Overzicht schoolvakanties 2023-2024
Regio Noord | Regio Midden | |
---|---|---|
Voorjaarsvakantie | 17 februari t/m 25 februari 2024 | 17 februari t/m 25 februari 2024 |
Meivakantie | 27 april t/m 5 mei 2024 | 27 april t/m 5 mei 2024 |
Zomervakantie | 20 juli t/m 1 september 2024 | 13 juli t/m 25 augustus 2024 |
ё 2
Waarom zes weken zomervakantie?
Er is geen sluitende verklaring te vinden over waarom de zomervakantie zes weken duurt. Vaak wordt Nederlands agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in vroegere tijden minstens zes weken nodig hebben gehad om te werken op het land.
Welk land heeft 3 maanden zomervakantie?
Europa – In Europa hebben de meeste leerlingen dezelfde schoolkalender: beginnen in september en eindigen in juni. De zomervakantie duurt dan 2 maanden, behalve in Nederland en Duitsland. Daar moeten leerlingen tevreden zijn met 6 weken vakantie. In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. Jakubmarian.com
Waarom heeft een leerkracht zoveel vakantie?
Waarom vakantie zo belangrijk is voor leerkrachten Meivakantie! Tijd om even niets te doen, die ene vriend of vriendin weer eens op te zoeken, je huis from top to bottom schoon te maken, op vakantie te gaan óf om je leerlingadministratie bij te werken, observatielijsten in te vullen en lessen voor te bereiden.
Hoe vul jij je schoolvakanties in? Ben je team ‘Ik maak me even helemaal los van school’ of team ‘Ik heb nu de tijd om achterstallige klussen op te pakken of om alvast het een en ander voor te bereiden’? Hoe je ook in de wedstrijd staat, het is belangrijk dat je straks weer met hernieuwde energie voor de klas staat.
Hoe zorg je daarvoor? Wij gingen het voor je na. Trouwens, heb je nu alweer vakantie? Je hebt als leerkracht wel heel veel vakantie, vind je zelf ook niet? Je klaagt over werkdruk, maar weet je wel dat je twee keer zo veel vakantie hebt als andere werkenden? Iedere onderwijsprofessional heeft vragen als deze weleens gesteld gekregen.
Klopt, ik krijg een extra week vakantie voor elke keer dat ik deze vraag krijg. Ja, we hebben vaker vakantie dan de Kardashians. Ja, ik heb mijn leerlingen dit jaar extra goed getraind om hun eigen boontjes te doppen. Ja, ik heb zo veel vakantie dat ik soms vergeet welke dag het is. Ja, ik moet regelmatig uitrusten van al die kleurplaten die ik moet nakijken. Ja, anders vergeet ik hoe het is om ‘s ochtends geen klas vol kinderen te hebben. Ja, ik ben op zoek naar de beste manier om mijn luie stoel in te richten.
Maar goed, het is onze ervaring dat harde feiten het beste werken. Dus vertel de vragensteller dat een fulltime werkende leerkracht in het basisonderwijs volgens de laatste CAO recht heeft op 428 uur per jaar. Dat zijn 53,3 vakantiedagen of bijna 11 vakantieweken en dat is inderdaad meer dan het gemiddelde aantal vakantiedagen van andere werkenden in Nederland dat op 25,6 dagen uitkomt.
- Maar er is meer.
- De normjaartaak, of het in 2019 ingevoerde werkverdelingsplan, bevat 1659 uur.
- Dat is gelijk aan een werkweek van ruim 40 uur.
- In de praktijk wordt deze norm echter vaak overschreden.
- Uit blijkt bijvoorbeeld dat leerkrachten gemiddeld 46,9 uur per week werken.
- Dit zijn zowel de lesgebonden als de niet-lesgebonden activiteiten.
Dus ja, leerkrachten hebben meer vakantie dan andere werkenden, maar dat heeft een reden. Ze werken simpelweg harder en langer gedurende de 41 weken dat ze werken en compenseren dit overwerk tijdens de schoolvakanties. Voor buitenstaanders is dit niet altijd zichtbaar en dat is waarschijnlijk de reden dat de vakantievooroordelen nog steeds bestaan.
Je hebt je vakanties dus letterlijk en figuurlijk verdiend. En vakanties zijn gewoon heel erg belangrijk. Je hebt ze om te herstellen van je dagelijkse portie werkstress. En laten we eerlijk zijn, een beetje stress is de Nederlandse leerkracht niet vreemd. Er ligt nogal wat op dat bordje. Vakantie is een krachtig middel om daarvan te herstellen.
Het blijkt dat het niet zozeer gaat om de soort vakantie en de activiteiten die je erin ontplooit, maar dat het vooral belangrijk is dat je plezier beleeft aan je vakantie, dat je ontspant, mentaal afstand neemt van je werk en dat je zelf kunt bepalen hoe je de tijd invult.
Zo vormt vakantie zelfs een buffer tegen toekomstige stressoren. Is het dan een slecht idee om tijdens de vakantie achterstallig schoolwerk op te pakken of om alvast lessen voor te bereiden? Nee. Veel leerkrachten vinden het prettig dat ze in de vakantie de tijd hebben om iets van hun schoolwerk op te pakken.
Het geeft ze rust om taken die zijn blijven liggen op te pakken en af te ronden. Of om alvast iets voor te bereiden, zodat ze het later niet meer hoeven te doen. Dat verlaagt de werkdruk tijdens de weken dat ze wel werken. Maar er is wel een maar. Je kunt pas echt uitrusten en opladen als de werkprikkels weg zijn.
- Als je echt stopt.
- Een goede tip is dan ook om je werk op de eerste dag of dagen van je vakantie te plannen en het daarna los te laten.
- Je zult merken dat het even tijd kost om te wennen aan het niet-werken en dat het misschien ook niet gelijk lukt om je helemaal te ontspannen.
- Houd daar rekening mee bij het plannen van je vakantie.
“Leraren werken op zonne-energie: opladen tijdens de zomervakantie (of een zonnige meivakantie, red.) om het hele jaar te kunnen stralen”, luidt een bekende Pinterest-quote. Een tikje sentimenteel misschien, maar het heeft wel een kern van waarheid. Je laadt op door je te ontspannen.
Realiseer je dat het allemaal wat minder mag. Leg de lat lager tijdens de vakantie. Je hoeft niet van alles. Dat is het leuke van vakantie. Doe dingen die je leuk vindt om te doen en waar je anders niet aan toekomt. Doe inspiratie op. Niets doen helpt daarbij. Of bewegen, lezen of ergens anders heengaan. Ga naar buiten. Buiten zijn, met name in de natuur zijn, werkt stressverlagend en heeft een rustgevend effect. Breng tijd door met je partner, vrienden of familie. Tijd besteden aan anderen maakt gelukkig.
Geschreven door: Cora de Raaf Meld je aan voor het webinar ‘Voorkom een burn-out’! : Waarom vakantie zo belangrijk is voor leerkrachten
Hoe heette meivakantie vroeger?
Waarom hebben we eigenlijk meivakantie? 24 april, 17:00 • 3 minuten leestijd Beeld ter illustratie © ANP REGIO – De meivakantie is voor veel scholieren en leraren maandag begonnen. De vakantie duurt officieel één week, maar veel scholen plakken daar al jaren een week aan vast in verband met Koningsdag. Doordat de vakantie rond allerlei feestdagen valt, kan deze soms wel achttien dagen duren en daarmee is het een geliefde vakantie onder scholieren en ouders.
Maar waar komt deze populaire vakantie eigenlijk vandaan? De meivakantie begint dit jaar officieel – volgens de Rijksoverheid – op 29 april en duurt tot 7 mei. Maar doordat scholen er vanwege Koningsdag vaak een week aanplakken, is voor veel kinderen maandag de meivakantie al ingegaan. De meivakantie zoals we die nu kennen, bestaat pas sinds 1993.
Destijds was deze beter bekend als de tulpvakantie. Maar waarom werd die in het leven geroepen? Vroeger, voor de tulpvakantie bestond, hadden scholieren vakantie met de paasdagen, oftewel de paasvakantie. Maar als je eind maart of begin april al vakantie hebt duurt het wel heel lang voor de zomervakantie aanbreekt.
In plaats van de meivakantie hadden scholieren in de periode tussen de paasvakantie en zomervakantie een nogal versnipperde schoolperiode door allerlei feestdagen. Voordat koning Willem-Alexander koning werd, vierden we Koninginnedag op 30 april. Een dag later, op 1 mei, is de Dag van de Arbeid en vier dagen later vieren we Bevrijdingsdag op 5 mei.
Deze periode vol (vrije) feestdagen was dus ideaal om een vakantie in te voeren. Daarom kregen we in 1993 de meivakantie en sindsdien is deze niet meer weg te denken. Het is een geliefde vakantie, omdat deze door de feestdagen soms wel achttien dagen kan duren.
- Vanwege Koningsdag op 27 april wordt er vaak een week aan de meivakantie geplakt.
- Dit jaar is de meivakantie daarom van 24 april tot 7 mei.
- Doordat de koning op 27 april jarig is, begint de meivakantie vaak in april al.
- Hoe zit het als prinses Amalia straks koningin wordt? Zij is op 7 december jarig.
- Niet echt een seizoen waarmee je met je kleedje op de vrijmarkt wil gaan staan.
Wie weet kiest de aanstaande koningin net als haar oma de verjaardag van haar moeder als Koninginnedag. Koningin Máxima is namelijk op 17 mei jarig. Mocht Amalia daarvoor kiezen, dan kan het zomaar zijn dat we een échte meivakantie krijgen: van begin mei tot aan Máxima’s verjaardag.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Amalia de verjaardag van haar vader of van haar overgrootmoeder koningin Juliana aanhoudt. Koningin Beatrix koos er – toen zij koningin was – voor om de geboortedag van haar moeder aan te houden, waardoor Koninginnedag jarenlang werd gevierd op 30 april. Nog voordat de verjaardag van koningin Juliana als nationale feestdag werd gevierd, was de verjaardag van haar moeder koningin Wilhelmina een bijzondere dag.
Niet alleen vierde Nederland op 31 augustus haar verjaardag en dus ook Koninginnedag, maar haar verjaardag markeerde ook het einde van de zomervakantie. Daarnaast groeide Koninginnedag in die tijd ook uit tot een groot volksfeest omdat de koningin destijds was hersteld van een ernstige ziekte.
Wat is de boete voor spijbelen?
Luxeverzuim – Wanneer een leerplichtig kind zonder toestemming toch buiten de schoolvakantie vrij heeft, heet dit ‘luxeverzuim’. De leerplichtambtenaar kan een proces verbaal opmaken. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo’n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.
Hoeveel uur mag je missen op school?
Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen) – Is een leerling niet op school zonder dat hiervoor een geldige reden is? De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in.
- Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is.
- En hulp bieden waarmee verder verzuim wordt voorkomen.
- Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Kan je een boete krijgen als je niet naar school gaat?
? – Wat gebeurt er als ik niet aan de leerplicht voldoe? Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Wanneer leerlingen ouder zijn dan 12 jaar en hun verplichtingen niet nakomen, kunnen zij gestraft worden.
Meestal wordt er een werk-/taakstraf gegeven of een boete. Ook kan de kinderbijslag stopgezet worden als de leerplichtambtenaar geen andere optie meer ziet. Daarnaast kan de leerplichtambtenaar je doorverwijzen naar jeugdreclassering. Dit is een soort jeugdhulp, waarbij jongeren worden geholpen, begeleid en gecontroleerd door hulpverleners Veel scholen werken tegenwoordig samen met bureau HALT,
Als je een aantal keren te laat komt of weg blijft, verwijst de leerplichtambtenaar je door naar HALT, waar je een taakstraf moet uitvoeren. Het verschilt per school of en wanneer ze dit doen Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Hoelang nog tot zomervakantie 2023?
Zomervakantie 2023
Regio Noord | Regio Midden | Regio Zuid |
---|---|---|
22 juli t/m 3 september 2023 | 8 juli t/m 20 augustus 2023 | 15 juli t/m 27 augustus 2023 |
Hoeveel maanden tot zomervakantie 2023?
Overzicht schoolvakanties 2022-2023
Regio Noord | Regio Zuid | |
---|---|---|
Voorjaarsvakantie | 25 februari t/m 5 maart 2023 | 18 februari t/m 26 februari 2023 |
Meivakantie | 29 april t/m 7 mei 2023 | 29 april t/m 7 mei 2023 |
Zomervakantie | 22 juli t/m 3 september 2023 | 15 juli t/m 27 augustus 2023 |
Hoe lang duurt het nog voordat het zomervakantie is?
Schoolvakantie gegevens
Vakantie | Noord | Zuid |
---|---|---|
Zomer 2022 | 16 jul. t/m 28 aug.2022 | 23 jul. t/m 4 sept.2022 |
herfst | 15 okt. t/m 23 okt.2022 | 22 okt. t/m 30 okt.2022 |
Kerst | 24 dec.2022 t/m 8 jan.2023 | 24 dec.2022 t/m 8 jan.2023 |
Voorjaar | 25 feb. t/m 5 mrt.2023 | 18 feb. t/m 26 feb.2023 |