn ook slachtoffers van vredesmissies hier aan toegevoegd.
  2. De meest actuele aanpassing van het memorandum vond plaats in 2022, toen het Nationaal Comité de verwijzing naar “de koloniale oorlog in Indonesië” opnam in het memorandum als verwijzing naar alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers die vielen in de periode 1945-1949, in lijn met de excuses die de minister-president maakte naar aanleiding van het verschijnen van de resultaten van het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950′.

De laatste wijziging daarvoor was in 2019, toen het Nationaal Comité besloot om terug te gaan naar de memorandumtekst van 2011 en daarmee het woord ‘Nederlandse’ schrapte. De reden daarvoor is dat naar de letter van het memorandum van 2015 ongewild groepen slachtoffers werden uitgesloten, bijvoorbeeld alle stateloos geworden Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland.

Wat is er te doen op 4 en 5 mei?

Bevrijdings­­­dag – Op Bevrijdingsdag worden vele activiteiten georganiseerd. De Nationale Viering van de Bevrijding begint ieder jaar in een andere provincie met een programma rond de 5 mei-lezing, Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken ; het startsein voor de B evrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land, waaronder Vrijheidsmaaltijden,

Waar 5 mei vieren?

Bevrijdingsdag 5 mei In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft suggesties voor de organisatie van plechtigheden en festiviteiten. Zo mag de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Hoeveel soldaten kwamen om in mei 1940?

280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen – Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen.6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.

Wat is er gebeurd op 15 augustus?

Wat herdenken we op 15 augustus? – De oorlog tegen Japan begon op 8 december 1941. Al direct kwam het tot gevechten op zee en in de lucht, met slachtoffers aan beide kanten. Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië.

Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur.

Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden begraven. Vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven. Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt.

Wie is de man naast de Koning op 4 mei?

Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn donderdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Waarom 2 minuten stilte ipv 1 minuut?

Niet alle slachtoffers zijn overleden – In het essay wordt uitgelegd dat ons herdenkingsritueel is ontstaan in Kaapstad als ‘herdenking van een herdenking’. In 1916 organiseerde een kerk twee minuten stilte om Zuid-Afrikaanse soldaten te eren die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Waarom stil op 4 mei?

Memorandum – Het memorandum is de officiële tekst over wie we herdenken tijdens de Nationale Herdenking: Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

  1. Wat is het memorandum? Het memorandum is een tekst waarmee al sinds 1946 het kader van de Nationale Herdenking wordt aangegeven en waarin is geformuleerd wie we herdenken op 4 mei.
  2. De tekst is bedoeld om richting te geven en is bewust algemeen geformuleerd om alle verschillende oorlogsslachtoffers in te kunnen sluiten.

Voor allen die achterbleven is het persoonlijke verdriet om de doden immers groot. Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden herdacht, de slachtoffers die vielen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, en ook de slachtoffers die daarna vielen tijdens oorlogs- en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was.

T oelichting op de beschrijvingen in het memorandum “Waar ook ter wereld” Deze zinsnede heeft betrekking op het feit dat de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord in concentratie- of vernietigingskampen, in interneringskampen, bij dwangarbeid of op zee.

Of tijdens vredesmissies en oorlogssituaties in andere landen na de Tweede Wereldoorlog. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog” Ook v oor de inval van nazi-Duitsland in Nederland zijn er al Nederlanders omgekomen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Die was tenslotte al eerder uitgebroken.

Ook deze slachtoffers worden herdacht. “De koloniale oorlog in Indonesië” Twee dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 werd in Indonesië de onafhankelijkheid uitgeroepen. Nederland voerde hierna een oorlog in een poging de controle over de voormalige kolonie Nederlands-Indië terug te krijgen.

We herdenken alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers die hier vielen. “In oorlogssituaties en bij vredesoperaties” Sinds de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag geweest zonder oorlog. Om een bijdrage te leveren aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld, zendt Nederland militairen en ander defensiepersoneel uit naar conflictgebieden.

Nederlanders die tijdens een dergelijke, door de overheid gesanctioneerde, missie om het leven zijn gekomen, worden ook herdacht op 4 mei. Wijzigingen in het memorandum De vorm en inhoud van de herdenking en viering zijn blijvend in ontwikkeling. De formulering van het memorandum is sinds de oorlog ook regelmatig aangepast door zowel het in 1987 ingestelde Nationaal Comité 4 en 5 mei als door voorgaande comités.

In 1961 is het memorandum op initiatief van veteranen en in overleg met het ministerie van Defensie uitgebreid met de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen in oorlogssituaties na de Tweede Wereldoorlog, zoals militairen in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea.

Later zijn ook slachtoffers van vredesmissies hier aan toegevoegd. De meest actuele aanpassing van het memorandum vond plaats in 2022, toen het Nationaal Comité de verwijzing naar “de koloniale oorlog in Indonesië” opnam in het memorandum als verwijzing naar alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers die vielen in de periode 1945-1949, in lijn met de excuses die de minister-president maakte naar aanleiding van het verschijnen van de resultaten van het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950′.

De laatste wijziging daarvoor was in 2019, toen het Nationaal Comité besloot om terug te gaan naar de memorandumtekst van 2011 en daarmee het woord ‘Nederlandse’ schrapte. De reden daarvoor is dat naar de letter van het memorandum van 2015 ongewild groepen slachtoffers werden uitgesloten, bijvoorbeeld alle stateloos geworden Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland.

Wat is er op 4 en 5 mei?

De bevrijding van Nederland – Op 5 mei 1945 vond de overgave van de Duitsers plaats. Dit jaar werd er voor gekozen om de bevrijding te vieren op 31 augustus. Dit was namelijk de verjaardag van koningin Wilhelmina. Vanaf 1946 bepaalde de regering dat de bevrijding weer op 5 mei werd gevierd.

Dat jaar werd de bevrijding echter op 4 mei gevierd, omdat 5 mei op een zondag viel. In 1968 werd besloten de bevrijding altijd op 5 mei te vieren, ongeacht de dag. Het enthousiasme om 5 mei te vieren bleef alleen jaren uit, waardoor een nationale traditie uitbleef. Dit was wel het geval bij Dodenherdenking.

In 1982 werd 5 mei als algemeen erkende feestdag uitgeroepen. In 1987 werd het Nationaal Comité 4 en 5 mei opgericht en in 1990 kreeg 5 mei bij Koninklijk Besluit de status van jaarlijkse nationale feestdag.

Hoeveel mensen houden 2 minuten stilte?

4 op 5 Nederlanders zijn met Dodenherdenking twee minuten stil Hoe Laat Is Dodenherdenking 2023 ANP De Nationale Dodenherdenking op de Dam NOS Nieuws • zondag 29 april 2018, 21:42 • Aangepast maandag 30 april 2018, 10:04 Nog altijd neemt een grote meerderheid van de Nederlanders op 4 mei twee minuten stilte in acht. Bij het zei 78 procent van de ondervraagden mee te doen aan de twee minuten stilte om 20.00 uur, wel minder dan vorig jaar, toen het 85 procent was.

Een grotere groep, 93 procent, vindt de twee minuten stilte een aansprekend onderdeel van,90 procent noemt het halfstok hangen van de Nederlandse vlag een aansprekend of zeer aansprekend aspect en 86 procent vindt dat van het spelen van het Nederlandse volkslied. De conclusie is dat er nog altijd een groot draagvlak bestaat voor het herdenken van 4 of 5 mei.

Daarbij vinden meer Nederlanders 4 mei belangrijker dan 5 mei (83 tegen 74 procent). Zes op de tien Nederlanders geven aan dat het herdenken op 4 mei hen ‘een beetje’ emotioneel raakt, één op de vijf zegt dat de herdenking hen in sterke mate raakt. Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar zijn het minst betrokken bij 4 mei.

  • Zij bezoeken wel het vaakst op 5 mei een van de bevrijdingsfestival (30 procent).
  • Acht op de tien Nederlanders is het eens met de stelling dat 5 mei een dag is om erbij stil te staan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
  • Ruim driekwart vindt dat de jaarlijkse viering van 5 mei ook in de toekomst moet doorgaan.

Bijna drie op de tien Nederlanders hangen die dag naar eigen zeggen de vlag uit. Ruim de helft van de Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar op een af andere manier meegedaan aan Bevrijdingsdag. Gevraagd naar welke associaties ze krijgen bij de Tweede Wereldoorlog noemt ruim een derde van de Nederlanders Adolf Hitler.

Daarnaast worden algemene begrippen vaak spontaan genoemd, zoals ‘Duitsland’ en ‘Duitsers’ (21 procent), ‘Joden’ (19 procent, ‘Jodenvervolging’ (17 procent), ‘nazi’s’, ‘concentratiekampen’ en de ‘Hongerwinter’ (alle 16 procent). Bijna een vijfde weet helemaal niets te noemen als om een spontane associatie wordt gevraagd.

Opmerkelijk is verder dat bij het woord ‘oorlog’ 88 procent aan de Tweede Wereldoorlog denkt. Slechts 6 procent heeft als eerste associatie de oorlog in Syrië. Nederlanders van alle leeftijden hechten meer waarde aan vrijheid van meningsuiting dan aan vrijheid van godsdienst.

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden vrijheid van godsdienst vaker belangrijk dan andere Nederlanders, maar ook zij vinden vrijheid van meningsuiting belangrijker dan vrijheid van godsdienst (54 tegen 23 procent). In het algemeen hebben Nederlanders met een migratie-achtergrond slechts zeer beperkt een andere mening dan andere Nederlanders.

Wel doen ze minder vaak mee aan de 2 minuten stilte en andere activiteiten op 4 mei en hebben ze minder associaties bij de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Vrijheidsonderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.