FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Waar Is De Passion 2024?

Plannen om in 2024 The Passion naar Alkmaar te halen Er zijn plannen om in 2024 The Passion naar Alkmaar te halen. Volgens de initiatiefnemers is er een duidelijke meerwaarde voor de stad in het organiseren van The Passion. De voorkeur gaat uit naar een locatie bij Overstad, waar in overleg met de productiemaatschappij een mainstage ingericht zou kunnen worden op een ponton in het Afgesneden Kanaalvlak.

 • De baten gaan naar verwachting ruim boven de kosten uit, alhoewel die wellicht niet direct in de gemeentekas te zien zullen zien.
 • De garantstelling van tussen de € 600.000 en € 900.000 lijkt wel gerechtvaardigd, zeker gezien er financiële bijdragen vanuit de middenstand en andere organisaties kunnen worden geboden.

: Plannen om in 2024 The Passion naar Alkmaar te halen

Waar wordt de Passion 2024 gehouden?

Bach in de Bajes – Maar het hofleven in Weimar werd ontsierd door de vele ruzies en intriges in de hertogelijke familie, en toen Bach in 1716 ook nog eens werd gepasseerd voor de post van Kapelmeester was het welletjes. Hij begon uit te kijken naar nieuwe uitdagingen.

 1. Prins Leopold von Anhalt-Köthen bood hem in 1717 die kans, en Bach aarzelde dan ook geen moment om de nieuwe functie van Hofkapelmeester van Köthen aan te nemen.
 2. Maar toen werd hertog Willem-Ernst goed wakker en greep in: hij was niet van plan Bach zomaar te laten gaan en zette hem achter slot en grendel.

‘Op 6 november 1717 werd de heer Bach, voormalig organist en concertmeester veroordeeld tot een verblijf in de gerechtelijke gevangenis voor het onbeschaamd en koppig afdwingen van zijn ontslag. Op 2 december is genoemde vrijgelaten en heengezonden met mededeling van oneervol ontslag’ Vier weken moest Bach in de ‘Bastille’ (foto), een soort gevangenis in een Weimarse kerker blijven.

 1. Dat had nog veel langer kunnen duren, als niet Leopold van Anhalt-Köthen en Koning August II hadden ingegrepen: begin december mocht Bach zijn onverdiende cel verlaten.
 2. Bachs korte verblijf in de gevangenis bleek voer voor een mythe: Bach zou in de Bastille begonnen zijn met het schrijven van de Cellosuites en Das wohltemperierte Klavier,

Beide werken behoren nog altijd tot de beroemdste klassieke composities aller tijden. Tijdens zijn jaren in Köthen werden deze immers gepubliceerd, en het valt niet uit te sluiten dat het verblijf in een cel Bach tomeloos heeft geïnspireerd. Zekerheid hierover zal er echter wel nooit komen.

Waar wordt de Passion gehouden in 2023?

The Passion 2023 – The Passion is een muzikale paasvertelling over het lijden en sterven van Jezus Christus. Op Witte Donderdag 6 april 2023 staat de Friese zeehavenstad Harlingen decor voor het KRO-NCRV programma The Passion 2023. Het belooft een groot muzikaal spektakel te worden. Bovendien is het een gratis en toegankelijk evenement. Wij hebben er zin in! Zien we jou daar?

Waar is de Passion volgend jaar?

Voorgeschiedenis – Op 24 november 2022 werd bekendgemaakt dat The Passion in 2023 in Harlingen zal worden opgevoerd. Het was de tweede keer dat een stad in de provincie Friesland was aangewezen als gastheer van het paasevenement, nadat Leeuwarden de editie van 2017 huisvestte.

 1. Het podium werd opgebouwd op de Nieuwe Willemshaven waar de havenkraan een prominent onderdeel uitmaakte van het decor.
 2. Na drie jaar zonder publiek vanwege de coronapandemie werd er deze editie weer publiek toegelaten en ook de processie keerde terug.
 3. Waar eerdere edities met publiek doorgaans tussen 10.000 en 20.000 bezoekers konden huisvesten, was de Nieuwe Willemshaven een beduidend kleinere locatie.

Desondanks duurde het, mede door het regenachtige weer, geruime tijd totdat de pier in Harlingen was volgelopen. Op dat moment stonden er een kleine 6000 toeschouwers.

Waar speelt de Passion zich af?

De stad – De volgende keer in 2024, zal the Passion opnieuw gehouden worden. Het zal de veertiende editie zijn en deze zal gehouden worden in een nog onbekende stad. Vorig jaar was het Harlingen. De burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps, is heel trots dat The Passion in 2023 in haar stad neerstrijkt.

 1. Ze zegt daarover: “Harlingen is trots dat The Passion 2023 vanuit onze mooie havenstad aan de Waddenzee wordt uitgezonden.
 2. Harlingen is de zeehavenstad van Friesland met een monumentale binnenstad en een zeer rijke cultuurhistorie.
 3. Een evenement als The Passion past wat ons betreft bij uitstek in een culturele stad aan zee.

We laten Nederland dan ook graag kennismaken met de veelzijdigheid van onze gemeente en inwoners. Wij heten The Passion en alle kijkers vanuit de rest van Nederland van harte welkom!” Ook dit jaar worden er waarschijnlijk weer engels talige nummers ter gehore gebracht die hiervoor naar het Nederlands vertaald zijn.

Wie speelt in de Passion 2023?

Bertrie Wierenga speelt Maria Magdalena in The Passion 2023 – Bertrie wist op jonge leeftijd al dat ze actrice wilde worden. Op 10-jarige leeftijd speelde ze een rol in de musical Oliver Twist. Haar doorbraak bij het grote publiek beleefde ze in 2019 toen ze de rol van Shanti in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden ging spelen. Waar Is De Passion 2024

Waar is de Passion Hemelvaart 2023 opgenomen?

The Passion Hemelvaart in | Gemeente Súdwest-Fryslân Gepubliceerd op woensdag 18 januari 2023 in, The Passion krijgt wederom een vervolg met The Passion Hemelvaart. Na de eerste succesvolle Hemelvaart-editie in 2022 willen KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland samen met de andere partners de kijker verder kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart.

Het ultieme verhaal over vertrouwen. De komende editie komt uit de Friese steden Bolsward en Sneek. The Passion Hemelvaart is te zien op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Nieuw dit jaar is dat The Passion Hemelvaart uit een andere stad komt dan The Passion met Pasen, die dit jaar plaatsvindt in Harlingen.

De Hemelvaart-editie komt vanuit Bolsward en Sneek. Petra van den Akker, wethouder cultuur van de gemeente Súdwest-Fryslân: “We vinden het geweldig dat wij naast Harlingen ook gastgemeente mogen zijn in dit spektakel. The Passion Hemelvaart wil kijkers met het Hemelvaartsverhaal verbinden en inspireren.

 • Met het mooie Bolsward en Sneek als decor gaat dat zeker lukken.
 • Dit is voor ons een unieke kans om samen met de gemeente Harlingen te laten zien aan heel Nederland hoe prachtig Friesland is.” De eerste editie van The Passion Hemelvaart werd vorig jaar met veel enthousiasme ontvangen.
 • Zo’n 1,5 miljoen kijkers stemden af op dit ultieme verhaal van vertrouwen.
See also:  Wanneer Begint Gtst Weer 2022?

Al sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende christelijke feestdag, al is de betekenis van deze dag lang niet bij iedereen bekend. Reden voor KRO-NCRV om in samenwerking met onder andere de Protestantse Kerk in Nederland ook in 2023 een nieuwe editie uit te zenden. Waar Is De Passion 2024 Fotocredits Wieger Meijer Directeur Protestantse Kerk in Nederland, Jurjen de Groot: “The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dichtbij miljoenen Nederlanders. Met The Passion Hemelvaart geven we hier ook dit jaar een vervolg aan.

Voordat Jezus terug naar de hemel gaat, zendt Hij eerst zijn discipelen uit. Hij geeft hen de opdracht om de wereld in te gaan. Dat is ook de kern van het verhaal dat we met The Passion Hemelvaart willen vertellen. Hoe donker het ook is, kijkend naar de situatie in Oekraïne, hebben wij de opdracht meegekregen om hoop en licht om ons heen te verspreiden.” The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt.

Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. Op iconische locaties in Sneek en Bolsward spelen de scenes zich af. Er klinken bekende muziekhits, die binnen de context van The Passion Hemelvaart een verrassende nieuwe lading krijgen.

 1. Dit jaar is er voor zowel Maria Magdalena als voor het personage van Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder die Jezus veroordeelt, een grote rol weggelegd.
 2. Net als met Pasen wil KRO-NCRV met The Passion Hemelvaart het verhaal van Hemelvaart uit de Bijbel voor iedereen in Nederland brengen: actueel en herkenbaar, met een diverse cast.

The Passion Hemelvaart 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds en de gemeente Súdwest Fryslân en geproduceerd door Mediawater. The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Hoe lang duurt de Passion?

The Passion (Nederland)

The Passion
Genre Muziek
Speelduur 90 minuten 60 minuten (Hemelvaart)
Ontwikkelaar Mediawater, voorheen Eye2Eye Media
Presentatie Zie Hoofdrollen

Hoeveel kijkers heeft de Passion 2023?

Het hoopvolle verhaal van The Passion trok ondanks de regen duizenden toeschouwers op de pier in Harlingen en bijna 2,5 miljoen kijkers voor de tv. Online hebben 45.000 mensen de processie in het licht gezet. We blikken terug op een geslaagde editie en kijken uit naar het vervolg tijdens The Passion Hemelvaart op 18 mei 2023.

Waarom heet het de Passion?

The Passion – waar gaat het om? Een Q&A 18 april 2019, 00:10 • 4 minuten leestijd Waar Is De Passion 2024 Kruisiging (detail van de preekstoel van de kathedraal van Canterbury) Dordrecht staat donderdag in het teken van The Passion. Alles staat klaar om er een groot muzikaal feest van te maken. Maar waar gaat het tijdens The Passion eigenlijk om? Een Q & A (question and answer).

 • A: Het muziekevenement gaat over de laatste dagen van Jezus, de centrale figuur in het christendom.
 • Hij wordt 2000 jaar geleden, zo geloven veel christenen, onschuldig veroordeeld en terechtgesteld in Jeruzalem.
 • Het verhaal wordt verteld aan de hand van Nederlandse popmuziek.
 • De eerste editie van The Passion was in 2011 in Gouda.

Een jaar later was Rotterdam het decor en nu dus Dordrecht. A: Bij het Nederlandse woord passie denken we al snel aan hartstocht en vurigheid. Maar de naam ‘The Passion’ verwijst naar het Latijnse woord passio wat lijden betekent. Het gaat in het verhaal om het lijden en sterven van Jezus.

 1. Denk ook aan de Matthäus Passion, waarin het lijdensverhaal wordt verteld aan de hand van het Bijbelboek Mattheüs.
 2. A: In de Bijbel staan vier versies van het verhaal.
 3. In grote lijnen beschrijven ze hoe Jezus naar Jeruzalem trekt om daar Pesach, het joodse Paasfeest te vieren.
 4. Joden gedenken dan hoe ze ooit zijn bevrijd uit Egypte waar ze in slavernij leefden.

Dat doen ze onder meer met een maaltijd. Tijdens het Paasfeest is het superdruk in Jeruzalem. Jezus, zo beschrijven de verhalen, trekt dan nogal de aandacht door op een ezel de stad binnen te rijden. Ook protesteert hij in de tempel tegen de commercialisering van de godsdienst.

De autoriteiten besluiten om hem uit de weg te ruimen. Een deel van de mensen in Jeruzalem ziet in hem een lang geleden voorspelde koning. Dat maakt het lastig voor de autoriteiten om Jezus aan te houden. Ze zijn bang voor een volksoproer. Uiteindelijk krijgen ze hulp van binnenuit. Eén van Jezus volgelingen, Judas, vertelt waar ze Jezus kunnen vinden.

Jezus viert nog met zijn leerlingen het joodse Paasfeest. Na de maaltijd die bij dat feest hoort, gaan ze naar de olijftuin, net buiten de stad. Daar wordt Jezus gearresteerd. Zijn leerlingen nemen dan allemaal de benen. Uiteindelijk wordt Jezus berecht als een opstandeling.

A: Jezus wordt gekruisigd, sterft en wordt begraven. Dat is heel bijzonder, want de meeste gekruisigden blijven hangen tot hun lichamen zodanig zijn vergaan dat ze vanzelf van het kruis vallen. Dat lot blijft Jezus dus bespaard. Hij krijgt een plekje in een nieuw graf van een van zijn volgelingen. De autoriteiten verzegelen het graf en plaatsen er soldaten bij.

A: Traditioneel stoppen passieverhalen bij de dood van Jezus. Ook bij The Passion blijft het vervolg, de opstanding, wat in de lucht hangen. Letterlijk, want Jezus duikt vaak aan het eind nog even op op een of ander hoog punt, een kerktoren, een hoog dak.

 1. Maar hoe dat in Dordrecht vorm krijgt, dat is nog afwachten.
 2. A: Na een paar dagen zou Jezus zijn opgestaan, zo vertellen de Bijbelverhalen.
 3. Vrouwen die naar het graf gaan, zien dat de de grote ronde steen is weggerold en dat het graf leeg is.
 4. De Bijbel beschrijft vervolgens hoe de volgelingen van Jezus hem daarna nog een tijdje zien en spreken.

Een deel van de christenen neemt dat letterlijk. Zij geloven dat Jezus de zoon van God is die zichzelf heeft opgeofferd en met zijn verrijzenis de dood heeft overwonnen. Een ander deel leest het verhaal symbolisch. Zij ontlenen aan het verhaal de hoop dat mensen weer kunnen opstaan als ze zijn vastgelopen in hun leven.

A: Het Paasfeest valt samen met het begin van de lente. Dat is niet toevallig. Het joodse Paasfeest dat Jezus komt vieren in Jeruzalem is niet alleen de herdenking van de bevrijding uit slavernij. Het is ook een vruchtbaarheidsfeest ter gelegenheid van de gerstoogst. In het westen kennen de Germanen ook een vruchtbaarheidsfeest ter ere van de godin Ostara, die ook wel Eástra wordt genoemd.

Zij is de lentegodin en symboliseert de overwinning van het licht op het duister en de terugkeer van vruchtbaarheid (Pasen wordt overigens in Duitsland Ostern genoemd en in Engeland Easter). Van Ostara gaat het verhaal dat zij een kip die haar eieren verstopte verandert in een haas die ze dan weer moet zoeken.

See also:  Een Huis Vol 2023 Wanneer Op Tv?

Verder zijn eieren op zichzelf al het symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid. De schilderingen op Paaseieren symboliseren de herlevende kleuren van de natuur. A: Van hazen wordt verteld dat zij de plaats innemen van door roofdieren achtervolgde soortgenoten. De nagezeten haas kan op adem komen doordat een ander zich voor hem opoffert.

Dat maakt de haas tot een Christussymbool. Bovendien zijn eieren in de middeleeuwen verboden in de vastentijd die aan het Paasfeest voorafgaat. Tijdens Pasen mogen ze dan weer worden gegeten en dus komen ze dan op het menu. Deze informatie ontbreekt vanwege je cookievoorkeuren Om je cookievoorkeuren te respecteren kunnen we de informatie die op deze plek getoond moet worden niet laten zien.

Wat kost de Passion?

The Passion, wat kost zoiets nou? 03/10/2018 Waar Is De Passion 2024 De eerstvolgende editie van The Passion zal op 18 april 2019 plaatsvinden in Dordrecht. De meningen in de stad over dit evenement en met name de aard ervan zijn verdeeld. Net als bij de fractie van Gewoon Dordt. Toch brengen evenementen als dit een hoop extra bezoekers naar de stad.

Niet alleen ten tijde van het evenement, maar zeker ook lange tijd erna is dat merkbaar bij met name horecaondernemers. Dat is positief. Het merk Dordrecht wordt in de markt gezet, de markt pakt het op. In een raadsinformatiebrief heeft het college een schets gegeven van de organisatie en de kosten van The Passion 2019.

Volgens hen is naast 200.000,- euro voor de omroepen en de producer, er ook nog 285.000,- euro nodig voor de kosten om in onze stad van alles te regelen. Dat maakt dus een totaal van bijna vijf ton. Omdat lering uit het verleden kan worden getrokken denken wij dat het hier niet bij blijft en dat er nog veel extra kosten bij zullen komen.

Daarom hebben wij een aantal vragen gesteld aan het college die hier betrekking op hebben. Aanvullend hebben wij ook gevraagd hoeveel bezoekers er verwacht worden bij de locatie van de liveshow en de risico’s van het genoemde ‘overloopplein’. Afsluitend vinden wij het niet alleen van belang dat niet onze binnenstad in de etalage wordt gezet, maar over de gehele stad genomen de wijken er allemaal netjes bij liggen.

Ook dat zou een uitdaging moeten zijn voor het college. We zijn heel nieuwsgierig naar de antwoorden. Afbeelding: Cristo Padmos Tags:,,, : The Passion, wat kost zoiets nou?

Is de Passion helemaal live?

The Passion 2023 live op tv: wanneer en waar zie je het Paasspektakel? Waar Is De Passion 2024 Na de succesvolle twaalfde editie van vorig jaar is The Passion weer helemaal terug. Het muzikale Bijbelverhaal wordt op 6 april opgevoerd in de Friese stad Harlingen. Maar waar en wanneer kan je het verhaal van Jezus en zijn discipelen op televisie bekijken? Gids.tv heeft het overzicht.

 • Je kunt The Passion 2023 ook live kijken via,
 • Witte donderdag The Passion is een jaarlijkse eigentijdse muzikale vertolking van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus.
 • Het evenement wordt sinds 2011 op Witte Donderdag gehouden en wordt jaarlijks live op tv en radio uitgezonden.
 • Dit jaar is dat dus op donderdag 6 april om 20.30 uur op NPO 1.

Voorafgaand aan The Passion is ook een vooruitblik te zien op de eerste zender van Nederland, vlak voor het journaal (19.58 uur). Lees hier het artikel: : vijf prachtige nummers uit 13 jaar muzikaal-Bijbels evenement The Passion Talk Voor het eerst is ook The Passion Talk te zien.

 • Direct na de live-uitzending van The Passion komt presentator Klaas van Kruistum met een editie van The Passion Talk, waarin hij napraat met de cast en andere bekende gasten.
 • Dit jaar wordt deze live nabeschouwing van het muzikale paasevenement rond 22.10 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO 3.
 • Overigens werd iets soortgelijks in 2018 al eens georganiseerd, toen op NPO 1 Extra.

Lees verder onder deze video’s Wie zitten er in The Passion 2023 Naast Sinan Eroglu (Jezus) zijn ook Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Dragan Bakema (Pilatus) en Anita Witzier (verslaggever) te zien in deze editie.

Waar was de Passion in 2015?

Enschede vormt op 2 april 2015 het decor van The Passion. De vijfde editie van deze grote live tv-productie wordt opgevoerd in de binnenstad en op andere karakteristieke plekken van deze universiteitsstad. The Passion vertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.

Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium. Robert ten Brink is dit jaar de verteller en Bridget Maasland de verslaggeefster. Jeroen van der Boom speelt Petrus en Jeroen van Koningsbrugge neemt de rol van Judas voor zijn rekening.

Jezus wordt gespeeld door Jim de Groot en Shirma Rouse speelt Maria. Jon van Eerd kruipt in de huid van Pontius Pilatus. The Passion, Witte Donderdag 2 april om 20.25 uur bij KRO-EO op NPO 1. Meer informatie op www.thepassion.nl/pers

Waar wordt de Matthäus Passion uitgevoerd?

Waarom is de Matthäus-Passion zo populair in Nederland? – Na Bachs dood in 1750 raakte de Matthäus-Passion in vergetelheid. Het zou ruim honderd jaar duren voordat de componist Felix Mendelssohn de Matthäus herontdekte en in Berlijn met overweldigend succes liet uitvoeren.

Sindsdien is de Matthäus niet meer weg te denken uit het muziekleven, vooral in Nederland. Al in 1870 klonk de eerste Matthäus-Passion in ons land, en sinds 1899 ging dirigent Willem Mengelberg het werk als vanzelfsprekend jaarlijks uitvoeren in de concertzaal. Dit was het begin van de inmiddels rijke uitvoeringstraditie van de Matthäus : ieder jaar in aanloop naar Pasen zijn er honderden uitvoeringen in Nederland door zowel professionals als amateurmusici.

See also:  Wanneer Is Het Volle Maan 2022?

Om het muziekstuk weer in zijn oorspronkelijke omgeving te laten klinken, namelijk de kerk, werd in 1922 de Nederlandse Bachvereniging opgericht. Inmiddels verzorgen zij al een eeuw de populairste uitvoering van de Matthäus in de Grote Kerk in Naarden op Goede Vrijdag.

Waar is de Passion in Harlingen?

HARLINGEN – De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt 6 april, op Witte Donderdag, plaats in de Friese havenstad Harlingen.

Wie is Petrus in de Passion 2023?

Ferdi Stofmeel speelt Petrus in The Passion 2023 Acteur Ferdi Stofmeel kruipt in de rol van Petrus tijdens de dertiende editie van The Passion op donderdag 6 april in Harlingen. Met deze zevende en laatste bekendmaking is de hoofdcast compleet. Ferdi is een komisch talent en onder andere bekend van zijn rollen in sketchserie Komt Een Man Bij De Dokter en jeugdserie De Regels van Floor. Waar Is De Passion 2024 Ferdi is op donderdag 6 april te zien tijdens The Passion 2023, live vanuit Harlingen, bij KRO-NCRV op NPO 1. Beeldcredits: Sander Mulkens, Remco Modderkolk Waar Is De Passion 2024 Schrijf je in voor The Passion nieuwsbrief Waar Is De Passion 2024 : Ferdi Stofmeel speelt Petrus in The Passion 2023

Hoe oud is de Passion?

2011: Gouda – Zie voor het hoofdartikel over dit onderwerp. De eerste editie van The Passion vond plaats op 21 april 2011 in de van, op diverse op de, Het evenement werd door de en rechtstreeks uitgezonden op, alsook op internet. Dit evenement trok circa 9.000 bezoekers en werd door 980.000 gevolgd.

Wie is Jezus dit jaar in de Passion?

Jezus – In de dertiende editie van The Passion is de hoofdrol van Jezus weggelegd voor acteur Sinan Eroglu. De 36-jarige voelt wel wat druk en wil graag zijn voorgangers trots maken. Maar daar heeft hij het volste vertrouwen in: “Het team van The Passion heeft zo’n mooie basis gelegd.

 • Het voelt voor mij als een warm bad.
 • Ik probeer het verhaal zo veel mogelijk te respecteren en liefdevol te spelen.'” In 2012 maakt Sinan voor het eerst zijn opwachting op televisie en krijgt hij een aantal grote bijrollen.
 • Daarna volgen hoofdrollen in Lieve Liza en Zusjes en gastrollen in Jeuk, Rechercheur Ria, Flikken Maastricht, Danni Lowinski en De Mannentester,

Ook is hij te bewonderen in de miniserie De Vlucht, Recent is hij nog in twee films te zien; naast een van de hoofdrollen in Costa!! zien we hem ook als love interest Marco in de film Foodies, Waar Is De Passion 2024 The Passion Jezus Beeld © Sander Mulkens

Is de Passion Hemelvaart live?

Kijk vanavond naar The Passion Hemelvaart, het vervolg op het televisiespektakel The Passion van de KRO-NCRV. De editie van dit jaar vindt plaats in het Friese Bolsward en Sneek. Op Witte Donderdag werd de dertiende editie van The Passion live uitgezonden vanuit Harlingen.

 • Hier zag je hoe onder meer Sinan Eroglu als Jezus en Marlijn Weerdenburg als Maria het verhaal over Pasen op muzikale wijze vertelden.
 • Sinds 2022 verzorgt KRO-NCRV het vervolg op dit Bijbelse verhaal met The Passion Hemelvaart,
 • Dit verhaal begint waar het paasverhaal ophoudt.
 • Er zijn grote rollen weggelegd voor Bertrie Wierenga (Maria Magdalena) en Dragan Bakema (Pontius Pilatus).

Andere hoofdrolspelers uit The Passion zullen ook weer te zien zijn in het live spektakel. Bekijk The Passion Hemelvaart vanavond om 20:30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Beeld: Sander Mulkens / KRO-NCRV

Is de Passion live gezongen?

Opzet – Op Witte Donderdag, drie dagen voor Pasen, wordt het evenement gehouden op een plein in het centrum van een Nederlandse stad, Op dit plein is een podium opgebouwd waar bekende Nederlanders het paasverhaal vertellen. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde passages uit het Bijbelse lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met live gezongen bekende Nederlandse popnummers,

Zo is er reeds muziek gebruikt van onder anderen Marco Borsato, BLØF, Guus Meeuwis, Stef Bos, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, De Dijk en Nick & Simon, De teksten van de popnummers krijgen voor de bezoekers en kijkers een nieuwe betekenis als ze geplaatst worden in de context van het verhaal van The Passion.

Een verteller verbindt het verhaal van The Passion aan de actualiteit en aan de stad waar The Passion wordt gehouden. Tijdens het evenement en de live televisie-uitzending draagt een groep van 40 personen om beurten een groot, wit, verlicht kruis naar het podium op het plein.

 1. Het kruis weegt meer dan 250 kilogram en is zes meter lang.
 2. Achter het kruis loopt een groep van maximaal 1.000 mensen mee in een processie.
 3. In 2020, 2021 en 2022 was er geen processie vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak.
 4. In plaats daarvan bleef het verlichte kruis in 2020 in Hilversum en werd in 2021 en 2022 het verlichte kruis gedragen door een aantal personen die hiervoor werden uitgenodigd.

The Passion is ook via internet te volgen via een tweede scherm op de site van het evenement. In dit scherm verschijnen de teksten van de tijdens het spektakel gezongen liederen, zodat ook de kijkers kunnen meezingen. Hier kan ook virtueel worden “meegelopen” met de processie.

 • In 2016 kon voor het eerst ook via Twitter worden “meegelopen” met de processie.
 • Tijdens de beelden van de processie wordt een selectie uit de ingezonden boodschappen op tv getoond.
 • Dit virtueel “meelopen” met de processie werd in 2023 vervangen door de mogelijkheid om via de site de processie “in het licht” te zetten.

Verder was het dat jaar voor het eerst ook mogelijk om op diverse locaties in Nederland gezamenlijk naar het evenement te kijken op een groot scherm. The Passion is een project van KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en diverse non-profitorganisaties, zoals het Kansfonds.

Is alles van de Passion Live?

Het verhaal gaat door op Hemelvaart – KRO-NCRV en de Protestantse Kerk slaan de handen dit jaar opnieuw ineen om de kijker kennis te laten maken met het voor velen onbekende verhaal van Hemelvaart. The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt.

Wie zijn de spelers in de Passion?

Naast Pot, Barlo, Hammink, Mulder en Molijn zullen ook Emma Decker, Ayşegül Karaca, Boaz Roelevink en Ilse Heus te zien zijn in de show. De discipelrollen staan bovendien ook centraal in het vervolg op het paasverhaal tijdens The Passion Hemelvaart.