FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Wat Doet De Rente In 2024?

Wat Doet De Rente In 2024?
Hoe lang blijft hypotheekrente stijgen? – Hoe lang blijft de hypotheekrente stijgen? – De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023. In 2024 zal de interesse om een huis te kopen weer groeien en verwachten zij dat de woningaankopen gaan stijgen met 2,5%.

Hoe lang blijft de rente stijgen?

In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd en de grootbanken voelden zich gedwongen om hieraan navolging te geven en verhoogden de rente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB heeft in korte tijd meerdere verhogingen doorgevoerd en per 3 augustus 2023 hanteert de ECB een rente van 3,75%.

Hoe hoog wordt de spaarrente in 2023?

Verwachting rentes spaarrekeningen 2023 en 2024 – Op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een spaarrekening op 2,6 procent. Wij verwachten dat deze in de rest 2023 en 2024 verder stijgt en misschien zelfs naar 3 procent gaat. Zolang de inflatie hoog blijft, zal dat Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verder verhogen om zo de inflatie weer omlaag te krijgen.

 • Als gevolg hiervan zullen de banken de spaarrentes verder verhogen.
 • Bij een hogere ECB-rente wordt het voor banken namelijk duurder om geld te lenen bij ECB of andere banken.
 • Hierdoor wordt spaargeld interessanter voor ze en hier hebben ze dan ook een hogere rente voor over.
 • De inflatie is wel al wat aan het dalen,

Toch blijft de inflatie voorlopig nog ruim boven de 2 procent die de ECB nastreeft. Dus enkele renteverhogingen zullen nog nodig zijn. Tegen het einde van 2023 is de inflatie mogelijk voldoende gedaald en kan de ECB de rentes gelijk houden en in 2024 misschien zelfs weer verlagen.

Hoe hoog kan rente worden?

Wettelijke rente 2% hoger vanaf 1 juli 2023 – Vanaf 1 juli 2023 stijgt de rente op krediet van 12% naar 14%. Dit komt omdat de maximale rente bestaat uit de wettelijke rente met een opslag van acht procentpunt. Omdat de wettelijke rente stijgt van 4% naar 6%, wordt de maximale rente automatisch 14%.

Is het verstandig om de hypotheekrente lang vast te zetten?

Sta je op het punt om een hypotheek af- of over te sluiten, maar weet je niet hoe lang hypotheekrente vastzetten verstandig is? Dat is een belangrijke keuze, want de rentevaste periode heeft een grote invloed op je maandlasten. Of heb jij je al v erdiept in de actuele hypotheekrentes en de verschillende rentevaste periodes. Wat Doet De Rente In 2024? Rentevaste periodes De meeste hypotheekrentes worden voor een bepaalde tijd vastgezet. Je spreekt dan met de geldverstrekker af dat jouw rentepercentage gedurende die periode niet wijzigt. Populaire rentevaste periodes zijn hypotheekrente 10 jaar vast en hypotheekrente 20 jaar vast.

Maar je kunt ook kiezen voor 5 jaars rente, 30 jaars rente en alles er tussenin. Variabele hypotheekrente Of je kiest voor variabele rente. In dat geval is het rentepercentage dat je betaalt afhankelijk van de actuele hypotheekrente. Stijgt deze rente, dan ga jij ook meer rente betalen. Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode.

Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente. De kans bestaat dan wel dat de hypotheekrente een stuk hoger is aan het einde van je rentevaste periode.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dan maar moet kiezen voor een hypotheekrente 30 jaar vast. Wat verstandig is hangt af van je situatie. Kijk in ieder geval naast het laagste rentepercentage ook goed naar de voorwaarden. Lage hypotheekrente, lange rentevaste periodes De laatste jaren is de hypotheekrente historisch laag geweest.

Uit onderzoek van HDN (Hypotheken Data Netwerk) blijkt dat Nederlands hun hypotheekrente steeds langer vast zetten. Zo kozen veel mensen in 2021 voor een hypotheekrente die minstens 15 jaar vast stond: veel zekerheid voor een relatief lage rente. Nu sinds begin 2022 de hypotheekrente aan het stijgen is, is de verwachting dat er vaker voor kortere rentevaste periodes wordt gekozen.

Lange rentevaste periode voor zekerheid De hypotheekrente en rentevaste periode hebben veel invloed op je maandlasten. Een hypotheek van 10 jaars rente heeft lagere maandlasten dan dezelfde hypotheek van 20 jaars rente. Een verschil van 0,1 procent zorgt al snel voor een verschil van een paar honderd euro aan jaarlijkse bruto maandlasten.

Een kortere rentevaste periode heeft dus lagere rente en lagere hypotheeklasten. Maar als je jouw rente lang vast zet, kies je voor zekerheid. Jij hoeft niet bang te zijn voor een stijging van de hypotheekrente, want je weet precies hoeveel je moet betalen.

See also:  Wanneer Begint Het Sinterklaasjournaal 2022?

Variabele rente het laagst Als je kiest voor variabele rente betaal je de laagste hypotheekrente. Dat biedt alleen geen enkele zekerheid voor je rentepercentage en je maandlasten. Als de rente stijgt moet jij die hogere lasten wel kunnen betalen, anders heb je een probleem. Kun je dat niet of houd je niet van onzekerheid? Dan is hypotheekrente variabel niets voor jou.

Nu de hypotheekrentes zijn gestegen is een variabele rente juist interessanter. Mocht de hypotheekrente over een tijd weer gaan dalen, dan dalen jouw maandlasten mee. Let op: bespreek goed met jouw hypotheekadviseur of een variabele rente verstandig is in jouw situatie.

 1. Lange rentevaste periode, hogere maximale hypotheek Naast zekerheid zorgt een lange rentevaste periode er ook voor dat je meer hypotheek kunt krijgen.
 2. Als geldverstrekkers jouw maximale hypotheek voor 10 jaar vast of langer berekenen, mogen ze uitgaan van de actuele hypotheekrente.
 3. Maar als jij kiest voor een korte rentevaste periode, wordt jouw maximale hypotheek berekend aan de hand van de toetsrente.

Die wordt elk kwartaal vastgesteld door de AFM, Meestal is de toetsrente een stuk hoger dan de actuele rente. In 2022 is de toetsrente 5% en dat scheelt nu weinig met de actuele rente. Op dit moment heeft kiezen voor een variabele hypotheekrente daarom weinig invloed op jouw maximale hypotheek.

 1. Is de toetsrente bij een variabele rente een stuk hoger dan de actuele rente, dan zorgt dat ervoor dat je minder kunt lenen.
 2. Lange rentevaste periode onnodig duur? Een rentevaste periode biedt dus zekerheid, maar kan ook onnodig duur zijn.
 3. Stel dat je kiest voor rente 20 jaar vast, en je persoonlijke situatie wijzigt.

Dan kan dat invloed hebben op je hypotheek. Bijvoorbeeld als je na een paar jaar wilt verhuizen (en je hypotheek meenemen niet mogelijk is), je een nieuw huis koopt met iemand anders, jullie gaan scheiden of bij overlijden. Je maakt jouw rentetermijn van 20 jaar dan niet vol, maar je hebt wel al die jaren een hoger rentepercentage betaald.

 1. Dat is zonde van je geld.
 2. Hypotheekrente vastzetten: voordelen en nadelen Oké, zowel een korte rentevaste periode (of variabele rente) als een langere rentevasteperiode hebben voordelen en nadelen.
 3. Hier zetten we alle plussen en minnen van rente vastzetten nog even op een rij.
 4. Variabele rente Als jij wisselende maandlasten kunt opvangen aan de hand van variabele rente, dan kun je overwegen om daarvoor te kiezen.
See also:  Wat Is Modaal Inkomen 2023?

Nu de hypotheekrentes zijn gestegen is het een interessante optie, omdat jouw maandlasten op korte termijn kunnen dalen. Voordelen

Laagst mogelijke hypotheekrente. Je betaalt minder rente dan bij een rentevaste periode.Hierdoor heb je ook de laagst mogelijke maandlasten.Daalt de rente in de toekomst, dan dalen jouw maandlasten mee.

Nadelen

Geen zekerheid.Stijgt de hypotheekrente, dan betaal je maandelijks hogere rente en dus hogere lasten. Je moet voldoende middelen of inkomen hebben om dat op te kunnen vangen.

Korte rentevaste periode (1 tot 5 jaar) Als je het risico op hogere woonlasten op korte termijn acceptabel vindt, dan kun je het beste kiezen voor een korte rentevaste periode. Voordelen

Lagere hypotheekrente. Je betaalt minder rente dan bij een lange rentevaste periode.Als je minder rente betaalt heb je ook lagere maandlasten.

Nadelen

Weinig zekerheid.Stijgt de hypotheekrente, dan krijg je na de rentevaste periode een hogere rente en dus hogere maandlasten.

Lange rentevaste periode (10 tot 30 jaar) Als je meer zekerheid wil over de hypotheekrente die je betaalt, kun je het beste kiezen voor een langere rentevaste periode. Voordelen

Het biedt zekerheid. Als de hypotheekrente stijgt heeft dat geen invloed op jouw hypotheek.De hypotheekrente is aan het stijgen en het verloop hiervan is niet zeker.

Nadelen

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.Bij een langere rentevaste periode zijn je maandlasten dus hoger.Als jouw rentevaste periode uiteindelijk langer blijkt dan de looptijd van je hypotheek (bijvoorbeeld bij verhuizen), heb je al die tijd teveel rente betaald.

Hypotheek oversluiten Is de rente die jij betaalt een stuk hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Jawel, dat kan ook als je rentevaste periode nog niet is afgelopen. Er is dan wel een kans dat je boeterente hypotheek moet betalen.

En vergeet de extra kosten niet die je moet betalen bij het omzetten van je hypotheek. Of jij kunt besparen op je hypotheek kun je daarom het beste bespreken met een hypotheekadviseur. Einde rentevaste periode Als je rentevaste periode afloopt mag je jouw hypotheek oversluiten zonder boeterente te betalen.

Ook in dat geval is het goed om je te verdiepen in rentetarieven en rentevaste periodes. Weet je nog niet welke rentevaste periode je wilt kiezen? Bespreek dat dan op tijd met een hypotheekadviseur. Advies over hypotheekrente vastzetten Hoe lang hypotheekrente vastzetten? Er is niet één juiste keuze.

Zal de rente nog verder stijgen?

De kans dat de rente binnen enkele maanden met meer dan een half procent stijgt of daalt, is niet heel groot. Overigens kan de korte, variabele rente in lijn met de ECB-beleidsrente nog iets oplopen. De meeste mensen geven echter de voorkeur aan een looptijd van vijf jaar of langer.

See also:  Wie Is De Beste Voetballer Ter Wereld 2022?

Wat doet de hypotheekrente op lange termijn?

Verwachting variabele hypotheekrente 2023 – Wat de variabele hypotheekrente betreft is het een stuk eenvoudiger om de ontwikkelingen voor begin 2023 te voorspellen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortgezet.

Wat zijn de verwachtingen van de rente?

Verwachtingen kort- en langlopende rentes 2023. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente komende maanden verder verhogen. Dit vergroot de kans dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd oplopen.

Waarom was de rente in de jaren 80 zo hoog?

Inflatie te lijf met de Saturday Night Special Daarbij zorgde de Amerikanen ervoor dat er minder dollars in omgang kwamen om zo de waarde van de munt weer omhoog te krijgen en zo de inflatie uit het Amerikaanse systeem te wringen. Als gevolg hiervan steeg de rente tot ongekende hoogte.

Wat als de rente afloopt?

Als de rentevaste periode van je hypotheekrente afloopt, krijg je van je eigen bank een nieuw rente-aanbod. Bij de huidige hoge rente kan overstappen naar een andere hypotheekaanbieder met een lagere rente interessant zijn.

Wat gaat de spaarrente doen in de toekomst?

Spaarrente verwachting 2023 – De grote vraag is natuurlijk: Kunnen we in 2023 een stijging van de spaarrente verwachten? en wat zegt dit over de lange termijn? In 2021 is de beleidsrente door de ECB verlaagd als troef om de economie aan te blijven jagen.

 • Het idee achter die lage rente is dat banken makkelijker geld lenen om dat vervolgens weer goedkoop uit te kunnen lenen aan burgers en bedrijven.
 • Zij kunnen daardoor makkelijk investeringen doen, wat de economie aanjaagt.
 • Dit beleid bleef tot halverwege 2021 op dit niveau.
 • De spaarrente daalde daarom in 2021 verder en steeg niet.

In 2022 heeft de ECB de beleidsrente verder weten te verhogen. In totaal drie keer tot totaal 2,00 procent. In 2023 gaat de rente verder omhoog. In februari en maart verhoogde de ECB nog eens 2 keer met 0.50% tot 3,00%. In mei en juni verhoogde de ECB de rente naar 3,50% en in juli nog een keer met 0.25% naar 3,75%.

Is het goed als de rente stijgt?

Als de rente hoger wordt, wordt het aantrekkelijker om te sparen en minder aantrekkelijk om te lenen. Je zult er eerder voor kiezen om je geld op de bank te zetten als de rente spaarrente 10% is dan wanneer die 1% is. Andersom is het duurder om te lenen als de rente 10% is dan wanneer die 1% is.

Welke bank geeft de meeste rente in 2023?

Spaarrente in augustus 2023

Bank Spaarrente Zonder voorwaarden?
Renault Bank (via Raisin) 2,65% Ja
Nordax Bank (via Raisin) 2,59% Ja
Klarna Bank (via Raisin) 2,55% Ja
Freedom24 2,50% Ja

Hoe lang zal de rente laag blijven?

Het is een vraag waar veel mensen antwoord op willen hebben. Een lage hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten op je hypotheek. Maar het kan ook een stuwende werking hebben op de toch al zo hoge huizenprijzen, Als je het onze rente-experts vraagt, dan verwachten zij dat de rente voorlopig nog wel even laag blijft.