FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Wanneer Nieuwe Haring 2022?

Belangrijk dus, om exact te weten wanneer het Hollandse Nieuwe haringseizoen 2022 losbarst voordat je de vis onder deze naam gaat verkopen. Het seizoen wordt ingeluid bij de traditionele veilig van het eerste vaatje haring. Het Nederlands Visbureau heeft bepaald dat dat dit jaar zal plaatsvinden op dinsdag 14 juni.

Welke datum is er nieuwe haring?

Start Haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni Den Haag, 5 juni 2023 – Vandaag heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloten de start van het haringseizoen uit te stellen tot vrijdag 23 juni a.s. Het uitstel betekent ook dat de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, ruim een week later zal plaatsvinden.

De nieuwe datum is donderdag 22 juni. De kwaliteit van de gevangen vis is afgelopen weekend significant verbeterd. De vereiste tijd die nodig is voor een zorgvuldige verwerking en distributie leidt tot de nieuwe startdatum. In geen geval worden concessies gedaan aan de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe.

De vereniging ziet geen andere mogelijkheid dan de start van het seizoen uit te stellen. De late ontwikkeling van de haring heeft als mogelijke oorzaak de aanmerkelijk lagere watertemperatuur en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden. ‘We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is.

 1. Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten.
 2. Wij verwachten met uitstel van ruim een week voldoende aanvoer te ontvangen en genoeg tijd te hebben leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien’, aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Donderdag 22 juni is de nieuwe datum voor de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ wordt ingeluid. Voorafgaand aan de veiling wordt de nieuwe haring ‘vangst 2023′ officieel gekeurd door haringdeskundigen.

 • De opbrengst komt dit jaar ten goede van Voedselbanken Nederland.
 • Dit besluit heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan.
 • Diverse haringparty’s zullen de datum moeten aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen.
 • Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 17 juni.

Uiteraard heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen. : Start Haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni

Welke datum nieuwe haring 2023?

PROMOTIEMATERIAAL 2023 Op vrijdag 23 juni start officieel de landelijke verkoop van de Hollandse Nieuwe.

Wat kost de nieuwe haring 2023?

Binnen de regio zijn de kosten €7,95. Landelijk €14,95 gekoeld transport. Regio: IJmond, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Akersloot, Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Bentveld, Aerdenhout, Zandvoort, Heemstede, Vijfhuizen, Zwanenburg en Amsterdam.

Wat kost een nieuwe haring in 2022?

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe als traditie terug van weggeweest De start van het haringseizoen werd ingeluid met de veiling van het eerste vaatje, georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling gaf een vakkundige jury hun positieve oordeel over de inhoud van het eerste vaatje van 2022.

Tijdens de veiling werd er dan ook fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Met een laatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd de VNV eigenaar van het haringvaatje. Adriaan van Moort, voorzitter van de VNV: ‘Het is fantastisch dat het ons dit jaar gelukt is dit eerste vaatje te bemachtigen, temeer omdat onze belangenvereniging dit jaar haar 40-jarig jubileum viert; dubbel feest voor ons!’ Prachtige opbrengst voor het goede doel Nicolette van Dam, presentatrice van het veilingevenement en betrokken bij Ambulance Wens, kijkt terug op een zeer geslaagde middag: ‘Het is zo geweldig dat Ambulance Wens deze opbrengst mag ontvangen.

Kees Veldboer jr., die het werk van zijn onlangs overleden vader met verve voortzet, kan hiermee voor veel terminale patiënten, afhankelijk van ambulance met brancard en apparatuur, een laatste wens in vervulling laten gaan’, aldus Nicolette. Vangst 2022 Een deskundig keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Peter Koelewijn, Arie Kuijt en chef-eigenaar Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden, gaven hun oordeel over de haring: ‘Zo’n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd zo vroeg in het voorjaar!’.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken aan de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht.

Dit jaar was de haring al half mei voldoende vet door een natuurlijk raadsel. De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. De uitdaging om met man en macht voor de eerste verkoopdag, woensdag 15 juni, voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten, was sinds jaren niet zo vol vertrouwen.

We kunnen starten met vette, malse haring. Overigens wordt een deel van de vangst 2022 nog de komende weken aangevoerd. De Veiling van het Eerste Vaatje Hollandse Nieuwe De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt traditioneel georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Toen kort voor de geplande start in juni 2020 de coronapandemie roet in het eten gooide, werd het eerste vaatje symbolisch overhandigd aan de hardwerkende IC-medewerkers in de personen van Ernst Kuipers en Diederik Gommers.

See also:  Koningsdag 2023 Waar?

In het jaar 2021 werden de hardwerkende GGD’ers verblijd met de eerste haring, in ontvangst genomen door voorzitter André Rouvoet. Haringpartij Na afloop van de veiling kon men de Hollandse Nieuwe proeven tijdens de feestelijke proeverij. Naast het traditionele haringhappen vanaf de staart presenteerde chef-kok Frank Hakkenberg de gasten een aantal heerlijke haringamuses.

 1. Daarnaast kon men genieten van smaakcombinaties die onlosmakelijk met haring verbonden zijn: tafelzuren van Kesbeke, Bols korenwijn en speciale biersoorten van de Haagse brouwer De Kompaan.
 2. Paradepaardje De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht.

Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd. Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu ongeveer 430.000 ton) wordt slechts een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Voor meer informatie: Fotobijschrift: Eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2022 ©Goffe Struiksma Noot voor de redactie (niet ter publicatie): Voor woordvoering kunt u contact opnemen met Agnes Leewis (directeur Nederlands Visbureau)Telefoon: 088 – 336 96 55 / 06 – 47 05 74 66, E-mail: Bijgevoegde persfoto kunt u in hoge resolutie downloaden via ©Goffe Struiksma. Let op: deze link vervalt op 21 juni 2022 Vanaf woensdag 15 juni staat beeldmateriaal van de veiling op:

: Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe als traditie terug van weggeweest

Wat kost 1 nieuwe haring?

De prijs van haring – Wij presenteren voor u een nieuwe haring voor de prijs van € 3,50. De presentatie is gratis. Wij presenteren haring met een minimum van 150 stuks per haringkoning/-queen.150 Haringen presenteren wij in 1 1/2 a 2 uur. Wij snijden de haring voor u in stukjes met of zonder brood en ui of zo aan de staart op een schaaltje.

Wat is het verschil tussen Hollandse Nieuwe en haring?

Hollandse Nieuwe – Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe.

De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Is de Hollandse Nieuwe er al?

Het seizoen wordt ingeluid bij de traditionele veilig van het eerste vaatje haring. Het Nederlands Visbureau heeft bepaald dat dat dit jaar zal plaatsvinden op dinsdag 14 juni. Dat betekent dat de start van de verkoop 15 juni is. Vanaf deze dag kun je de Hollandse Nieuwe Haring weer in het ijs leggen op je koelvitrine.

Is haring goed voor je?

Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf.

Welke maanden haring?

Jaarvoorraad – Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd.

Waarom is haring zo duur?

De extreem hoge dagprijs werd veroorzaakt door schaarste aan haring die de goede maat heeft. Ideaal is 7 à 8 haringen per kilo. De afgelopen weken moesten vissers alle zeilen bijzetten om voldoende van die haring te vinden.

Wat kost een haring met ui?

Met uitjes. Vanaf 25 haringen € 1,75 per stuk.

Wie heeft de beste haring?

(Foto’s: Emile van Aelst). Leiden, 7 juli 2022 om 11:51 uur door de redactie In restaurant De Beukenhof in Oegstgeest kwamen woensdagavond een tiental landelijke prominenten bijeen om de lekkerste haring te kiezen in de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest 2022.

 • De Leidse vishandelaar Kees Hartevelt kwam als winnaar uit de bus.
 • Tweede werd de familie Schuitemaker uit Katwijk en op plek drie eindigde de haring van Van der Valk versmarkt uit Voorschoten.
 • Onder de prominente proevers waren een aantal landelijke bekendheden zoals Fred Teeven, Catharine Keijl, René van de Kerkhof, strafpleiter Natacha Harlequin, schrijver Jeroen Windmeijer en Theo van Es.

De wedstrijd stond onder toezicht van notaris Mr. Janbert Heemstra van De Clercq advocaten en notarissen. Dertien haringhandelaren hadden hun beste haring aangeleverd voor deze smaaktest. Dit jaar waren het niet alleen haringhandelaren uit de regio maar ook van ver daar buiten.

Waar koop je de lekkerste haring?

De beste haring koop je in onze regio: Den Haag, Leiden en Rijswijk in top-3 23 juli 2016, 09:26 • 2 minuten leestijd Wanneer Nieuwe Haring 2022 Dames in klederdracht proeven haring op Scheveningen © ANP REGIO – Voor de beste haring van ons land moet je in onze regio zijn! Vrijdag maakte het AD al bekend dat vishandel Simonis uit Den Haag de beste Hollandse Nieuwe van Nederland heeft. Zaterdag publiceerde de krant de lijst van de AD Haringtest en onze regio scoort erg goed.

See also:  Wanneer Voorjaarsvakantie 2023?

De nummer-1 was dus al geen verrassing meer: Simonis uit Den Haag sleept de felbegeerde haringprijs binnen. Volgens de jury Op de tweede plaats is Vishandel Atlantic uit Leiden geëindigd met het eindcijfer 10-. ‘Atlantic grijpt net naast de hoofdprijs. Geen schande, want de concurrentie wordt elk jaar groter.

Na drie eerste plaatsen in voorgaande jaren wederom een topprestatie. Topharing’, aldus de jury van de 35ste AD Haringtest. Ook de nummer-3 op de lijst is te vinden in onze regio: namelijk Volendammer Vishandel Koning uit Rijswijk. ‘Fanatieke visdetailist zoekt tot op het laatste moment naar de ideale partij haring.’ Ook Vishandel Koning krijgt van de jury een 10-.

Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn weet ook dit jaar weer goed te scoren. De Alphense vishandel eindigt op nummer 8 met een 9,5. ‘De hele rij bekende steekwoorden kan hier moeiteloos worden ingevuld. fris, mals, zilt, romig, zilver, blank, witte speklaag, glanzend. Top.’ ‘Het aroma komt je tegemoet, wanneer je de verpakking opendoet.

Putlucht wel te verstaan. Klevers, slijmdraden, absoluut oneetbaar’, schrijft de jury in een snoeiharde conclusie over de Hollandse Nieuwe bij supermarkt Jumbo in Reeuwijk. Zij verkopen volgens de test de allerslechtste haring uit onze regio. ‘En wat staat er op het etiket? ‘Gegarandeerd lekkere haring.

Hoe weet je of haring nog goed is?

Hoe herken je verder een goede haring? – Oude haring ruikt sterk en smaakt ranzig. Een verse ruik je niet en smaakt vooral niet te zout. De structuur moet mals zijn en vet smaken. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook. Als een visje donkerrood is op de graat betekent het foute boel.

Is nieuwe haring rauw?

Overige informatie – De naam ‘haring’ komt van het Oudnederlandse ‘heering’, wat afgeleid is van ‘heer’ in de betekenis van legerschare. Het is dus een vis die in grote scholen als een ‘heer’ door het water trekt. Het is een misverstand dat haring rauw wordt gegeten; de haring ondergaat een rijpingsproces door de wisselwerking tussen toegevoegd zout en lichaamseigen enzymen.

Hoe herken je oude haring?

Kenmerken – Ten eerste denken wij dat de meeste vishandelaren echt niet de oude onder de naam van de nieuwe verkopen. Maar toch leuk om te weten wat het verschil is ? Wij kregen van diverse vishandelaren de tip om op de kleur te letten. De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver.

Wat gebeurt er met de oude haring?

In principe bestaat er geen,oude, haring. Deze blijft,nieuw, tot de volgende vangst. De,oude, partij is niet zo omvangrijk dat we er nog jaren van kunnen eten. Viswinkels en visstallen op de markt hebben meer ruimte dan een gewone haringkraam om,oude, en,nieuwe, haring gelijktijdig aan te bieden.

Wat kost een haring bij de visboer?

Laat je geen oude haring aansmeren: Zó herken je de Hollandse Nieuwe 15 juni 2016, 16:03 • 3 minuten leestijd Wanneer Nieuwe Haring 2022 Bezoekers eten haringen tijdens Vlaggetjesdag DEN HAAG – Hoera, de nieuwe haring is in het land. En hij is dit keer volgens de deskundigen weer voller en vetter dan voorgaande jaren. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. En dan wil je wel zeker weten dat je geen oude haring koopt, maar een verse zilte verrassing.

Waar moet je op letten? Wij vroegen het twee ‘haringautoriteiten’ in onze buurt. Allie Simonis van het bekende visimperium op Scheveningen, dat vorig jaar nog de haringtest van het AD won, denkt dat het wel losloopt. ‘Je moet ervan uitgaan dat je een betrouwbare vishandel hebt. Negen van de tien jaren proef je wel degelijk het verschil.

Dit jaar zijn ze, ondanks dat het een cliché is, écht beter dan verleden jaar. Andere jaren misschien wel eens niet, maar dit jaar zeker wel.’ Maar ja, hoe herken je een betrouwbare vishandel? ’99 procent van de vishandels verkoopt nieuwe en geen oude, hoor.

Zoveel vertrouwen heb ik wel’, zegt Simonis. Volgens hem kun je letten op de kleur en hoe de haring schoongemaakt is. ‘Maar ga er maar vanuit het gewoon nieuwe zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand oude verkoopt. Als je dat doet, ben je dom. Dan heb je het als vishandel echt niet begrepen.’ Volgens Simonis merk je het ook meteen bij de eerste hap, als je een beetje ervaring hebt met het eten van haring.

En wat kosten de zilte lekkernijen bij Simonis? ‘Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro.’ Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. ‘Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer. Het is vandaag niet te warm en niet te koud.’ Zijn ‘concullega’ Kees Koning van de gelijknamige vishandel in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk, ook menigmaal winnaar van de haringtest, heeft ook wel wat tips: ‘Let vooral op de kleur.

 • De nieuwe zijn wat blanker aan de binnenkant en zilver aan de buitenkant’.
 • Volgens Koning herken je oude haring ook aan de kleur: ‘Die zijn wat donkerder omdat ze een heel jaar lang in de vrieshuizen hebben gestaan.
 • En bij het snijden kan je het zien aan de hoofdjes, die zijn wat ouder.’ De nieuwe haring is dit jaar vooral, benadrukt Koning.
See also:  Klm Werelddeal Weken 2023 Wanneer?

‘Dit jaar zijn ze veel vetter, je kan het proeven.’ De Rijswijkse ondernemer is erg te spreken over de kwaliteit dit jaar. ‘Ik geef ze een 12, ze zijn echt excellent. Ik heb er zelf ook al zeker vijf op vandaag. Twee op een broodje en drie om te proeven’, klinkt het gehaast.

 1. Voor Koning is het woensdag, op de eerste dag van de nieuwe haring, ook behoorlijk aanpoten.
 2. En de prijs? ‘1 euro 95 per stuk, vier voor 7,40 en zes voor een tientje.
 3. ‘Het moet wel volksvoedsel blijven’, zegt Koning stellig.
 4. Voordat hij weer flink aan het werk moet, onthult hij gauw nog een belangrijke tip.

‘Zorg vooral dat je er eentje vers van het mes krijgt. In een winkel waar ze voortdurend staan te snijden, is de kwaliteit meestal goed.’ : Laat je geen oude haring aansmeren: Zó herken je de Hollandse Nieuwe

Hoe is de Hollandse Nieuwe 2023?

Waarom is de Hollandse Nieuwe zo laat in 2023? – De trage start van het haringseizoen heeft te maken met het vetpercentage van de haringen. Een Hollandse Nieuwe moet namelijk een vetpercentage van minstens 16 procent hebben. Waar de haringen in 2022 nog bovengemiddeld vet zijn geweest, blijven ze in 2023 juist achter. Lees ook: Vlaggetjesdag: het jaarlijkse welkom aan de maatjesharing

Hoe eet je maatjes haring?

Als je de haring vast hebt, laat je ‘m in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af. Je kunt er telkens wat afbijten, totdat je de staart over hebt. Lekker met een glaasje sherry of korenwijn!

Is een maatje gezond?

nieuws Rond deze tijd komen de eerste nieuwe maatjes of Hollandse Nieuwe op de markt. Hollandse nieuwe of nieuwe maatjes is haring die vóór de paartijd tussen half mei en half juli wordt gevangen en van begin juni tot en met augustus mag verkocht worden.

 • Na augustus mag haring niet meer onder de naam Hollandse Nieuwe worden verkocht.
 • Maatjesharingen zijn vissen die nog geen hom of kuit gevormd hebben.
 • Tussen de 3-7 jaar is de haring geslachtsrijp.
 • Nadat de haring zijn hom of kuit heeft achter gelaten blijft er een mager, dun visje over, omdat al het vet is verbruikt voor het nageslacht.

De haring gaat zich weer op krachten eten op de voedselgronden, om in het voorjaar weer een lekker vet maatje te zijn. Hollandse Nieuwe is dus geen jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken ‘vernieuwd’ heeft. Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering.

Het vet van de haring bestaat vooral uit onverzadigde, omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Maar het blijft natuurlijk wel vet: Per 100 gram levert een maatjesharing ongeveer 222 kcal/932 kJ. Daarnaast is haring ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevat het een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

Hoe is de Hollandse Nieuwe 2023?

Waarom is de Hollandse Nieuwe zo laat in 2023? – De trage start van het haringseizoen heeft te maken met het vetpercentage van de haringen. Een Hollandse Nieuwe moet namelijk een vetpercentage van minstens 16 procent hebben. Waar de haringen in 2022 nog bovengemiddeld vet zijn geweest, blijven ze in 2023 juist achter. Lees ook: Vlaggetjesdag: het jaarlijkse welkom aan de maatjesharing

Is er morgen Nieuwe Haring?

Vlaggetjesdag – De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2021 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag.

Is er al Hollandse Nieuwe?

Het seizoen wordt ingeluid bij de traditionele veilig van het eerste vaatje haring. Het Nederlands Visbureau heeft bepaald dat dat dit jaar zal plaatsvinden op dinsdag 14 juni. Dat betekent dat de start van de verkoop 15 juni is. Vanaf deze dag kun je de Hollandse Nieuwe Haring weer in het ijs leggen op je koelvitrine.

Waar koop ik Hollandse Nieuwe?

AH Hollandse nieuwe met uitjes bestellen | Albert Heijn.