FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Wanneer Begint Het Sinterklaasjournaal 2022?

Wanneer en waar kun je het Sinterklaasjournaal 2022 op tv en online kijken? Met volop herfstweer in de lucht en een naderende winter is het inmiddels alweer tijd voor het Sinterklaasjournaal 2022 met Dieuwertje Blok ! Veel mensen vragen ons wanneer de intocht is, waar je de uitzendingen op tv en online kijken kunt als ze gemist hebt en hoe laat het programma uitgezonden zal worden.

 1. Hieronder geven we stuk voor stuk duidelijk antwoord op deze vragen.
 2. Veel plezier en alvast een fijne Sinterklaasviering gewenst! → naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅ Je kunt via de NPO, maar ook bijvoorbeeld heel makkelijk of, naar alle afleveringen van het Sinterklaasjournaal kijken.

Dat kan live, maar je kunt ook terugkijken als je het gemist hebt. is het in ieder geval mogelijk om elke dag weer te genieten van een gloednieuwe aflevering om 6 uur ‘s avonds. Hieronder vind je direct een paar veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over het Sinterklaasjournaal van 2022.

Het Sinterklaasjournaal 2022 gaat van start op maandag 7 november en zal elke dag om 18:00 uur onder andere te zien zijn bij Zapp op NPO3 en bij, De landelijke intocht van Sinterklaas in 2022 is op zaterdag 12 november om 12:00 uur in Hellevoetsluis en is gewoon te zien via Zapp op NPO3 en daarna terug te kijken bij NLZIET via de NPO. Het Sinterklaasjournaal van 2022 gaat ondanks de coronacrisis gewoon door en zal elke dag op de televisie en zijn. Elke dag om 18:00 uur is het Sinterklaasjournaal op de televisie te bekijken op NPO3 bij Zapp. Je kunt het daarna via NLZIET, je televisie-app of via NPO Start als je het gemist hebt. Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden door de Nederlandse Publieke Omroep en zal daarom niet op video on demand-platforms als,,,,, of te zien zijn. Wel kun je het programma bij NLZIET via de NPO gratis terugkijken wanneer je wilt.

→ Alles voor Sinterklaas vind je ?

Aflevering Datum Weekdag Tijd
1 7 november Maandag 18:00 uur
2 8 november Dinsdag 18:00 uur
3 9 november Woensdag 18:00 uur
4 10 november Donderdag 18:00 uur
5 11 november Vrijdag 18:00 uur
6 12 november Zaterdag 18:00 uur
7 13 november Zondag 18:00 uur
8 14 november Maandag 18:00 uur
9 15 november Dinsdag 18:00 uur
10 16 november Woensdag 18:00 uur
11 17 november Donderdag 18:00 uur
12 18 november Vrijdag 18:00 uur
13 19 november Zaterdag 18:00 uur
14 20 november Zondag 18:00 uur
15 21 november Maandag 18:00 uur
16 22 november Dinsdag 18:00 uur
17 23 november Woensdag 18:00 uur
18 24 november Donderdag 18:00 uur
19 25 november Vrijdag 18:00 uur
20 26 november Zaterdag 18:00 uur
21 27 november Zondag 18:00 uur
22 28 november Maandag 18:00 uur
23 29 november Dinsdag 18:00 uur
24 30 november Woensdag 18:00 uur
25 1 december Donderdag 18:00 uur
26 2 december Vrijdag 18:00 uur
27 3 december Zaterdag 18:00 uur
28 4 december Zondag 18:00 uur
29 5 december Maandag 18:00 uur

Wees niet bang, want corona gooit wat betreft het Sinterklaasjournaal geen roet in het eten. De NTR zendt gewoon het nieuwe Sinterklaasjournaal uit. Ook is het lespakket weer door de omroep ter beschikking gesteld en kun je je klaarmaken voor een gezellige Sinterklaasviering met het gezin dit jaar.

Het zal echter in wat kleinere kringen verkeren dan gebruikelijk door de coronacrisis, maar hopelijk zal dat de pret niet drukken. Er zijn genoeg Sinterklaas spelletjes, kleurplaten, dingen om te knutselen, raamtekeningen, versiering en andere gezellige dingen te verzinnen. Als je nog op zoek bent naar leuke cadeautjes, dan heeft de grote en betrouwbare webwinkel Bol.com een volledige selectie gemaakt met creatieve suggesties.

Bezoek nu de om inspiratie op de doen voor leuke cadeaus en om de beste deals te scoren dit jaar. Ook in 2022 mag Sinterklaas namelijk gewoon een prachtig feest zijn. Ondanks deze gekke coronatijden. : Wanneer en waar kun je het Sinterklaasjournaal 2022 op tv en online kijken?

Wie gaat het Sinterklaasjournaal presenteren in 2022?

Sinterklaasjournaal (2022)
Televisieprogramma Sinterklaasjournaal
Omroep NTR
Zender(s) NPO 3
Start 7 november 2022
Einde 3 december 2022
Seizoenchronologie
← Vorige Volgende → 2021
Portaal Televisie

/td>

Het Sinterklaasjournaal in 2022 was het tweeëntwintigste seizoen van het Sinterklaasjournaal en werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok, Op de Pakjesboot 12 wordt druk gewerkt aan het klaarmaken van de cadeautjes voor pakjesavond. Op de zakken van Sinterklaas staat een barcode die verwijst naar een straat waarmee de Hoofdpiet kan controleren of er voor de juiste persoon een cadeautje in de juiste zak zit.

 • Op de boot komen er steeds meer lekkages die steeds erger worden en uiteindelijk verlaten Sinterklaas, het Paard van Sinterklaas en de Pieten de stoomboot waarna deze langzaam naar de zeebodem zinkt.
 • In het Grote Pietenhuis blijkt Paardenpiet in het Pietenhuis rommel te hebben gemaakt en wordt verslaggever Jeroen door de politie verdacht van inbraak en werd gearresteerd.

In Hellevoetsluis probeert verslaggever Rachel het mooiste plekje van de stad te vinden maar wordt door meneer Klein tegengehouden. Meneer Klein heeft op dit mooiste plekje van de stad een nieuwe Pakjesboot gebouwd en heeft er een jaar lang aan gewerkt zodat die de oude stoomboot kan vervangen.

Sinterklaas en zijn pieten reisden door middel van een vliegtuig af naar Nederland waarna ze op het vliegveld met de nieuwe boot werden opgehaald. Omdat Sinterklaas erg blij was met de nieuwe boot benoemde hij meneer Klein tot Piet Hein. Na de intocht kwam Sinterklaas langs in de studio om via het Sinterklaasjournaal aan de mensen te vragen hun ideeën voor een naam voor de nieuwe boot achter te laten zodat Piet Hein deze erop kon schilderen.

Op het vliegveld waren de cadeautjes voor Pakjesavond weg en zijn de cadeautjes over de hele wereld verspreid. Een aantal Pieten gaat met het vliegtuig deze achterna, maar uiteindelijk rijdt Piet de Smeerpoets het vliegtuig in de prak. Omdat in het vliegtuig minder Pieten mee konden dan op de stoomboot kampen de Sint en zijn Pieten in het Grote Pietenhuis met een pietentekort.

Op 21 november 2022 werd de nieuwe naam voor de boot bekendgemaakt: “De Stoomboot”. Een aantal Pieten besloten deze nieuwe boot te gebruiken om de cadeautjes op te sporen. Deze bleken in Londen, Parijs en New York te liggen. Terug in Nederland werden de cadeautjes uit de zakken met streepjescodes gehaald, maar nadat de zakken werden gewassen door De Zakkenwasser waren de streepjescodes van de zakken verdwenen.

Paardenpiet heeft het jaar hiervoor Het Grote Boek van Sinterklaas niet meer bij zich waardoor pakjesavond niet door kan gaan. Daarom wil Hoofdpiet met alle pieten teruggaan naar Spanje en wil hen tellen om zeker te weten dat ze er allemaal zijn. Dan blijkt Paardenpiet er niet te zijn.

 1. Die is met het Paard van Sinterklaas naar het vliegveld gegaan.
 2. Ook Piet de Smeerpoets blijkt er niet te zijn.
 3. Hij krijgt in de Goedheiligman-1 vlieglessen.
 4. Omdat de pieten het zo druk hebben gehad door het pietentekort maakt Sinterklaas voor alle pieten een medaille.
 5. Hij vindt het heel handig dat alle pieten in een lange rij staan om geteld te worden.

De Paardenpiet blijkt het Grote Boek van Sinterklaas in een zak te hebben met reservespullen van het Paard van Sinterklaas. Ze rijdt terug naar het grote Pietenhuis met het boek zodat pakjesavond gered wordt.

Welke datum begint het Sinterklaasjournaal?

uitgebreid assortiment van bekende onderwijsuitgevers passend bij elke leerbehoefte voor en door onderwijsprofessionals

Informatie Wil jij van begin november tot en met de verjaardag van Sinterklaas weer lekker actief meedoen in de klas met het Sinterklaasjournaal? Bestel dan nu het Sinterklaasjournaal lespakket 2023! Wees er op tijd bij om teleurstellingen te voorkomen.

 • Want op=op.
 • Wanneer begint het Sinterklaasjournaal en hoe laat wordt het uitgezonden? De uitzendingen van het Sinterklaasjournaal beginnen begin november 2023.
 • Het programma is dan dagelijks, tot 5 december te zien op NPO Zapp (NPO 3) om 18.00 uur.
 • De intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 18 november en vindt plaats in Gorinchem.

De NTR doet ook dit jaar weer rechtstreeks verslag van de intocht. Volg samen met jouw groep de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal Ook dit jaar wordt door NTR in samenwerking met Educatheek het officiële Sinterklaasjournaal lespakket ontwikkeld dat aansluit op het bekende televisieprogramma.

Door middel van het Sinterklaasjournaallespakket doe je met jouw groep mee met de verhaallijn van Het Sinterklaasjournaal. Je ontvangt diverse materialen en unieke Sinterklaasjournaal items om leuke activiteiten met de kinderen te doen. Op deze manier kan je met het Sinterklaasjournaal lespakket, zonder uitgebreide voorbereidingen, samen met de hele klas, wel 3 weken lang iedere schooldag Het Sinterklaasjournaal beleven en naar het Sinterklaasfeest toeleven.

Je ontvang een lespakket met materiaal voor één groep (gebasseerd op 30 leerlingen). Het pakket is gemaakt voor de lagere groepen (groep 1-4) basisonderwijs en is ook goed bruikbaar op de kinderopvang. Wanneer wordt het Sinterklaasjournaal lespakket uitgeleverd? Het Sinterklaasjournaal lespakket wordt naar verwachting eind oktober/begin november uitgeleverd.

Details

SKU 1310-SINT2023

Reviews

Wie gaat in 2023 het Sinterklaasjournaal presenteren?

Presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer presenteren de intocht. Elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en na de laatste aflevering wordt er een jaaroverzicht uitgezonden.

Is er op zondag Sinterklaasjournaal?

Elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en op pakjesavond wordt er een jaaroverzicht uitgezonden.

Wie speelt Sinterklaas in 2022?

Stefan de Walle (Den Haag, 15 september 1965) is een Nederlands acteur.

Wat is de nieuwe naam van de stoomboot?

Nadat het nieuws in Het Sinterklaasjournaal bekend werd gemaakt, leidde dat op Twitter tot veel reacties. ‘En we noemen De Stoomboot ‘ Zeesluis IJmuiden.’ Een verwijzing naar eenzelfde anticlimax toen Nederlanders een naam mochten verzinnen voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Wie wordt de nieuwe presentator van het Sinterklaasjournaal?

Dieuwertje Blok (65) wordt de nieuwe presentator van het NTR-programma Podium Klassiek, voorheen bekend als Podium Witteman. Daarmee volgt ze per 11 september voormalig presentator Paul Witteman (75) op. Het programma is iedere zondagavond om 18.15 uur te zien op NPO 2.

Hoe vaak is het Sinterklaasjournaal?

Elk jaar presenteert Dieuwertje Blok het Sinterklaasjournaal. Ze deelt al het nieuws over Sinterklaas en de Pieten met alle kinderen in Nederland.

Hoe vaak schoen zetten Sinterklaasjournaal?

Sinterklaas 20 november 2019 10:10 Aangepast 22 november 2019 11:28 Vol verwachting klopt ons hart deze weken. En dat van de een vaak nog net iets harder dan dat van de ander. Voor sommige kinderen is Sinterklaas een wel héél spannend feest. We vroegen aan onze lezers en aan een opvoeddeskundige: hoe houd je het rustig, gezellig en niet al te hysterisch? The Man, the Myth, the Legend,

Zo noemt iemand de goedheiligman als we een oproepje doen op Facebook: hoe vieren jullie thuis Sinterklaas? Dat de oude baas onverminderd populair blijft, is wel duidelijk. Maar hoe zorg je dat het ook echt een legendarisch leuke avond wordt, die niet in suikertantrums en tranen door overprikkeling ten onder gaat? Joyce Akse (40) en haar gezin kijken ieder jaar weer reikhalzend uit naar de komst van de sint en alle gezelligheid daar omheen.

Joyce: “Vroeger vierden we bij ons thuis alleen Sinterklaas, geen Kerst. Het was altijd zo’n gezellige periode met het hele gezin. Ik ben echt verknocht aan het feest. Nu met mijn eigen gezin vier ik het ook weer ieder jaar uitgebreid; van de intocht bezoeken, het sinterklaasjournaal dat we met z’n allen kijken en het schoen zetten (inclusief een wortel en water voor het paard en een tekening voor Sint en piet), tot aan naar sinterklaas op het werk gaan, pepernoten bakken en het feest op 5 december afsluiten met zakken vol cadeautjes.” ‘De sinterklaas-aftelkalender ligt al weken van tevoren in drievoud uitgeprint klaar’ Het is het tweede jaar dat haar oudste zoon van 9 jaar niet meer gelooft.

 1. Hij is nu ingewijd in het ‘grote geheim’ en vindt dat ook best leuk.
 2. Teleurgesteld was-ie wel heel even, toen ik ‘t hem vertelde.” Joyce heeft uitgelegd dat Sinterklaas wel echt heeft bestaan maar dat het nu een feest is geworden voor de jonge kinderen en dat de grote kinderen en volwassenen helpen dat feest zo leuk mogelijk te maken.

“Ik moest ‘m wel verzekeren dat hij nog steeds cadeautjes zou krijgen hoor, haha.” De jongste kinderen van Joyce zijn 7 en 3 jaar en geloven nog volop. Twee keer per week mogen alle kinderen hun schoen zetten, wat duidelijk staat aangegeven op een sinterklaas-aftelkalender, die overigens al weken voor de intocht in drievoud uitgeprint klaarligt. Lees ook 10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: ‘Ik kan eigenlijk niet paardrijden’ Duidelijkheid geeft houvast en vermindert spanning Opvoedkundige Ingeborg Dijkstra is het daar helemaal mee eens. “Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder besef van tijd ze hebben.

 1. Zowel voor peuters als voor kleuters is het een goed idee om een aftelkalender te maken, waarbij je elke dag een kruisje kunt zetten om de dagen af te tellen totdat het pakjesavond is.
 2. Mijn advies zou zijn om hiermee te beginnen vanaf de dag dat-ie aankomt en niet af te gaan op de winkels die soms in september al beginnen met de verkoop van pepernoten en chocoladeletters.

Op die kalender kun je ook met een icoontje aangeven wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. En wanneer ze naar een eventueel sinterklaasfeest buiten de deur (op het werk, op een school et cetera) gaan. Een sinterklaasfeest voor kinderen is vooral leuk als het duidelijk is wat er gebeurt en wanneer.” ‘Hou de speelgoedgidsen zo lang mogelijk buiten de deur’ Rust en regelmaat, juist met Sinterklaas Duidelijkheid is één ding dus.

 • Wat kun je daarnaast nog meer doen om ervoor te zorgen dat kleine kinderen niet zwaar overprikkeld de feestdagen door gaan? Opvoedkundige Dijkstra: “Zorg ervoor dat de maanden november en december niet al te veel extra drukte met zich meebrengen als dat lukt.
 • De gebruikelijke routines aanhouden helpen daarbij.

Als er verjaardagen in het gezin zijn in die tijd ontkom je er niet aan af en toe een feestje te vieren, maar rust, regelmaat en reinheid doen het altijd nog het best. Laat kinderen eens per week de schoen zetten, dat is meer dan genoeg. Heb je veel uitnodigingen voor sinterklaasvieringen? Kies daarin bewust.

Bijvoorbeeld: Sinterklaas op het werk bij mama, Kerst op het werk bij papa en volgend jaar andersom. Hou de speelgoedgidsen zo lang mogelijk buiten de deur. Die vallen in oktober al op je deurmat, maar kun je het beste verstoppen tot Sinterklaas in het land is. Eerder hoeft echt niet. Verder kun je ook letten op de hoeveelheid suiker die kinderen in deze periode eten.

Het snoepgoed hoort erbij, maar daar kun je wel grenzen aan stellen. De hele dag door snoepen is nooit goed en in zo’n drukke periode leidt dat eerder tot nog drukker gedrag en onrust.” Wanneer Begint Het Sinterklaasjournaal 2022 Lees ook Sinterklaasjournaal begint vandaag, alleen roetveegpieten te zien De spanning van het journaal Wat betreft het sinterklaasjournaal adviseert Dijkstra dat maar helemaal niet te kijken als je kind het erg spannend vindt. Maar soms kijken ze het op school en dan is het juist beter om het wel te kijken, anders begrijpt je kind er niks van.

Samen naar het sinterklaasjournaal kijken is altijd het beste, en het leukste. Je kunt dan al tijdens de uitzending en vlak erna relativeren dat het altijd wel goed komt. Wat doe je als je merkt dat je kind gaat twijfelen aan de sint? Dijkstra: “Probeer dan vragen aan je kind te stellen om erachter te komen waar het mee bezig is.

Soms blijken ze te denken dat er hulpsinterklazen zijn, soms zien ze opeens het verschil tussen de sinterklaas op televisie en die op een andere plek. Of horen ze iets van iemand anders, waardoor ze twijfelen. Mijn tip is, vraag je kind: ‘Wat denk je zelf?’ of ‘Hoe denk je zelf dat het zit?’.

Afhankelijk van het antwoord kun je dan een afweging maken over wat je vertelt en wat niet.” ‘Op het schoolplein werd ik argwanend aangekeken door andere moeders, bang dat mijn dochter het Grote Geheim zou verklappen’ Eerlijk duurt het langst Margaretha Coornstra (58) heeft nooit aan het Grote Geheim meegedaan.

Ze vertelde haar dochter van jongs af aan dat Sinterklaas wel degelijk ooit bestaan heeft, dat hij een lieve man was die kinderen en armen hielp, en dat we hem nu jaarlijks eren door elkaar cadeautjes te geven en gedichtjes te maken. “Mijn dochter heeft nooit in Sinterklaas geloofd, maar dat was voor haar geen enkel probleem.

We hebben alsnog altijd gezellig Sinterklaas gevierd. Sinds ze kon lezen en schrijven hielp ze mee met gedichtjes maken. Ja, op het schoolplein werd ik wel argwanend aangekeken door andere moeders. Bang dat mijn dochter aan hun kinderen zou verklappen dat Sinterklaas niet bestond. Maar dat heeft ze natuurlijk nooit gedaan, dat hadden we afgesproken.

Later vertelde ze dat ze het eigenlijk wel stoer vond dat zij als enige kleine meisje het Grote Geheim wist. Ik zou alle ouders willen aanraden gewoon eerlijk te zijn. Dat sluit de gezelligheid echt niet uit.” ‘Weet oma wel dat Sinterklaas niet bestaat?’ Marie José Rietdijk (59) is inmiddels oma en staat in de familie bekend als ‘sinterklaasgek’.

 1. Zij vertelde destijds dat Sinterklaas niet meer bestond toen haar kinderen de leeftijd kregen dat er op school surprises werden gemaakt.
 2. Ik zei dat sinterklaas een feest is van geven en ontvangen.
 3. En dat toen ze klein waren ze hebben mogen ontvangen en dat ze nu groot genoeg waren om ook te geven.
 4. Dat vonden ze allemaal fantastisch.

Van hun zakgeld spaarden ze om voor een ander een cadeautje te kopen met sinterklaas. Laatst vertelde mijn dochter dit trouwens aan haar dochter, mijn kleindochter. Waarop zij zei: ‘Oh, dus Sinterklaas bestaat niet echt. Mama, weet oma dit al?'” Surprises, gedichten en cadeaus Surprises en gedichten met pakjesavond kun je volgens Dijkstra trouwens ook best doen als er kinderen bij zijn die wel geloven.

Ze legt uit: “Voor veel (jonge) kinderen zijn dat namelijk twee totaal losstaande dingen. Sint komt met zijn pieten en brengt cadeautjes. Surprises maken kinderen en volwassenen voor elkaar om elkaar te verrassen. Zeker als je een gezin hebt met kinderen van verschillende leeftijden, kun je al snel beginnen met surprises, ook als de jongste nog gelooft.

Grote kinderen blijven bijvoorbeeld ook best lang hun schoenen zetten, soms tot in de tienertijd toe. Dat is toch alleen maar leuk?” Wanneer Begint Het Sinterklaasjournaal 2022 Lees ook Dit zijn de populairste schoencadeaus van 2019 Joyce van Rijswijk (33) doet met haar kinderen van 0, 3 en 6 op volle toeren mee met de hele sinthysterie; met schoenzetten, het sinterklaasjournaal, de intocht, ze leest boeken voor over Sinterklaas, maakt verlanglijstjes met haar kinderen, bezoekt het sinterklaashuis en het pietendorp, gebruikt de sinterklaasapp en gaat zelfs naar de uittocht.

 • Och, ik vind het zo’n heerlijke periode.
 • Over een paar jaar zijn ze er alweer uit, dus zolang het nog kan ga ik volop mee in de gekte.
 • Ja, we pakken helemaal uit.
 • Overigens doen we met Kerst geen cadeaus meer hoor, anders gaan we failliet.” Toch heb je volgens Ingeborg Dijkstra geen dikke bankrekening nodig om een geslaagd feest te kunnen vieren.

“Kinderen krijgen graag cadeautjes, maar daarin kun je wel kiezen hoeveel je geeft en wat je budget is. Kinderen krijgen vaak liever meer goedkope pakjes dan minder dure cadeaus. Het uitpakken is vaak het allerleukste en hele kleintjes kun je bij wijze van spreken verrassen met een ingepakte schoenendoos zonder iets erin.

Die genieten meer van het scheuren van het papier dan de inhoud. Ik zou dus zeggen: kijk wat haalbaar is.” ‘Wat je als ouder echt niet moet doen, is gaan dreigen met Sinterklaas’ Marijke de Groot (37) hanteert de vier-cadeautjesregel. Eén ding dat ze willen, één ding dat ze nodig hebben, één ding om te dragen en één ding om te lezen.

“Ik las deze regel ooit ergens en sindsdien doen we het op deze manier. We vieren pakjesavond altijd met familie en van mijn ouders krijgen onze jongens allebei al een groot cadeau. Van ooms en tantes krijgen ze iets van de vier punten. In de schoen stop ik een kleinigheidje, zoals stiften of stickers.

 1. Ik geef er nooit meer dan vijf euro aan uit.
 2. Dit maakt dat het allemaal budgettair goed te doen is en hebben we altijd blije kinderen met sinterklaas zonder gegraai en gedoe.” Pas op hoor, de afluisterpiet kijkt mee Wat je overigens als ouder echt niet moet doen, zegt Dijkstra, is gaan dreigen met Sinterklaas.

Zo van: ‘Als je niet je bord leeg eet, krijg je geen cadeautjes’ of ‘Als je nu niet luistert moet je in de zak mee naar Spanje’. Hoe verleidelijk het misschien soms ook is. Zo krijgt het sinterklaasfeest een nare bijsmaak, volgens de opvoeddeskundige. “Zeg liever dat Sinterklaas kinderen graag blij maakt en daarom eens per jaar cadeautjes brengt.

Hoe oud is de echte Sinterklaas?

Het leven van Sint Nicolaas – Nicolaas is geboren in 280 na Christus in de Petara. Zijn ouders stierven al jong, waardoor hij werd opgevoed door zijn oom, de bisschop van Myra. Tijdens zijn leven was Nicolaas al een beroemdheid. Hij werd ook bisschop van de stad Myra.

Dat lag toen in het Byzantijnse Rijk, maar inmiddels is dat in Turkije, Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343. Hij was zo beroemd dat zijn botten goed werden bewaard en er een speciaal graf voor hem werd gemaakt. Zoals het normaal was voor veel christenen in die tijd, gaf hij veel geld aan arme mensen.

Hij deed het wel op een bijzondere manier, namelijk door niets te zeggen en zakjes geld door de raam van de huizen van arme mensen te gooien. Ongeveer 200 jaar na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard. In Constantinopel werd de eerste Sint Nicolaas kerk gebouwd.

Er komt dan ‘’Sint” voor zijn naam te staan. Maar heilig werd je natuurlijk niet zomaar. Je moest tijdens je leven een goed voorbeeld zijn geweest voor alle andere mensen en er moesten minstens twee wonderen gebeurd zijn. Maar wat nou precies een ‘wonder’ was, wist men eigenlijk ook niet echt. Het waren dingen die gebeurden en die je niet kon verklaren.

Dan moest het wel werk van God zijn. Over Nicolaas werden veel bijzondere verhalen verteld. Nicolaas was beschermheilige van de kinderen, van de zeelieden en van ongehuwde (ongetrouwde) vrouwen. Omdat Sint Nicolaas beschermheilige is van de zeevaarders, hebben veel havensteden Sint Nicolaas als beschermheilige.(Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook Aberdeen, Bari, Sint-Niklaas en Kampen in Overijssel.) Nicolaas gooit zakjes geld door het raam bij de arme koopman

Waar is de stoomboot van Sinterklaas?

Vanavond kwam er alleen maar verwarring bij: de stoomboot van Sinterklaas blijkt inderdaad op de bodem van de zee te liggen in Spanje, maar er ligt óók een stoomboot in Hellevoetsluis. Presentatrice Dieuwertje Blok maakte zich ‘grote zorgen’, sprak ze vanavond aan het begin van het Sinterklaasjournaal.

Welk vliegveld Sinterklaasjournaal?

In het Sinterklaasjournaal was verder te zien dat het vliegtuig vanwege drukte op de Nederlandse vliegvelden om moest vliegen richting Duitsland. Maar de hoofdpiet vond nog net op tijd een vliegveld in de buurt van Hellevoetsluis, waar de Goedheiligman 1 veilig kon landen.

Waar is de intocht van Sinterklaas 2023?

Sinterklaas aankomst 2023 – De landelijke aankomst van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 18 november 2023. Deze aankomst zal op televisie live worden uitgezonden door de NTR vanaf 12:00 uur. Dit zal zijn vanuit de stad van aankomst Gorinchem. Sinterklaas zal nu wel weer met de stoomboot aankomen.

Waar kan je het Sinterklaasjournaal zien?

Het Sinterklaasjournaal ( NTR / NPO Zappelin )

Hoeveel dagen nog tot het Sinterklaasjournaal?

Het is vandaag vrijdag 28 juli 2023, dag nummer 209 en week 30 van het jaar.

Wat is de vrouw van Sinterklaas?

Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij.

Hoe oud is paardenpiet?

Verhaallijn – Leeswaarschuwing : Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal. Er wordt druk gewerkt aan het klaarmaken van het Grote Pietenhuis voor de intocht van zaterdag, maar bouwbedrijf Broddelwerk wil de bestrating voor het Pietenhuis en even later ook op de kade waar de stoomboot aankomt verwijderen.

 1. Op de stoomboot duiken er allemaal voorwerpen van chocolade op.
 2. Het is werk van Chocopiet.
 3. Luisterpiet verstaat niet alles goed en zit daarom op de stoomboot.
 4. Daarnaast lijkt het erop dat Sinterklaas en zijn paard Ozosnel niet aan boord zijn.
 5. Het bleek dat Sinterklaas al in het land was samen met Paardenpiet om de taak van de Luisterpiet over te nemen.

Hij ging zelf luisteren wat de kinderen graag zouden willen hebben om dat vervolgens in het grote boek te schrijven. Hij ging zelf op zijn paard naar het Grote Pietenhuis, waar kinderen van gemeenten in heel Nederland hem cadeaus gaven. Een van deze cadeaus was een groot kunstwerk van stoepkrijt dat door vele kinderen was gemaakt.

Hiervoor bleek bouwbedrijf Broddelwerk de bestrating voor het Pietenhuis en op de kade waar de stoomboot zou aanmeren te hebben verwijderd. Zo kon het kunstwerk hier netjes worden neergelegd, net als een legpuzzel. De stoomboot bleek echter stil te liggen in het water, omdat Piet de Smeerpoets de stoommachine die de boot aandreef, uit elkaar had gehaald om deze schoon te maken.

Bij het weer in elkaar zetten, bleek echter dat er een klein tandwieltje ontbrak. Dit bleek te zijn zoekgeraakt bij het inladen van de cadeaus. Piet de Smeerpoets bleek gelukkig het wieltje te kunnen vinden en de stoomboot kon weer varen. Even later viel de stoommachine weer uit en stond de boot weer stil.

 1. Het wieltje dat Piet de Smeerpoets had gevonden, bleek van chocolade te zijn gemaakt en door de hitte van de stoommachine te zijn gesmolten.
 2. Daar hadden de Pieten dus niks aan en dus gingen ze verder zoeken.
 3. Ze vonden meer dezelfde wieltjes, maar ook die bleken van chocolade te zijn gemaakt.
 4. Na lang zoeken wisten ze dan eindelijk het echte wieltje te vinden en toen Piet de Smeerpoets dit op de stoommachine had gemonteerd, kon de boot dan eindelijk weer verder varen.

Zo kwam de stoomboot dan toch nog veilig aan in Nederland, volgeladen met pakjes. Piet de Smeerpoets repareerde de deur van het pakjesruim. De deur viel daarbij in het slot. Door het sleutelgat zagen de Pieten de sleutel in het pakjesruim liggen. Hierdoor konden de pieten niet meer bij de pakjes.

 • De hoofdpiet hield een persconferentie omdat het aantal lege schoenen te snel opliep.
 • Daarom werden er nieuwe cadeautjes besteld die eerst alleen aan de oudere mensen gegeven werden.
 • Paardenpiet vierde de verjaardag van Ozosnel op 19 november.
 • Alleen paarden waren uitgenodigd en werden door hun eigenaren naar het feest gebracht waar ze een nacht mochten blijven slapen in de stal bij Ozosnel.

De volgende ochtend bleek Ozosnel vermist te zijn en gingen de Pieten op zoek. Uiteindelijk stonden er verschillende paarden in de stal, maar geen van alle leken op Ozosnel. De Luisterpiet kreeg diverse functies elders, zonder succes. Het bleek dat Luisterpiet en Chocopiet samen een Babypietje hebben en de Luisterpiet ‘s nachts voor de baby wilde zorgen.

De Hoofdpiet stuurde hem ‘s nachts mee de daken op omdat hij de Chocopiet wel goed kon horen. Babypietje gaat ‘s nachts mee en slaapt bij mensen thuis. De Hoofdpiet ontdekte de geheime babykamer in het Grote Pietenhuis en zorgde een tijdje voor de Babypiet. Uiteindelijk liep alles goed af. De Babypiet vond Ozosnel op een dak.

Toen de Chocopiet een chocoladesleutel aan Babypiet wilde geven, bleek het de echte sleutel van het pakjesruim te zijn. De sleutel in het pakjesruim bleek een kopie van chocolade. Sinterklaas verscheurde de ontslagbrief van de Hoofdpiet. Het Sinterklaasfeest kon gewoon doorgaan.

Wie zijn de Pieten van kado?

VEGHEL – Bij toeval kwam Sara Robben in contact met de producent van ‘De Grote Sinterklaasfilm’. Inmiddels kruipt de Veghelse studente voor de tweede keer in de huid van piet Kim Kado, één van de hoofdrollen.

Waarom geen Pakjesboot 12 meer?

Sinterklaas kwam sinds 1985 bijna ieder jaar aan met de Pakjesboot 12. In enkele jaren werd daarvan afgeweken omdat het schip bijvoorbeeld te groot was. In 2001 in Maastricht zette de sint bijvoorbeeld de Pakjesboot 14 in en bij de intocht van 2012 in Roermond arriveerde Sinterklaas met de Stoomboot 0475.

Waarom zonk de pakjesboot?

Zinkende boot in Sinterklaasjournaal: huilende kinderen en klagende ouders Wanneer Begint Het Sinterklaasjournaal 2022 NTR De zinkende boot die aan het einde van het Sinterklaasjournaal te zien was NOS Nieuws • vrijdag 11 november 2022, 12:28 Vol verwachting klopt het hart van veel kinderen met nog één nachtje slapen tot de Sint aankomt in Nederland. Maar een van gisteravond leidde ook tot verdriet bij jonge kijkers.

 1. Aan het eind van de uitzending was namelijk te zien hoe de pakjesboot zonk als een soort Titanic.
 2. Ouders klagen dat hun kind huilend op de bank zat en getroost moest worden.
 3. Zo vragen kinderen zich af of de pieten wel een zwemdiploma hebben en of de cadeautjes zijn gered.
 4. Omroep NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, probeert de kinderen gerust te stellen.

“Tot nu toe heeft Sinterklaas altijd een oplossing gevonden voor de problemen waarvoor hij zich gesteld ziet, dus wij vertrouwen bij het Sinterklaasjournaal erop dat hij dat deze keer weer zal doen.” Gisteren keken er ruim naar het tv-programma. Ook wordt er veel teruggekeken via internet.

 • Het Sinterklaasjournaal heeft vaker het nieuws gehaald.
 • Zo werd in 2020 de fictieve plaats ” genoemd als mogelijke aankomstplek van de Sint.
 • Ouders boycotten het programma omdat zij in de fictieve plaatsnaam een verband zagen met de voor christenen beladen kreet ‘Kruisig hem’, waarmee volgens de Bijbel werd opgeroepen tot Jezus’ dood.

Destijds zei de NTR dat het wat de omroep betreft mag schuren, maar dat het nooit de bedoeling is om mensen te kwetsen. Deel artikel: : Zinkende boot in Sinterklaasjournaal: huilende kinderen en klagende ouders

Waarom heet de boot van Sinterklaas Pakjesboot 12?

Waarom komt Sinterklaas altijd aan in Pakjesboot 12? Arjen Bakker uit Leeuwarden en Jorien Wiersum uit Utrecht hebben dezelfde vragen: „ Waarom komt Sinterklaas eigenlijk naar Nederland met de Pakjesboot 12?”. En: „Wat is er gebeurd met de Pakjesboten 1 tot en met 11?” Vooropgesteld dat Sinterklaas erg van de traditie is, mailt hij desgevraagd – dat dan weer wel.

 1. Sinterklaas komt met de stoomboot omdat hij dat zo’n 160 jaar geleden heeft bedacht.
 2. Dat was toen een goed idee.
 3. Hij kwam uit Spanje en dat ligt aan zee en de stoomboot was een nieuwe uitvinding en een mooi vervoermiddel.
 4. Modern en veel ruimte voor pieten en pakjes.
 5. Sindsdien is er veel veranderd, maar Sinterklaas verandert niet graag mee.” Maar waarom heet zijn schip Pakjesboot nummer 12? De eerdere boten zijn in de 160 jaar versleten, schrijft de Sint.

„Of liever gezegd was de pakjesboot 11 al rond 1970 versleten. En sindsdien is het dus de 12. En als het aan mij ligt blijven alle volgende boten ook 12 heten.” Een goede verstaander leest in de vragen van de lezers een onderliggende vraag: zijn de stoomboten 1 tot en met 12 misschien vergaan, met als gevolg dat er nu stapels cadeautjes op de bodem van de zee liggen? Daar hoeven we niet bang voor te zijn.

„Zover we weten is er nooit een pakjesboot vergaan”, zegt de Sint. Er is ook nog een kapitein in Nederland die beweert dat Pakjesboot 12 onderdeel is van de vloot van Hollands Glorie. Als Sinterklaas niet in Nederland is, zou het stoomschip dat in 1910 te water is gelaten, de Hydrograaf heten en in te huren zijn voor dagtochten.

De man zegt dat de Hydrograaf vroeger een marineschip was. Tijdens Sail Amsterdam in 1985 zou de baas van de NOS besloten hebben deze boot in te huren voor de intocht van Sinterklaas. Waarom de boot het cijfer 12 meekreeg, weet de kapitein ook niet. Goed het zijn geruchten, want de Sint beweert dat de boot gewoon van hem is.

 1. De eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, Ajé Boschhuizen, bevestigt dat.
 2. Zolang ik bij het Sinterklaasjournaal werk, weet ik niet anders dan dat de Pakjesboot nummer 12 draagt.
 3. Ik weet niet waarom.
 4. In 2005 was er nog wel een Pakjesboot 7,5 gesignaleerd.
 5. Toen zaten de hoofdpiet en de wegwijspiet in de verkeerde boot.” Boschhuizen vindt het trouwens een wonder dat de Sint nog niet toe is aan een nieuwe Pakjesboot.

„Dit stoomschip heeft al het nodige moeten doorstaan. Zo heeft de motor een keer in brand gestaan. Een andere keer voer de boot te langzaam en toen hebben de pieten de motor opgestookt met al het pakpapier. Met alle gevolgen van dien.” Jessica van Geel De rubriek next question beantwoordt alledaagse vragen.

Wie wordt de presentator van het Sinterklaasjournaal?

© Foto ANP Jan Vriend Vrijdag 19 november 2021 om 13:00 Lastig, lastig. Dieuwertje Blok is al ruim twintig jaar het gezicht van het Sinterklaasjournaal. Het liefst gaat ze er nog jaren mee door. „Ik gelóóf in Sinterklaas, drie weken per jaar.” En zo lang ik het journaal zelf leuk vind, blijft het voor kijkers ook leuk, denk ik.” Maar er is ook een andere kant: „Ik wil het moment voor zijn dat ze me eruit bonjouren.”

Wie is de presentator van het Sinterklaasjournaal?

Dieuwertje Blok Sinterklaasjournaal – Sinds 2001 is Dieuwertje blok hét gezicht van het Sinterklaasjournaal. Ze noemt het zelf: ‘de leukste baan van Nederland!’. In 2003 begon ze ook met het presenteren van de intocht van Sinterklaas. Naast presentatrice speelt Dieuwertje gastrollen in diverse televisieseries en theaterproducties.

Wie komt er in plaats van Dieuwertje Blok?

Carrière – Nadat ze een jaar bij platenmaatschappij VIP Records had gewerkt werd ze fotoredacteur op de fotoredactie van het KRO -programmablad TV Studio, In 1980 werd ze omroepster voor de KRO. Ze presenteerde Sport op Maandag en KRO’s Middageditie,

Na een openhartig artikel in Vrij Nederland, waarin ze over haarzelf schreef en verklaarde atheïst te zijn, stapte ze over naar de VARA, waar ze Filmnieuws en Zomertijd presenteerde, en met Ati Dijckmeester en Marjolijn Uitzinger het programma Drie vrouwen, naar een idee van Marcel van Dam, Eind jaren tachtig volgde een periode bij de commerciële omroep RTL-Véronique,

Toen haar talkshow abrupt van het scherm werd gehaald, spande ze een rechtszaak aan tegen RTL 4 (opvolger van RTL-Véronique) die haar 150.000 gulden opleverde. Halverwege de jaren negentig keerde Blok terug bij KRO-televisie, waar ze Ontbijt TV presenteerde, en een serie KRO-programma’s maakte onder de titel ‘Er is meer tussen Hemel en Aarde’.

 • Op 7 februari 1997 was ze te gast in Dit was het nieuws,
 • Vanaf 12 januari 2004 presenteerde ze samen met Theodor Holman het praatprogramma Dolce Vita,
 • Blok werd eind februari vervangen door Hansje Bunschoten omdat het programma vanaf 1 maart rechtstreeks werd uitgezonden.
 • Ze zag hierdoor geen mogelijkheden om werk en privé te combineren.

Blok was tot 2005 een van de wekelijkse presentatoren van het radioprogramma Desmet live (thans OBA live ) van de Humanistische Omroep, Ze presenteert sinds 2001 het Sinterklaasjournaal en sinds 2002 presenteerde ze de intocht van Sinterklaas, samen met Rik Hoogendoorn en sinds 2007 met Jeroen Kramer,

Daarnaast speelde ze in 2008 in Op bezoek bij Sinterklaas als presentator van het nieuws en in 2009 in de bioscoopfilm Het sinterklaasjournaal: De meezing moevie, Voor de educatieve zender ETV maakte ze de serie Blokletters ; zes afleveringen over vrouwen die functioneel analfabeet zijn. Nadat Paul de Leeuw in 2018 naar RTL overstapte en zijn Sinterklaasshow daar wordt uitgezonden, presenteert zij bij de NPO een alternatieve Sinterklaasshow die op 5 december op het oude tijdslot van Paul de Leeuw wordt uitgezonden.

Van 2008 t/m maart 2011 presenteerde Blok drie dagen per week het radioprogramma De Ochtendshow bij de regionale zender Omroep West, de omroep voor Zuid-Holland Noord. Verder is ze de vaste vervanger van Mieke van der Weij in de TROS Nieuwsshow op zaterdagochtend via Radio 1, die ze dan presenteert met haar echtgenoot Peter de Bie,

 • In december 2012 ontving Dieuwertje Blok tijdens het Gouden Pepernoot Gala een Gouden Pepernoot Oeuvre Award voor haar positieve bijdrage aan de sinterklaascultuur in Nederland.
 • Verder kreeg ze tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober 2013 de Gouden Stuiver uitgereikt voor het Sinterklaasjournaal, in de categorie ‘Beste Kinderprogramma’.

In 2014, 2015 en 2016 presenteerde ze samen met Janny van der Heijden het NTR -televisieprogramma Landinwaarts, In 2020 presenteerde zij de coronaversie van het Sinterklaasjournaal en is er een kade naar haar genoemd. In 2021 startte haar programma Reisgenøten ; Blok ontvangt hierin diverse bekende Nederlanders in Denemarken,

 1. Samen trekken ze een paar dagen met elkaar op en ontdekken ze de mooiste plekjes.
 2. In 2021 mocht zij een portret kiezen in Sterren op het Doek,
 3. Verder is zij vaste presentator op elke vrijdag in het Radio 4 programma Podium van de NTR, een programma met veel nieuwe klassieke CD-opnamen en live-optredens, op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 19.00 uur en geregeld invaller voor hetzelfde programma op andere dagen.

In 2022 volgde zij Paul Witteman op als presentator van diens klassieke muziek-programma Podium Witteman, dat werd omgedoopt in Podium Klassiek,