Kun je je al inschrijven voor de Marathon Rotterdam 2024? – Momenteel is het nog niet mogelijk om je in te schrijven voor de Marathon van Rotterdam in 2024. Via de pagina https://www.nnmarathonrotterdam.nl/inschrijven/nn-marathon-rotterdam/ op de officiële website van de organisatie zullen de inschrijvingen geopend worden zodra het mogelijk is om je aan te melden voor deelname.
- Daarnaast kun je je ook via die pagina alvast aanmelden voor de interesselijst, waardoor je een e-mail ontvangt als de inschrijvingen worden geopend.
- Dit zullen we ook via onze website, social media kanalen en nieuwsbrief melden wanneer de bekendmaking naar buiten komt.
- Er zijn twee voornaamste redenen om het openen van de inschrijvingen voor volgend jaar goed in de gaten te houden.
Allereerst is het bij een groot aantal aanmeldingen mogelijk dat er een afstand uitverkocht is, waardoor je wellicht geen ticket meer kunt krijgen op het moment dat je je wilt inschrijven. Dat scenario wil je natuurlijk voorkomen als je graag mee wilt doen aan het hardloopevenement.
Welke datum Marathon Rotterdam 2024?
Zondag 14 april 2024 – Loop jij mee tijdens de 43ste editie van de NN Marathon Rotterdam, de grootste, snelste en bovendien #demooiste marathon van Nederland? De NN Marathon Rotterdam is, mede door het vlakke parcours, één van de snelste marathons ter wereld en wereldwijd één van de best bezochte marathons.
- De honderdduizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours zorgen voor een waar volksfeest en maken dat geen andere marathon in Nederland de sfeer van #demooiste kan evenaren! Een ervaring die je nooit meer vergeet.
- Ren tegen kanker Ren tegen kanker tijdens de NN Marathon Rotterdam.
- Alleen of met een team van vrienden of collega’s.
Je kunt op twee manieren meedoen:
Schrijf je in via KWF. Haal voor 12 januari minimaal 500 euro op en KWF beloont je met een gratis startbewijs én het Ren tegen kanker-shirt. Koop zelf een ticket. Maak een actiepagina en start met geld ophalen. En haal je 500 euro op? Dan krijg jij ook het unieke Ren tegen kanker-shirt!
Het is op dit moment niet mogelijk om je in te schrijven voor dit onderdeel Interesselijst
Wat kost inschrijven Marathon Rotterdam?
Inschrijven maar – Kun jij wel een uitdaging gebruiken dit jaar, schrijf je dan snel in voor de NN Marathon Rotterdam 2023. Kosten voor de hele marathon zijn 87,50 euro, de kwart marathon kost 27 euro en de City Run 14 euro. Kinderen kunnen voor vier euro meedoen aan een loop van één of tweeënhalve kilometer. Kijk voor alle informatie op de inschrijfpagina van de Rotterdamse marathon,
Welke datum Marathon Rotterdam?
Event info – Zaterdag 15 en zondag 16 april 2023 Op 15 en 16 april ademt de stad hardlopen tijdens de 42 e editie van de NN Marathon Rotterdam, De NN Marathon Rotterdam is, mede door het vlakke parcours, één van de snelste marathons ter wereld en wereldwijd één van de best bezochte marathons.
In de ranglijst snelste marathonsteden ter wereld staat de m arathon van Rotterdam van Nederland op de vijfde plek ! Maar wat het zo bijzonder maakt, is dat d e honderdduizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours zo r gen voor een waar volksfeest, Ze juichen, klappen en motiveren, Ze zorgen ervoor dat geen andere marathon in Nederland de sfeer van #demooiste kan evenaren,
Niks voelt beter dan dat ene moment dat je, na al die meters die je hebt afgelegd, over de finish komt. Wees trots op jezelf, geloof in wat je doet en laat Rotterdam zien wat je kracht is. We zien je aan de start! Op deze pagina vind je in onderstaande volgorde informatie over:
De parcoursen Het programma Startnummers Startwaves Kleedgelegenheid en tassenafgifte
Hoeveel inschrijvingen Marathon Rotterdam?
Inschrijving 40e editie NN Marathon Rotterdam geopend 26-9-2019 Vandaag is de inschrijving geopend van de 40e editie van de NN Marathon Rotterdam, een jubileumeditie voor de mooiste marathon van Nederland. Op zaterdag 4 april 2020 start het marathonweekend traditiegetrouw met de NN Kids Runs en de City Run Rotterdam (4,2 km).
- Op zondag 5 april zal het startschot worden gelost voor de tienduizenden deelnemers aan de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam, de NN Marathon Rotterdam en de TBI Business Runs.40 jaar #demooiste Geen andere marathon in Nederland kent zoveel sfeer en ambiance als de NN Marathon Rotterdam.
- De organisatie is verheugd, na een uitstekende samenwerking met de Gemeente Rotterdam en haar diensten, te kunnen melden dat ook deze 40e editie zal starten vanaf de voet van de iconische Erasmusbrug.
Het parcours zal geen grote veranderingen ondergaan en de Coolsingel zal wederom het bruisende middelpunt zijn van het marathonweekend. Zowel op zaterdag als op zondag kunnen de vele toeschouwers de deelnemers toejuichen en traditioneel onthalen aan de finish op de Coolsingel voor het Stadhuis. KWF – Ren tegen Kanker De NN Marathon Rotterdam steunt in het jubileumjaar KWF Kankerbestrijding. Meer kankeronderzoek, kanker voorkomen door goede preventie en een betere kwaliteit van leven voor mensen die ziek zijn, of ziek zijn geweest. Dat is het doel van KWF Kankerbestrijding.
De deelnemers kunnen het verschil maken door bij inschrijving een donatie te doen en/of een actiepagina aan te maken bij het KWF. Tevens heeft KWF een unieke actie. Als je via KWF inschrijft voor de ¼ of de hele marathon én minimaal 500 euro ophaalt aan sponsorgeld voor 1 maart 2020, dan word je beloond met een gratis startbewijs en het unieke Ren tegen kanker shirt.
Inschrijving In totaal worden in het marathonweekend zo’n 46.000 lopers verwacht. Voor de NN Marathon Rotterdam en AA Drink ¼ Marathon Rotterdam geldt een maximum aantal deelnemers. De verwachting is, dat net als voorgaande jaren, deze twee zeer populaire afstanden snel uitverkocht zullen zijn.
Hoe lang duurt het om te trainen voor een marathon?
Die 42,2 km op de dag van de wedstrijd is voor de meeste marathonlopers het hoogtepunt na een lange weg van trainen. Om er zeker van te zijn dat u veilig en zonder blessures kunt lopen, is het van essentieel belang om u goed voor te bereiden zodat u op die manier zo veel mogelijk kan genieten van de wedstrijd.
- Dus hoe lang duurt het om te trainen voor een marathon en hoe moet u beginnen? Hoe lang u moet trainen voor de marathon? De meeste hardlopers hebben tussen de 16 en 20 weken nodig om te trainen.
- Gedurende die tijd zullen uw hart, spieren en geest voorbereid moeten worden op deze zware inspanning.
- Daarom is het belangrijk om een strikt trainingsschema te volgen dat ervoor zorgt dat uw conditie en uithoudingsvermogen wordt verbeterd.
Tegelijkertijd moet u uzelf ook genoeg tijd gunnen om te herstellen, dus moet u minstens drie rustdagen per week nemen. Hoewel 16 tot 20 weken een algemene vuistregel is, trainen sommige lopers maar 12 weken en andere hebben 24 weken of zelfs meer nodig.
Uw huidige conditie
Als u al regelmatig hardloopt en ook nog andere sporten beoefent, zal het voor u waarschijnlijk niet moeilijk zijn om de duur van het rennen op te voeren. Maar aan de andere kant, als u niet zo fit bent of overgewicht heeft, is het verstandig langer de tijd te nemen om uw conditie te verbeteren.
Aanleg voor blessures
Als u in het verleden blessures heeft opgelopen of last heeft van andere aandoeningen, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen voor u aan een marathontraining begint. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is, maar het is wel verstandig om uzelf meer tijd te gunnen om te trainen en om te luisteren naar uw lichaam.
Uw baan en leefstijl
Als u een normale baan en werktijden heeft, zal het niet zo ingewikkeld zijn om een trainingsschema in te plannen. Heeft u echter een baan met onregelmatige uren en wisselende diensten, dan wordt het lastig om een strikt schema aan te houden. Dus gun uzelf meer tijd om te trainen als het lastig is om tijd vrij te maken, zodat u uiteindelijk niet het gevoel krijgt dat u niet goed voorbereid bent.
U bouwt uw training langzaam op met ongeveer 3 keer per week korte lopen Minstens 1 keer per week, meestal ‘s zondags, rent u steeds langer durende lopen, oplopend tot tussen de 25 en 32 km U wisselt af met conditietraining, zoals heuvelsprints en andere soorten circuits U plant 2 a 3 rustdagen per week in, zodat uw lichaam kan herstellen Wissel af met andere lichte sporten zoals crosstraining, fietsen, zwemmen en yoga Bouw af in de laatste drie weken voor de marathon: minder lang en vaak lopen om zo meer te rusten
Overweeg ook om kortere lopen te doen Als u dolgraag een marathon wilt lopen maar weinig ervaring heeft met langere afstanden, is het een goed idee om te beginnen met kortere lopen. Hoewel een marathon lopen een fantastische ervaring is, is het altijd verstandig om eerst uw grenzen te testen en te kijken of het daadwerkelijk iets voor u is.
Vanaf dat punt is het makkelijker om op te bouwen naar een hele marathon aangezien u al een goede conditie heeft verkregen. Weten hoe lang u moet trainen voor de marathon is weten waar uw grenzen liggen Hoewel er standaard trainingsschema’s zijn, hangt het uiteindelijk helemaal van u persoonlijk af hoeveel tijd u nodig heeft.
Als u volledig overtuigd en goed in staat bent om lange afstanden te kunnen rennen, is een trainingsschema van 12 weken prima voor u. Bent u echter minder ervaren of weet u van uzelf dat u zich minder goed kan houden aan een strikt schema, dan is het verstandig om meer tijd te nemen.
Hoelang mag je over de marathon van Rotterdam doen?
Tijdslimieten – Wat zijn de tijdslimieten? In verband met het programma en het tijdig vrijgeven van het parcours hanteren wij de volgende tijdslimieten.
NN Marathon Rotterdam: 5 uur en 30 minuten (21, 1 km binnen 2u45, je dient de Erasmusbrug richting centrum ten laatste om 14u15 te passeren, 28 km binnen 3u40) 1/4 Marathon Rotterdam: 1 uur en 20 minuten (6 km binnen 50 minuten, 9 km binnen 1 uur en 10 minuten) City Run Rotterdam: 45 minuten
Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille. Voor The Marathon Rotterdam Walk gelden de volgende tijdslimieten:
15 km: maximaal 5 uur 10 km: maximaal 3,5 uur 5 km: maximaal 2 uur
Is OV gratis tijdens Marathon Rotterdam?
Als 1/4 marathonloper kun je het beste uitstappen bij metrostation Blaak om naar de start op de Burg. van Walsumweg te reizen. Bij uitval tijdens de marathon kun je op vertoon van je startnummer gratis met de RET naar de finishlocatie/kleedgelegenheid reizen (metrostation Rotterdam Centraal).
Hoeveel deelnemers Kwart Marathon Rotterdam 2023?
Marathonafstand NN Marathon Rotterdam 2023 uitverkocht 13-1-2023 Op zondag 16 april 2023 kunnen er 17.000 lopers van start op de marathonafstand. Vandaag hebben we dit aantal inschrijvingen bereikt, dat betekent dat alle beschikbare startbewijzen voor dit onderdeel zijn uitverkocht.
- Hiermee is een nieuw record gevestigd, want nog nooit eerder was de marathonafstand zo snel uitverkocht.
- Het is op dit moment niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de marathonafstand van de 42 e editie.
- Mogelijk komen er nog een beperkt aantal startbewijzen later beschikbaar vanwege annuleringen.
Meld je hiervoor aan op de wachtlijst. Daarnaast is het mogelijk om een startbewijs over te nemen via ons vraag- en aanbodplatform. Andere onderdelen Voor de andere onderdelen van het marathonweekend zijn er op moment nog wel startbewijzen beschikbaar. Wachtlijst Mogelijk komen begin maart nog een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar. Door je aan te melden op de wachtlijst maak je kans om alsnog een startbewijs te bemachtigen. Vanaf maandag 6 maart zullen we alle geïnteresseerden op de wachtlijst informeren omtrent de beschikbaarheid.
Klik om jezelf aan te melden op de wachtlijst. Vraag- en aanbodplatform Klik om het vraag- en aanbodplatform te bezoeken.
Via ons vraag- en aanbodplatform wat sinds vandaag weer beschikbaar is, kunnen deelnemers onderling een startbewijs overdragen. Op dit platform kunnen deelnemers die onverhoopt niet meer deel kunnen nemen een advertentie plaatsen om het startnummer over te dragen aan iemand anders.
Wij raden iedereen aan om het startbewijs via ons vraag- en aanbodplatform aan te bieden en niet via social media. Mensen die nog een startnummer zoeken kunnen reageren op de advertentie en zo in contact komen met deelnemers die een startnummer aanbieden. Vervolgens dient de financiële overdracht onderling geregeld te worden en het startnummer overgedragen te worden via het dashboard.
Gebruik van het vraag- en aanbodplatform is echter wel op eigen risico. : Marathonafstand NN Marathon Rotterdam 2023 uitverkocht
Wat krijg je als je de marathon wint?
Je moet elke seconde ontspannen blijven. En dat leer je van die jongens. – Abdi Nageeye, Nederlands recordhouder op de marathon In Nederland zijn er slechts vier hardlopers die de marathon onder de 2:10 gelopen hebben: Gerard Nijboer, Kamiel Masse, Michel Butter en de Nederlandse zilveren medaillewinnaar op de Olympische marathon Abdi Nageeye. Wereldrecordhoudster op de marathon voor vrouwen Paula Radcliffe opent het nieuwe trainingscentrum van Lornah Kiplagat in Iten, Kenia. Kiplagat is een van ‘s werelds beste hardloopsters. Voor de toplopers wereldwijd is het moeilijk te concurreren met de groep Kenianen en de kwalificatielimiet voor de Olympische Spelen is voor velen moeilijk te halen.
- Toch kiezen de Keniaanse lopers niet massaal voor dit evenement.
- Het prijzengeld van de World Marathon Majors is namelijk veel hoger en de toppers sparen liever hun energie voor de belangrijke races.
- De World Marathon Majors zijn de zes grootste marathons van de wereld.
- Door middel van een puntensysteem strijden de toplopers hier om de eerste prijs van 500.000 dollar voor zowel mannen en vrouwen.
Het prijzengeld verschilt sterk per land en stad.
Welke maand Marathon Rotterdam?
Marathon Rotterdam In het weekend van 15 en 16 april 2023 is de marathon van Rotterdam. Bekijk de route van de marathon met doorkomsttijden.
Hoeveel moet je drinken tijdens een marathon?
2. Stem je vochtinname goed af – De hoeveelheid vocht die je onderweg tot je moet nemen, hangt onder meer af van je gewicht en lengte. Verder zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid van invloed, plus je snelheid en je mate van transpireren. Het is zaak niet meer te drinken dan je maag aankan.
Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld elke vijftien minuten 180 tot 210 milliliter vloeistof moet binnenkrijgen (ongeveer 0,8 liter per uur). Als je meer drinkt, gaat het in je maag klotsen. ‘Let erop dat je een evenwichtige vochthuishouding hebt’ Het is goed te doen om onderweg per uur een halve liter sportdrank binnen te krijgen.
Dat levert je telkens dertig gram koolhydraten (en 120 calorieën) op, waarmee je de finish energie-technisch redelijk eenvoudig zou moeten kunnen halen. Lees ook: Zo maak je jouw eigen sportdank Runner’s World hele marathon
Hoeveel mensen halen de marathon niet?
Managersonline.nl – Hardlopen zeer populair; marathonafstand blijft exclusief 13 april 2015 – Vier op de tien Nederlanders lopen weleens hard (39 procent). De groep Nederlandse hardlopers bestaat voor 56 procent uit mannen en 44 procent vrouwen. Hoe jonger men is, hoe vaker men aangeeft hard te lopen.
Zo’n 70 procent van de hardlopers kampt geregeld met motivatie problemen. Ruim de helft gebruikt weleens een smoesje om niet te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van, hoofdsponsor van de NN Marathon Rotterdam, naar de motivatie, frequentie en doelstellingen van ruim 1.100 Nederlandse hardlopers. De marathonafstand is slechts voor drie procent van de hardlopers weggelegd, daarmee blijft het lopen van de 42 kilometer een hele bijzondere prestatie.
Ruim 80 procent van de ondervraagde hardlopers heeft in de afgelopen vier weken de hardloopschoenen aangedaan. Gemiddeld liepen zij in deze periode vijf keer hard. De gemiddelde duur van een hardlooptripje ligt op 38 minuten en de gemiddelde afstand die wordt afgelegd is zes kilometer.80 procent van de hardlopers plant de route vooraf, slechts zes procent legt meer dan tien km af.
Belangrijkste redenen om te hardlopen Meer dan de helft neemt smartphone mee Slechts drie procent Nederlandse hardlopers loopt marathonafstand Vrijwel elke hardloper kampt met motivatieproblemen Een concreet doel voor ogen motiveert
Op de vraag wat de belangrijkste reden is om hard te lopen is conditie opbouwen of op peil houden het meest genoemd (38 procent). Daarna volgt gezondheid (negentien procent) en afvallen (achttien procent). Dat hardlopen stress verminderend werkt, wordt door een tiende genoemd als belangrijkste reden (tien procent).
Vrouwen lopen vaker dan mannen hard om af te vallen (21 procent vs. vijftien procent). Van de 60-plussers loopt ongeveer vijf procent op doktersadvies. Loslopende hondjes en andere ergernissen Slecht weer is duidelijk de grootste ergernis van hardlopers, bijna drie op de tien ergeren zich hier het meest aan (28 procent).
Ook loslopende honden (veertien procent), pijntjes (veertien procent), hondenpoep (elf procent) en wachten voor een rood stoplicht (tien procent) worden genoemd als erg vervelend. Het meest populaire item om mee te nemen tijdens het hardlopen is de mobiele telefoon; ruim de helft neemt deze mee (54 procent).
- Daarna volgen de muziekspeler (33 procent).
- Vrouwen nemen aanzienlijk vaker hun mobiele telefoon of smartphone (61 procent vs.48 procent) en/of een muziekspeler (38 procent vs.28 procent) mee tijdens het hardlopen.
- Ook een bidon/flesje drinken (30 procent) wordt relatief vaak meegenomen.
- Slechts veertien procent geeft aan niets of zo weinig mogelijk mee te nemen.
Een derde van de Nederlandse hardlopers is actief tijdens hardloopwedstrijden of marathons (32 procent). De populairste wedstrijdafstand is de tien kilometer. Voor de helft van de hardlopers is tien km de favoriete wedstrijdafstand (50 procent). Daarna volgen maximaal vijf km (21 procent) en de halve marathon (21 procent).
- Frequente hardlopers lopen vaker het liefst een halve of hele marathon.
- De 42 kilometer van de marathon is slechts voor drie procent van de hardlopers weggelegd, daarmee blijft het lopen van de marathon een hele bijzondere prestatie.
- Eén op de vijf Nederlandse hardlopers wil nog een keer New York City marathon lopen Het lijstje met meest populaire Nederlandse marathons en hardloopwedstrijden wordt aangevoerd door de Dam tot Damloop te Amsterdam (achttien procent).
Daarna volgen de Zevenheuvelenloop in Nijmegen (dertien procent) en de NN Rotterdam Marathon (twaalf procent). Ook wordt er door 30 procent van de hardlopers Nederlandse grens gekeken en zij zouden (nog) weleens een buitenlandse marathon willen lopen, waarbij de New York City marathon verreweg het meest populair is.
- Een meerderheid van de hardlopers kampt geregeld met motivatie problemen (70 procent).
- Bijna iedereen kan dan ook een goede reden noemen om een keer niet te gaan sporten.
- De meest genoemde serieuze reden is een blessure (50 procent) en slecht weer (47 procent).
- Ook gebruiken Nederlandse hardlopers vaak een smoesje om niet te gaan hardlopen (54 procent).
Opvallende smoezen die genoemd worden ‘mijn trainingspak zit in de was’, ‘teveel gegeten’ en ‘ik heb net mijn haar gewassen’. De helft van de hardlopers heeft zich een concreet doel gesteld. Circa een kwart geeft aan kilo’s te willen af vallen. Driekwart (73 procent) van de hardlopers geeft aan dat met een concreet doel voor ogen zij met meer discipline lopen.
Hoeveel deelnemers marathon 2023?
inschrijving geopend De inschrijving voor de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon is vanaf vandaag geopend. Op zondag 15 oktober 2023 kunnen maximaal 45.000 hardlopers meedoen aan de internationale marathon, die bekend staat om het snelle én aantrekkelijke parcours met start en finish in het Olympisch Stadion.
- Naast de klassieke afstand staan de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en twee onderdelen voor de jeugd op het programma.
- De TCS Amsterdam Marathon is een World Athletics Platinum Label wedstrijd.
- In de wereld zijn er twaalf andere marathons die in het bezit zijn van het Platinum Label van de World Athletics, waaronder de zes World Marathon Majors (Tokyo, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York).
Amsterdam is de enige marathon in Nederland die deze status heeft. Dat de TCS Amsterdam Marathon bij één van de snelste marathons ter wereld hoort, werd afgelopen oktober opnieuw bevestigd. Bij de vrouwen scherpte de Ethiopische Almaz Ayana het parcoursrecord aan naar 2.17.20.
Met deze prestatie noteerde ze de snelste debuuttijd ooit en de zevende tijd aller tijden. Ook bij de mannen werd er snel gelopen, het gehele podium noteerde een tijd onder de 2.05. Geliefd over de hele wereld Amsterdam heeft als internationale marathon wereldwijd een grote aantrekkingskracht. Het aandeel buitenlandse deelnemers groeit ieder jaar.
Zo kwam in 2022 meer dan de helft van het aantal inschrijvingen (52%) uit een ander land dan Nederland, er stonden in totaal 130 verschillende nationaliteiten aan de start. Highlights van het evenement zijn de start en finish in het iconische Olympisch Stadion uit 1928 en het parcours langs het Rijksmuseum, het Vondelpark, de Amstel, Heineken Experience en de Zuidas.
- Compleet marathon weekend Het marathon weekend begint op donderdag met de Internationale Marathon Expo en op zaterdag vinden de Good Morning City Run en traditionele Pasta Party plaats.
- Le Champion organiseert op zaterdag ook de Amsterdam City Walk met 11.000 deelnemers.
- Deelnemerslimiet hele marathon verhoogd Voor de diverse onderdelen van de TCS Amsterdam Marathon zijn de onderstaande limieten vastgesteld.
Ten opzichte van afgelopen editie zijn er extra startplekken beschikbaar voor de hele marathon en minder voor de 8 km.
TCS Marathon: 20.000Mizuno Halve Marathon: 20.000TCS 8 km: 5.000
Inschrijven is ook mogelijk via KWF Ren tegen kanker. Bij een minimale sponsoropbrengst van € 500 ontvang je een gratis startbewijs. De opbrengst komt ten goede aan baanbrekend kankeronderzoek in het Cancer Center Amsterdam. Het goede doel bij de Kids Run en de Mini Marathons is Jeugdfonds Sport Amsterdam.31-10-2022 : inschrijving geopend
Wat is de grootste marathon van Nederland?
Zaterdag 15 april & zondag 16 april 2023 – Loop jij mee tijdens de 42ste editie van de NN Marathon Rotterdam, de grootste, snelste en bovendien #demooiste marathon van Nederland? Zowel de absolute wereldtop als tienduizenden lopers uit binnen- en buitenland finishen tijdens het marathonweekend op de heroïsche Coolsingel.
- De NN Marathon Rotterdam is, mede door het vlakke parcours, eén van de snelste marathons ter wereld en wereldwijd een van de best bezochte marathons.
- De honderdduizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours zorgen voor een waar volksfeest en zorgen ervoor dat geen andere marathon in Nederland de sfeer van #demooiste kan evenaren! Parcoursrecords NN Marathon Rotterdam Bashir Abdi (M) – 02:03:36 (Europees record, 2021) Tiki Gelana (V) – 02:18:58 (2012) Ren tegen kanker Ook dit jaar steunt de NN Marathon Rotterdam KWF Kankerbestrijding.
De organisatie roept elke deelnemer op om bij te dragen aan een beter leven voor mensen die te maken hebben met kanker. Ren tegen kanker en vóór het leven tijdens de NN Marathon Rotterdam. Het is op dit moment niet mogelijk om je in te schrijven. Interesselijst
Is een marathon zwaar?
© Duy vu Dinh ‘Vandaag gaan we een beetje dood.’ Dat zei Emil Zatopek aan de start van de olympische marathon in Helsinki, 1952. Na 2 uur en 23 minuten kwam de legendarische hardloper uit het toenmalige Tsjechoslowakije als winnaar over de streep. Springlevend.
- Ja, het was zwaar.
- Maar zijn voorbereiding was goed en hij herstelde snel van zijn inspanningen.
- Ga jij komend voorjaar een marathon lopen? Voorkom dan dat je ‘een beetje doodgaat’ en bereid je er serieus op voor.
- Ruim 42 km hardlopen is niet alleen zwaar voor de snelle toplopers.
- Het is een enorme inspanning, fysiek en mentaal, ongeacht de snelheid waarmee je deze afstand aflegt.
In het eerste deel van de marathon is er nog geen vuiltje aan de lucht. De marathon begint pas echt na 30-32 km. Robert de Castella, de Australiër die in 1983 de wereldtitel op de marathon in de wacht sleepte, verwoordde het als volgt: ‘Als je je al na 16 km slecht voelt, dan heb je een probleem.
- Het is wel normaal dat je je na 32 km slecht voelt.
- Maar het is niet normaal als je je na 42 km nog goed voelt.’ Nee, dit is geen pleidooi om je marathonproject af te blazen.
- Integendeel! Een deel van de charme van de marathon zit hem immers in het feit dat een marathon absoluut geen appeltje-eitje is en te ervaren dat je het aankunt.
Maar hoe voorkom je dat het té zwaar wordt? Het antwoord ligt verscholen in de voorbereiding. Van de vele factoren die daarbij een rol spelen, licht ik er enkele uit.
Kan je in 2 maanden trainen voor een marathon?
Trainen voor een marathon: trainingsschema en tips Cookies De maken gebruik van cookies. Sommige cookies plaatsen we altijd, bijvoorbeeld om de websites goed te laten werken en om het gedrag erop volledig anoniem, te kunnen analyseren. Daarnaast plaatsen we cookies zodat jij feedback kunt geven, voor social media of om relevante advertenties op websites van derden te plaatsen.
- Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze websites.
- Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
- Ga je akkoord met onze cookies, dan kunnen we jouw online gedrag, nadat je bent ingelogd, combineren met (persoons)gegevens die je online achter laat of eerder aan ons hebt verstrekt.
Wil je zelf aangeven voor welke cookies je toestemming geeft, klik dan op ‘Wijzig mijn instellingen’. Meer weten?, Ad Blocker Het lijkt er op dat je een ad blocker hebt. Je kunt daardoor niet kiezen welke cookies wij plaatsen. Daarom plaatsen wij alleen de functionele cookies.
Een hele of halve marathon lopen staat bij veel mensen op hun bucketlist. Het is een mega gave uitdaging, die je waarschijnlijk nooit meer zal vergeten! Wil jij een hele of halve marathon lopen en ben je benieuwd hoe je daar het beste voor traint? In deze blog vind je een handig trainingsschema en praktische tips om goed voorbereid te starten aan die magische 42 kilometers! Hoe vaak je per week moet trainen voor een marathon is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je conditie en je ervaring met hardlopen.
Ook bestaat er geen gouden regel voor de frequentie waarmee je moet trainen, maar om je goed voor te bereiden moet je uitgaan van minimaal drie keer per week. Iemand die blessuregevoelig is en langzaam herstelt, kan minder vaak hardlopen dan iemand die fit is en zal dus eerder moeten beginnen met trainen.
- Over het algemeen geldt: hoe langer en consistenter je traint, hoe beter je bent voorbereid op een hele of halve marathon.
- In de volgende alinea’s lees je hoelang en hoe vaak mensen gemiddeld trainen voor een hele en een halve marathon.
- Hoe train je voor een hele marathon? Minder ervaren hardlopers starten gemiddeld 5 tot 6 maanden van tevoren met trainen voor een marathon.
In deze 20 weken train je gemiddeld 4 à 5 keer per week. Als hardlopen relatief nieuw voor je is, is het verstandig om de afstand die je per week rent met maximaal 10% te verhogen. Zo bouw je geleidelijk uithoudingsvermogen op en kan je lichaam rustig wennen aan de belasting.
- Hiermee voorkom je bovendien blessures.
- Als je nog nooit hardgelopen hebt, kun je vast extra tips gebruiken.
- Bekijk dit blog over ‘’ voor je start met jouw eerste kilometers.
- Ben je een ervaren hardloper en loop je regelmatig minimaal één uur hard? Dan kun je je met een trainingsschema van 12 tot 16 weken goed voorbereiden op een marathon.
In deze 3 à 4 maanden train je gemiddeld vier keer per week. Hoe train je voor een halve marathon Is hardlopen relatief nieuw voor je en wil je een halve marathon lopen? Dan heb je zo’n 12 tot 16 weken nodig om je voor te bereiden op een halve marathon.
Per week moet je minimaal 3 keer trainen. Als met regelmaat afstanden van 10 of 15 kilometer hardloopt, kun je je in enkele weken goed voorbereiden op een halve marathon, mits je 3 keer per week traint. Voor iedereen die van uitdaging houdt, hebben we een handig schema’s opgesteld waarmee je goed voorbereid een halve of hele marathon loopt.
De training voor de halve marathon duurt 12 weken en gaat uit van 3 trainingen per week. Hierbij is de kortste training 3 kilometer en de langste training is 16 kilometer. Het schema voor de hele marathon gaat uit van 4 trainingen per week. Hierin bouw je in 18 weken op van 5 naar 42 kilometer. Behalve een goed trainingsschema, zijn er nog een aantal dingen waar je aan moet denken als je een marathon wil lopen. Met deze tips haal je alles uit je trainingen en sta jij goed voorbereid aan de start. Tip 1. Ga voor een goede warming-up en cooling down Warm je lichaam vóór de training op met enkele rek- en strekoefeningen.
- Hiermee komt je bloedsomloop op gang en kom jij in de stemming voor je workout.
- Bovendien zorgt een goede warming-up voor betere prestaties en verklein je de kans op blessures.
- Ben je klaar met je rondje? Vergeet de cooling down niet! Doe een aantal rekoefeningen, let op je ademhaling en laat je hartslag rustig zakken.
Zo krijgt je lichaam de tijd om tot rust te komen, afvalstoffen af te voeren en te herstellen. Heb je toch last van spierpijn na je hardlooptraining? ! Tip 2. Eet goede voeding Voor een goede training heb je voldoende energie nodig. Die energie haal je uit onder andere uit,
- Goede voeding werkt als brandstof: het helpt je vooruit! Als je lange afstanden hardloopt, moet je zelfs tijdens je training brandstof bijtanken.
- Dit kun je doen met speciale gels, energierepen of drankjes.
- Oefen alvast met eten tijdens je trainingen, zodat je weet hoeveel je kan eten zonder last te krijgen van je maag op de grote marathondag.
Wist je dat het voedsel wat je vóór en na je training eet ook van invloed is op je energieniveau en fitheid? Hier lees je meer over, Tip 3. Trek fijne kleding en comfortabele schoenen aan Kleren maken de hardloper. Met de juiste kleding en schoenen loop je comfortabeler en geniet je nog meer van je training! Goede hardloopkleding is vaak gemaakt van polyester of lycra.
- Deze stoffen reguleren warmte en zorgen dat transpiratie snel wordt afgevoerd.
- Zo blijft je lichaam droog en koel je niet af.
- En je schoenen? Die zijn essentieel voor een optimale training.
- Ga daarom voor hardloopschoenen met een goede demping, die niet knellen of schuren. Tip 4.
- Pak voldoende rust Rust goed uit na een training.
Met hardlopen vraag je veel van je lichaam, dus geef het ook de tijd om te herstellen. Als je lichaam aangeeft dat het een pauze nodig heeft, luister daar dan naar. Zo voorkom je blessures en blijf je gemotiveerd! Hoe leuk hardlopen ook is, als je veel traint heb je soms ook zin om een andere sport te doen.
Gelukkig kun je hardlopen prima combineren met andere sporten. Zo is een goede manier om je spieren soepel te houden en kan het helpen om je mentaal sterker te maken. Ook de fiets hoef je zeker niet te laten staan als je traint voor een marathon. Met fietsen train je namelijk vooral de voorkant van je beenspieren, terwijl je met hardlopen de achterkant van je benen traint.
Benieuwd naar meer voordelen van wielrennen?, Tot slot is zwemmen een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen te trainen, zonder je gewrichten te belasten. De perfecte sport als je spierpijn hebt van je hardlooptraining maar toch wil bewegen. Trainen voor de marathon en beloond worden voor je prestaties? Dat kan met a.s.r.
Vitality! Met dit beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. En met al die marathontrainingen loopt het al snel op. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.
Ook meedoen? $”, “readMore”: “Lees meer”, “initInputPlaceholder”: “Typ je vraag in een paar woorden”, “inputPlaceholder”: “Typ een reactie of andere vraag”, “buttonText”: “versturen”, “agentDisconnected”: “Onze medewerker heeft de chat afgesloten.”, “startChat”: “Je chat nu met een a.s.r.
Kan iedereen een marathon lopen?
Grenzen verleggen – Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet waar je aan begint en onderschat het lopen van een marathon niet. Uitgaande van een gemiddelde tijd van 4 uur en een pasfrequentie van 170 passen per minuut, zet je ongeveer 40.000 stappen om de finishstreep te bereiken.
- Dat is een behoorlijke aanslag op je lichaam.
- Hoe slechter de voorbereiding, hoe groter de aanslag op je lichaam.
- Pijn en blessures zijn de voornaamste reden dat lopers hun marathonavontuur halverwege moeten staken.
- Maar als je mentaal sterk bent, kun je ook met pijn heel lang doorlopen.
- Mensen kunnen daarin enorme grenzen verleggen, maar je loopt jezelf dan wel de vernieling in’, stelt Veer.
‘Het lopen van een marathon kan soms nog maandenlang voor problemen zorgen. Fysiek kun je gebroken zijn, maar mentaal net zo goed. Het doet wat met je als je ontzettend diep moet gaan om de finish te halen. Misschien associeer je hardlopen voortaan met pijn en ellende en vind je het helemaal niet meer leuk.
- Dat is zonde.’ Training vergroot de kans om een marathon tot een goed einde te brengen.
- En met een gedegen voorbereiding is de kans bovendien groter dat je ook plezier beleeft aan het lopen van een marathon.
- Enerzijds zijn het je pezen en gewrichten die moeten wennen aan de belasting van het lopen, anderzijds is het je conditie die je moet opbouwen.
Trek hier de tijd voor uit en gebruik eventueel een hardloopschema of sluit je aan bij een loopgroep. ‘Het is van belang om ervaring op te doen met langdurig sporten’, tipt Veer. ‘Doe in de voorbereiding in ieder geval een duurloop van 2,5 à 3 uur. Wat gebeurt er dan met je lichaam? Je merkt vanzelf waar je tegenaan loopt.’
Hoe vaak 30 km lopen voor marathon?
Laatste weken voor de marathon 6 weken vooraf, 30 km. Hoe snel? 6 weken voor de marathon kun je een 30 km gaan lopen. Deze 30 km kan op marathonsnelheid, maar dan moet je daar wel aan toe zijn. Als je tijdens lange duurlopen alleen rustig hebt gelopen, is het niet aan te raden om deze 30 km op marathonsnelheid te doen.
- Wanneer je in voorafgaande duurlopen ook gedeeltelijk op marathonsnelheid hebt gelopen of op een andere manier langere stukken op marathonsnelheid hebt gelopen, dan kan dat wel.
- Ik liep begin september in Amsterdam Noord ruim langzamer dan marathonsnelheid (5′ per km ipv 4’/km) omdat ik alleen nog maar langzame duurlopen had gedaan.3 weken vooraf, 30 km op marathonsnelheid! 3 weken vooraf kunnen marathonlopers een 30 km test doen.
Deze test gaat bij voorkeur wél op marathonsnelheid, maar in ieder geval geen seconde sneller. Of liever 25 km? voor recreatieve lopers geldt dat 30 km op marathonsnelheid evengoed heel erg zwaar kan zijn. Het moet vooral niet te zwaar worden, want anders duurt de hersteltijd zo lang.
Je mag deze test dan ook over 25 km doen ipv over 30 km. Je kan zo’n 30 km (of 25 km) test ook tijdens een marathon (van Amsterdam) gaan lopen door bijvoorbeeld te starten tijdens de marathon en bij km 30 uit te stappen. Je zou ook op 12 km in kunnen stappen en daarna finishen. Je kan in de laatste kilometers leren van de hardlopers die in de problemen komen.
Als je ziet hoeveel hardlopers er vanaf kilometer 30 in de problemen komen, zal je het wel laten om domme fouten te maken in de kilometers daarvoor. Deze 30 km (of 25 km) mag vooral niet sneller dan marathonsnelheid. Wanneer je sneller loopt, heb je te lang hersteltijd nodig om 3 weken later er weer helemaal te staan.
Verder geeft het lopen van een snelle 30 km veel minder vertrouwen dan wanneer je redelijk makkelijk finisht op marathonsnelheid. Ik heb al vele hardlopers een ‘pr’ zien lopen op een 30 km in de voorafgaande weken die tijdens de marathon door het ijs zakten. Generale repetitie deze 30 km, 3 weken vooraf, kun je zien als een generale repetitie.
Probeer dan ook alles zo te doen zoals je van plan bent te gaan doen tijdens de hele marathon. De dagen vooraf loop je net zoveel, de laatste 2 dagen eet je zoals en wat je van plan bent, en tijdens deze 30 km drink je natuurlijk ook volgens het marathonschema.
Uiteraard draag je ook dezelfde schoenen en dezelfde kleding als je van plan bent te dragen tijdens de marathon. Als het goed is finish je met redelijk gemak op deze comfortabele snelheid. Je hoeft dan tijdens de hele marathon je de eerste 30 km sowieso geen zorgen te maken, je weet dat dat gaat lukken.
Omdat je een enorme supercompensatie krijgt, zal je dus nog beter worden, en gaat het tijdens de hele marathon nog makkelijker.1 week vooraf, een snelle 10 km in 2011 liep ik, net als vele andere ervaren marathonlopers een 10 km (Zaanse Schansloop) 1 week voor de marathon, dat ging goed en gaf vertrouwen.
Het grote voordeel hiervan is, is dat je een bevestiging krijgt dat wat je wilt gaan doen mogelijk is. Als je namelijk een persoonlijk record op deze 10 loopt, of in ieder geval goed loopt, dan geeft dat een hoop vertrouwen dat de marathondoelstellig haalbaar is. Een ander voordeel is dat je door deze hoge snelheid veel ‘snelheid’ en souplesse in de benen krijgt, waardoor de marathon een week later als ‘rustig joggen’ aanvoelt.
Ik krijg vaak de vraag of je 1 week vooraf nog wel een snelle 10 km kan lopen, dat kan zeker, ga maar eens na hoe lang je normaal nodig hebt om te herstellen van een snelle 10 km! Normaal gesproken duur het herstel een paar dagen of iets langer, dus je bent ruim op tijd hersteld.
Hoe vaak per jaar kun je een marathon lopen?
Hoeveel marathons per jaar maximaal lopen? – Het lopen van een marathon is natuurlijk een super leuke uitdaging, maar het vergt ook een hoop van je lichaam. Hoeveel marathons je per jaar maximaal mag lopen verschilt heel sterk per persoon. Over het algemeen is de leidraad om maximaal twee marathons per jaar te lopen.
Wat is de snelste tijd op de marathon?
De 2 uur barrière – Op 6 mei 2017 werd een poging gedaan om op de Autodromo Nazionale Monza de marathon in minder dan 2 uur te finishen. Voor deze poging werden alle omstandigheden geoptimaliseerd, om een zo snel mogelijke tijd te halen, niet alles volgens de officiële regels.
- De winnaar was Eliud Kipchoge,
- Hij finishte in een tijd van 2:00.25.
- Op zaterdag 12 oktober 2019 slaagde hij in Wenen wel, met een tijd van 1:59.40.
- Hij werd geholpen door 41 roulerende hazen ( pacers ), lopers die om beurten Kipchoge omringden om het tempo vast te houden en hem uit de wind te houden.
Een elektrische auto ging hem vooraf en gaf de ideale lijn aan. De locatie en omstandigheden (o.a. temperatuur en luchtvochtigheid) waren als ideaal geselecteerd. Het record wordt niet opgenomen als wereldrecord omdat regels, die in een normale wedstrijd gelden, niet werden gevolgd.
Welke maand Marathon Rotterdam?
Marathon Rotterdam In het weekend van 15 en 16 april 2023 is de marathon van Rotterdam. Bekijk de route van de marathon met doorkomsttijden.
Hoeveel deelnemers Marathon Rotterdam 2023?
De NN Marathon Rotterdam 2023 is een feit! Zo’n 17.000 lopers gingen zondagochtend 16 april om 10.00 van start. Er zijn heel veel kilometers afgelegd OPEN Rotterdam deed op verschillende plekken in de stad live verslag. Loop de liveblog hieronder nog eens na.18.00 uur (afgesloten) We hadden het niet beter kunnen omschrijven.
Tot volgend jaar! Genoten van de @MarathonRdam vandaag. Wat een feest! Organisatie, deelnemers, toeschouwers, omstanders maakten er een prachtige dag van. En de app deed het dit keer voortreffelijk, dat mag ook wel eens gezegd ? #rotterdam #marathon #demooiste #nnmarathonrotterdam pic.twitter.com/lI42aUAvxh — Iris Meerts (@irismeerts) April 16, 2023 17.33 De Marathon Rotterdam 2023 zit er weer op! De lopers zijn keihard toegejuicht door de toeschouwers aan de zijlijn: “Gezellig, altijd gezellig!” zegt een toeschouwer blij.
Ook het lopen van de 1/4 Marathon mag gevierd worden: “Met een biertje, we hebben een paar op. En de overwinning van Feyenoord. dan zijn we klaar voor vandaag”.16.35 uur De laatste loper is binnen. Het is Ratna uit Den Haag! Deze vrouw ontvangt een bloemetje van Aboutaleb en mag hartstikke trots op zichzelf zijn.
Gefeliciteerd! Rotterdam is #demooiste marathon. En wel hierom. Laatste finisher krijgt medaille uit handen van de winnaar! ? pic.twitter.com/sxDvQYrGNk — Rob van Bergen (@Rob_van_Bergen) April 16, 2023 16.21 uur Wat zijn we trots! Onze Garrick liep vandaag voor @kwf_nl, Wij zijn trots! #demooiste #rotterdam #open010 pic.twitter.com/cWZOZa9Leh — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 16.10 uur Nog heel even! Deze deelnemers zijn bijna bij de eindstreep! Gelukkig is er genoeg publiek om ze door de laatste loodjes heen te trekken.
#demooiste #open010 #rotterdam #finish pic.twitter.com/4QjUmsPmer — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 15.54 uur De laatste deelnemer wordt over een half uur bij de finish verwacht! De laatste meters #demooiste #open010 #rotterdam pic.twitter.com/uVkoACtAVr — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 15.41 uur Hoe houden de deelnemers het hoofd koel tijdens de monstertocht? Door de wel 40.000 sponzen die er vandaag doorheen gaan! Deze vrijwilligers staan vandaag langs de route om de lopers een handje te helpen.15.20 uur Swingen en opruimen tegelijk! Kan gewoon. 14.20 uur Ook op en voorbij de Zwaan staan de toeschouwers met de liefste en leukste boodschappen! 14.10 uur Muziek is motivatie! Zo denkt deze brassband in Feijenoord er ook over! Op de Vuurplaat in @feijenoord_rdam worden de lopers aangemoedigd door deze brassband! #demooiste #open010 #brassband #rotterdam pic.twitter.com/QIRHGucga5 — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 13.38 uur Waarom de marathon van Rotterdam #demooiste is? Voor deze deelnemers en supporters is daar geen twijfel over mogelijk! 12.34 uur GOOOOOO Kyan! Kyan is één van de vrijwilligers die de sponzen uitdeelt.
Dit is al het vierde jaar dat hij langs de route staat om te helpen! #demooiste #open010 #Rotterdam pic.twitter.com/NRSaWZHZJc — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 12.33 uur Aan de toeschouwers ligt het niet! Ze staan werkelijk op elke locatie de lopers aan te moedigen Druk in het Kralingse Bos #Demooiste #rotterdammarathon #marathon pic.twitter.com/1LzhxEBmd2 — Danny van Schendel (@dvschend) April 16, 2023 En bewegen zelfs mee.
Even verplaatst naar het centrum! #rotterdammarathon #Demooiste pic.twitter.com/5DoPBAlRNF — Mars (@ReMarstered_NL) April 16, 2023 12.10 uur ?? | Bashir Abdi heeft voor de tweede keer de @MarathonRdam gewonnen. “Wat een held! Wat een favoriet!”, schreeuwde verslaggever Ruud van Os bij de finish op Radio Rijnmond.
11.27 uur De sfeer zit er goed in op de Blaak. Er wordt flink aangemoedigd. De 29km grens zit onder de kubuswoningen. Bekijk ons Instagram stories voor leuk videomateriaal! 11.00 uur De lopers zijn al een uur onderweg! Het eerste uur van de @MarathonRdam zit erop! #demooiste #open010 #Rotterdam pic.twitter.com/hplwkn1SjG — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 10.34 uur Rotterdammer Herman Wilton doet voor de 36ste keer meer aan de NN Marathon Rotterdam.
- Deze wordt een hele speciale, want een jaar geleden redde hij de finish niet en werd hij twee weken later geopereerd aan zijn heup.
- Als Herman het flikt om te finishen, zal hij volgens zijn arts de eerste persoon zijn die binnen een jaar na zijn operatie de marathon finisht.1 0.08 uur De eerste lopers hebben de Erasmusbrug getrotseerd en vervolgen de Marathon op zuid.
Daar gaan ze! #demooiste #marathonrotterdam pic.twitter.com/ytjmrr9nfe — Adriaan Visser (@adriaanvisser) April 16, 2023 10.01 uur Tot 13:30 uur is de Rotterdamse Marathon te volgen via het NOS, Daarna neemt onze partner RTV Rijnmond de livestream over.
- Je kunt de Marathon natuurlijk ook via de radio volgen! 10.00 uur Geen startschot bij de Erasmusbrug dit jaar, in verband met de oorlog in Oekraïne.
- De 42e editie van de @MarathonRdam is begonnen! Burgemeester Aboutaleb drukte om 10.00 exact op de knop.
- Dit jaar klonk geen startschot, maar het geluid van een scheepshoorn.
#demooiste #open010 #Rotterdam pic.twitter.com/GAdIFL3fT5 — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 9.50 uur Journalist en onze collega van Vers Beton staat in de startblokken! Ze is er klaar voor! @wmsneep loopt de Marathon voor de tweede keer.
Veel succes! ? #demooiste #open010 @MarathonRdam pic.twitter.com/0hqsAvZceL — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 9.30 uur Met nog een half uur op de klok, zit de sfeer er goed in op de Schiedamsedijk! Sfeertje wel hoor, bij de start! De lopers staan hier klaar om te starten met de tocht van 42km! #demooiste #marathonrotterdam #open010 @MarathonRdam pic.twitter.com/tUtm9yDRUU — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 Wil jij iemand tracken? Download dan de NN Marathon app en voer de naam van de persoon in.9.17 uur En daar gaan ze.
De eerste lopers van de dag starten met de 1/4 Marathon. Zet ‘m op! De kop is eraf! De lopers van de 1/4 marathon zijn twee minuten later dn gepland, om 9.17u, van start gegaan. We wensen alle lopers heel veel succes! #demooiste #open010 #rotterdam pic.twitter.com/DaAX1hQ7fv — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 9.15 uur Nog heel even wachten. 9.07 uur Ook het Rotterdam Centraal is bomvol toeschouwers en lopers. Ook op Rotterdam Centraal loopt het vol met deelnemers. #demooiste #open010 #Rotterdam pic.twitter.com/neUwqKNQMj — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 9.02 uur De drukte op het Kralingse Zoom neemt toe, door niet werkende poortjes.
- Veel lopers worden uiteindelijk gedropt voor de start van de NN Marathon 2023.
- De @MarathonRdam begint vandaag om 10.00u! Op metrostation Kralingsezoom is het al flink druk met lopers die naar de start porberen te komen.
- Demooiste #open010 #Rotterdam pic.twitter.com/FwYraz1blA — OPEN Rotterdam (@openrotterdam) April 16, 2023 8.05 uur Op De Burgemeester van Walsumweg zijn de voorbereidingen aan de gang voor de 1/4 Marathon.
Nog even Om 9.15 uur is de start!
Hoe laat start de 10 km Marathon Rotterdam?
Alles wat je moet weten als je dit weekeinde naar de Marathon Rotterdam gaat kijken 15 april, 07:00 • 6 minuten leestijd De duizenden lopers van de NN Marathon Rotterdam gaan eerst over de Erasmusbrug heen © VK Sportphoto – Mischa Keemink In dit artikel kun je lezen waar je het beste kunt gaan staan als je naar de Marathon Rotterdam wilt kijken en hoe je er kunt komen.
De stad zit voor een groot deel op slot zodat het verkeer lopers niet hindert. En als je denkt: ik ga de marathon volgend jaar ook lopen, luister dan de podcast waarin verslaggevers van Rijnmond vertellen hoe zij zich voorbereiden. De route van de Marathon Rotterdam begint in het centrum en gaat over de Erasmusbrug naar Zuid en vandaar weer terug naar de noordoever om te eindigen op de Coolsingel.
Zowel op zaterdag als op zondag is er met uiteraard de ‘NN Marathon Rotterdam’ zondagochtend als kers op de taart. Die start om 10:00 uur op de Schiedamsedijk. Bekijk de route hieronder of download de route, Het parcours van de Marathon Rotterdam © Het parcours van de Marathon Rotterdam De marathon van Rotterdam wordt al jaren geroemd om de sfeer langs het parcours. De lopers worden kilometer na kilometer aangemoedigd door bekenden en onbekenden. Op sommige plekken langs de route is er een waar volksfeest, maar altijd met aandacht voor de mensen die de 42 kilometer en 195 meter moeten volbrengen.
Rijnmondverslaggevers volgen de recreatielopers. Ze doen live verslag vanuit de staart van het parcours. Het is inmiddels een traditie dat de allerlaatste loper, die door de organisatie van de marathon wordt aangewezen, de laatste kilometers wordt begeleid en gevolgd door de verslaggevers. Daar kan je blijven staan en dat is lekker makkelijk, want daar komen de lopers twee keer langs.
Je kan ook even ergens een bakkie gaan doen en weer terug naar het parcours gaan. Aan de zuidkant van de Erasmusbrug zit metrostation Wilhelminaplein. Dat is handig voor toeschouwers die ook nog naar andere plekken langs de route willen. Wil je een beetje op je gemak kijken, dan moet je daarheen.
Het is er ruim en overzichtelijk. Je wordt ook niet overstemd door 20.000 anderen als je iemand wilt aanmoedigen. De Slinge is volgens de kenners één van de gezelligste plekken op Zuid. En ook weer twee halen, één betalen, want de deelnemers lopen daar in een lus. Langs de Slinge staat altijd veel publiek en het is er sfeervol.
In de Boezemstraat is een waar Crooswijks volksfeest. De lopers komen er twee keer langs, maar de meeste aandacht gaat uit naar de lopers die het Kralingse Bos al hebben gehad en aan de laatste kilometers beginnen. DJ Mause en DJ Koffie Dick draaien er zondag van ‘s morgens vroeg tot de allerlaatste loper voorbij is.
- Het ontploft daar echt.
- Voor verslaggevers op de motor is het ook altijd een uitdaging, het is een soort Alp de Crooswijk waar ze niet naast elkaar kunnen rijden, maar voorzichtig tussen de feestende mensen door moeten.
- De Mariniersweg is het begin van het einde van de marathon.
- Dat is het échte slotstuk, daar staan de motoragenten klaar om achter de laatste loper aan te rijden.
Alles valt samen op dit snijvlak: je kan de finish ruiken, maar je moet nog even. Veel mensen zitten daar hoog in hun emotie. Het startschot van de marathon klinkt zondagmorgen om 10:00 uur. De uitzending van Radio Rijnmond begint om 8:00 uur. Vanaf 13:00 uur doet TV Rijnmond liveverslag van het evenement.
De uitzending duurt tot 16:30 uur als de laatste officiële loper over de finish aan de Coolsingel is. De allerbeste plek om dit te volgen is thuis op de bank via Rijnmond. Dan hoef je hem ook niet zelf te lopen. Vanwege de Marathon Rotterdam is de binnenstad op zaterdag 15 en zondag 16 april voor een deel afgesloten.
Als deelnemer of toeschouwer kun je daarom het beste met het openbaar vervoer of de fiets reizen. Het Centraal Station en de metrostations Beurs en Blaak zijn uitstekend bereikbaar en liggen vlak bij de start- en finishlocatie. Metrostation Leuvehaven is zondag 16 april tot 15:00 uur afgesloten.
Houd er ook rekening mee dat verschillende bussen en trams worden omgeleid. Vanwege de drukte zijn fietsen niet toegestaan in de metro op zaterdag 15 en zondag 16 april tot 20.00 uur. Bereid je reis voor met de RET-reisplanner. Kom je met de auto van buiten Rotterdam? Dan kun je deze gratis parkeren op een van de P+R-locaties aan de rand van de stad en vervolgens de metro nemen.
Rijd je de stad in, houd dan rekening met wegafsluitingen (zie onderaan dit artikel) en flinke drukte. Volg de lopers met de metro Jouw favoriete loper volgen doe je met de metro. De is zoveel mogelijk afgestemd op de ondergrondse route van het RET-metronetwerk in Rotterdam. Marathon Rotterdam 2023: welke wegen zijn afgesloten? © Gemeente Rotterdam Coolsingel en Schiedamsedijk. Weena en Pompenburg richting Goudsesingel tot Haagseveer. Karel Doormanstraat tussen Weena en Kruisstraat. Straten rond het stadhuis. Westblaak, Blaak, Burgemeester van Walsumweg, vanaf Hartmansstraat tot Oostplein.
Welke straten zijn afgesloten tijdens Marathon Rotterdam 2023 © Gemeente Rotterdam Oostplein en Boezemweg tot en met Gerdesiaweg. Afrit 24 (Feijenoord) van de A16 vanaf 08:00 uur. Erasmusbrug in beide richtingen voor autoverkeer vanaf 09:00 uur. In de rest van de stad wordt de route van de marathon opgebouwd met plaatselijke omleidingen.
- Tot ongeveer anderhalf uur vóór de eerste loper langskomt is de route nog vrij.
- Tot 15 minuten van te voren kun je het parcours nog kruisen.
- De Maastunnel en Willemsbrug blijven altijd open voor verkeer tussen Noord en Zuid.
- De Kop van Zuid blijft bereikbaar via de Posthumalaan en Otto Reuchlinweg (tijdelijk tweerichtingsverkeer).
De wegen worden in fasen opgeruimd en vrijgegeven. Per fase (behalve in het centrum) kan het verkeer ongeveer een uur ná de laatste loper weer de weg op. Hieronder staan enkele richttijden wanneer de weg weer open is.12:30 uur: Stadionweg/Olympiaweg/Spinozaweg.13:00 uur: afrit 24 (Feijenoord) van de A16.14:00 uur: Slinge/Oldegaarde.14:30 uur: Vaanweg/Zuiderparkweg.15:00 uur: Dorpsweg/Brielselaan.12:00 uur: Oostplein/Boezemweg.17:00 uur: Bosdreef/Boszoom/Kralingseweg/Kralingse Plaslaan.17:30 uur: Boezemstraat/Warande.11:30 uur: Erasmusbrug (richting Zuid).15:00 uur: Erasmusbrug (richting Noord)/Vasteland – Boompjes.17:00 uur: Burgemeester van Walsumweg.18:30 uur: Mariniersweg/Blaak/Churchillplein.20:00 uur: Schiedamsedijk.