FONDOLÍMPICA

Consejos, Ideas, Recomendaciones

Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024?

Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024
Terwijl huizenprijzen na 2023 in het basisscenario vrijwel stabiliseren, dalen huizenprijzen in het scenario met een hoge rente nog verder. De jaar-op-jaardaling van huizenprijzen komt in dat scenario in 2024 uit op 3,3 procent. In het scenario met een lagere rente beginnen huizenprijzen in 2024 alweer ligt te stijgen.

Wat gaan huizenprijzen doen in 2024?

Stablisatie huizenprijzen in 2024 – De Rabo-economen verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar niet veel verder zullen dalen. In het laatste kwartaal van 2024 liggen huizenprijzen volgens de raming slechts 0,4% lager dan in het laatste kwartaal van 2023. Tekst loopt verder onder grafiek Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 Bron: CBS, Kadaster. Bewerking RaboResearch Door het zogeheten overloop-effect ligt het gemiddelde prijsniveau volgend jaar nog wel 2,4% lager dan in 2023. De verwachte gemiddelde huizenprijs in 2024 is bijna helemaal het gevolg van prijsdalingen die al vóór 2024 worden verwacht.

Zullen huizenprijzen zakken?

Is de huizenmarkt aan het afkoelen? – Huizenmarkt voorlopig nog niet klaar met afkoelen De zomerse temperaturen lopen almaar op en afkoeling lijkt voorlopig ver weg. Wat wel blijft afkoelen, is de Nederlandse huizenmarkt. Verwacht wordt dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar nog flink zullen dalen, en gemiddeld 5,2% lager uitvallen dan in 2022.

 • Pas in 2024 zal de woningmarkt stabiliseren.
 • Dat schrijven de economen van RaboResearch in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.
 • De Nederlandse woningmarkt staat dit jaar vooral in het teken van dalende prijzen en minder transacties.
 • Een daling die ook in het tweede deel van 2023 doorzet, voorspelt RaboResearch-econoom Nic Vrieselaar.

«We verwachten dat prijzen dit jaar gemiddeld met 5,2% dalen ten opzichte van 2022.» Iets meer dan waar de economen in hun vorige Kwartaalbericht vanuit gingen dus; destijds werd een daling van 4,2% voorspeld. «Maar de prijzen gingen afgelopen maanden iets sterker omlaag dan waar we eerder op rekenden, en het economische beeld is bovendien iets negatiever geworden.» Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024

Hoe lang blijven huizenprijzen dalen?

Wat zijn de voorspellingen? – Kijken we naar de geschiedenis, dan zien we een grafiek met golvende bewegingen. Dat wil zeggen, huizenprijzen veranderen continu. Het is geen statisch cijfer. Soms gaan de prijzen omlaag, dan weer omhoog. Maar kijken we naar het grote plaatje, dan zien we een lijn die met ups en downs langzaam omhoog gaat.

 • Zo kostte een huis in 1995 gemiddeld € 93.750.
 • In 2000 betaalde je zo’n € 172.050 voor een huis.
 • Vijf jaar later werd dat € 222.706.
 • De gemiddelde verkoopprijs lag in 2010 op € 239.530.
 • En in 2015 was dat iets minder, namelijk € 230.194.
 • In 2020 was de gemiddelde huizenprijs € 334.488.
 • En eind 2022 € 423.124.

Daarom is de verwachting dat de huizenprijzen wel verder dalen, maar geen duikvlucht nemen. Zo voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen in 2023 met 3,1% en in 2024 met 3,3% dalen. Rabobank denkt aan een daling van 3% in 2023 en 1,5% in 2024.

Hoeveel kost een huis in 2023?

Overweeg jij om dit jaar je eerste huis te kopen of te verhuizen naar een nieuw koophuis? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de huizenmarkt van 2023. Na een jarenlange gekte en torenhoge huizenprijzen lijkt er nu sprake te zijn van het afkoelen van de woningmarkt. Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 Situatie huizenmarkt 2023 Sinds halverwege 2022 is de huizenmarkt aan het afkoelen. De prijsstijgingen vlakken af en er komen meer woningen in de verkoop. Desondanks staan er historisch gezien nog steeds weinig woningen te koop en worden woningen snel verkocht.

Dat impliceert dat er nog altijd veel vraag is naar koophuizen. We lichten dit toe met voorspellingen, kwartaalberichten en overzichten van de huizenmarkt van Hypotheken Data Netwerk, Rabobank, NVM, het Kadaster, CBS en ABN Amro, Ontwikkeling huizenprijzen 2023 De afgelopen jaren schoten de huizenprijzen door het dak en was overbieden om een huis te kopen eerder regel dan uitzondering.

Ook zijn de huizenprijzen in de eerste helft van 2022 nog hard gestegen op de woningmarkt, met zo’n 10% ten opzichte van een jaar eerder. Huizenprijzen dalen 2023 Ondanks deze hoge huizenprijzen is er ook goed nieuws voor kopers. De gemiddelde verkoopprijs is aan het dalen: in Q2 2023 bedroeg die 448.000 euro, in Q3 werd een huis gemiddeld voor 425.000 euro verkocht.

 1. Voorspelling huizenmarkt De prognose van de woningmarkt is dat de prijsstijging verder afvlakt in 2023.
 2. Vanwege de hogere stijging in de eerste helft van 2022 is de verwachting dat koophuizen aan het eind van dit jaar zo’n 15 procent duurder zijn dan vorig jaar.
 3. Voor 2023 gaan de experts uit van een (gemiddelde) lichte stijging van de huizenprijzen, namelijk zo’n 3 procent.

Hogere hypotheekrentes, lagere huizenprijzen in 2023 Deze daling van de huizenprijzen hangt samen met de hogere hypotheekrentes, sterke inflatie en energiecrisis.

Hoewel de Nederlandse economie in Q2 van 2022 hard is gegroeid en veel mensen een baan hebben, loopt de werkloosheid waarschijnlijk iets op. Door de hogere hypotheekrentes kunnen mensen minder lenen voor hun maximale hypotheek,De duurder wordende boodschappen, snel gestegen energieprijzen en onzekerheid over lasten in de toekomst zorgen voor een negatief vertrouwen in de woningmarkt.

Samen zorgt dat ervoor dat er minder mensen op zoek gaan naar een (nieuwe) koopwoning. Voor huizenzoekers is dat goed nieuws: als koper heb je minder concurrentie en hoef je minder te overbieden. In sommige gemeentes is zelfs al een prijsdaling op de woningmarkt waargenomen.

Meer huizen te koop Tegelijkertijd staan er meer woningen te koop op de huizenmarkt van 2023. Ten opzichte van een jaar eerder was er in Q2 zo’n 55% meer aanbod. Dat komt wellicht deels doordat mensen die doorstromen naar een nieuwbouwwoning, hun huidige woning eerder te koop zetten uit angst dat het niet lukt om het huis te verkopen.

Eerst verkopen, dan kopen Ook is het mogelijk dat de verkoopstrategie op de woningmarkt aan het omslaan is. Waar doorstromers de laatste jaren eerst een nieuwe woning kochten voordat ze hun oude woning verkochten, willen ze nu liever eerst hun oude woning verkopen.

Dat maakt een einde aan de eerst kopen, dan verkopen strategie, Je wilt als verkoper tenslotte niet met twee huizen en dubbele woonlasten komen te zitten. Minder beleggers op de woningmarkt Daar komt bij dat het kopen van woningen steeds minder aantrekkelijk is geworden voor beleggers. Voorheen zorgden investeerders voor een nog krappere huizenmarkt en dreven zij de huizenprijzen op.

Zij hadden meer geld te besteden dan particulieren en konden een hogere koopsom betalen. Gelukkig nam de overheid maatregelen om investeerders zoveel mogelijk te ontmoedigen. Zo betalen beleggers in 2023 10,4% overdrachtsbelasting. Ook voeren sommige gemeenten een zelfwoonplicht in; dat houdt in dat huizen tot een bepaalde prijs alleen gekocht mogen worden door mensen die er zelf gaan wonen.

See also:  Wanneer Doorstroomtoets 2024?

Doordat er tijdens de vorige crisis weinig woningen zijn gebouwd en nieuwbouw de laatste jaren niet opschoot vanwege de stikstofcrisis, is er een tekort aan koopwoningen.Ook kwamen er steeds meer potentiële kopers, doordat economische voorspoed, hoge huurprijzen en een historisch lage hypotheekrente,

Deze woningschaarste is niet zomaar weggewerkt. De vraag blijft hoog en het aanbod (relatief) laag. Hierdoor blijven de woningmarkt prijzen waarschijnlijk voorlopig nog hoog. Overbieden op een huis Ondanks deze schaarste zien we dat overbieden op een woning aan het afnemen is op de huizenmarkt.

 • Vaak is het op de huizenmarkt van 2023 niet meer nodig om te overbieden om een woning te kopen of is het bedrag dat je moet overbieden veel lager dan voorheen.
 • Dat is een groot verschil ten opzichte van begin 2022.
 • Toen was (extreem) overbieden eerder regel dan uitzondering en werd 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Overbieden? Meer eigen geld nodig Dat is goed nieuws, vooral voor starters. Want nu er minder wordt overboden, heb je minder eigen geld nodig om een woning te kopen. Je mag namelijk maximaal 100% van woningwaarde lenen voor een hypotheek. Heb je overboden en is de koopsom hoger dan de taxatiewaarde? Dan moet je het verschil betalen met eigen geld (spaargeld of overwaarde ).

 • Ook alle bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies, notariskosten en makelaarskosten, moet je betalen uit eigen middelen.
 • In de eerste helft van 2022 brachten kopers veel eigen geld in bij het kopen van een huis.
 • Vorig jaar (2021) namen kopers gemiddeld 41.500 euro aan eigen geld mee.
 • Dat maakte het voor starters lastig om in te stappen op de huizenmarkt.

Dat er nu minder vaak en hoog wordt overboden, kan ervoor zorgen dat starters meer kans krijgen om een woning te kopen op de woningmarkt van 2023. Rekenvoorbeeld overbieden Heb jij een populaire woning op het oog? Dan kan het ook op de huizenmarkt van 2023 nodig zijn om te overbieden.

Vraagprijs : 425.000 euro Koopsom : 460.000 euro Taxatiewaarde : 440.000 euro Zelf (extra) inleggen : 20.000 euro > het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde

Let op: dit rekenvoorbeeld bevat alleen de benodigde eigen middelen vanwege overbieden. Kosten koper en andere bijkomende kosten zijn hierin niet meegenomen. Crash huizenmarkt? Met de hoge inflatie van de huizenprijzen vragen veel mensen zich al jaren af wanneer de huizenmarkt in stort.

 1. Vooral nu de huizenprijs ontwikkeling stagneert en de hypotheekrente steeds verder oploopt.
 2. Aangezien er nog steeds een beperkt aanbod aan woningen is en meer dan genoeg potentiële kopers, verwachten de experts geen crash van de woningmarkt op korte termijn.
 3. Huizenmarkt 2023: nu kopen of wachten? Wat is in dat geval verstandig om te doen: nu een huis kopen of wachten? De hypotheekrente is nog relatief laag, het aanbod aan koophuizen neemt toe en er is sprake van afvlakkende of zelfs dalende huizenprijzen (afhankelijk van de gemeente).

Er is dus meer ruimte op de huizenmarkt van 2023 en dat maakt dit een goed moment om een woning te kopen. Hoe koop je een huis in 2023? Desondanks is een gezonde balans tussen vraag en aanbod nog steeds ver te zoeken op de huizenmarkt van 2023. Daarom blijft het belangrijk dat jij je als koper goed voorbereid op de huizenjacht.

Aankoopmakelaar : schakel een aankoopmakelaar in. Een makelaar heeft kennis van de lokale huizenmarkt, weet eerder welke huizen er te koop komen en adviseert je tijdens het (over)bieden over een reëel bod. Het geeft je een voorsprong op andere kopers en kan je net dat zetje geven waardoor je het huis wel krijgt. Hanno helpt je graag bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar, Openingsbod bepalen : denk goed na over je openingsbod, Bied je te laag, dan neemt de verkoper jouw bod niet serieus. Maar als je tienduizenden euro’s boven de vraagprijs biedt, betaal je straks teveel. HypotheekBelofte : maak jouw bod aantrekkelijk voor de verkoper door te bieden met goede voorwaarden. Met de Hanno HypotheekBelofte verklaren onze hypotheekadviseurs tot welk bedrag je een hypotheek kunt afsluiten. Soms is het zelfs mogelijk om veilig te bieden zonder financieringsvoorbehoud, Daarmee geef je de verkoper zekerheid dat je de woning kunt betalen. Vraag ‘m gratis aan bij één van onze hypotheekadviseurs.

Aan de slag! Zo, nu ben je op de hoogte van het laatste woningmarkt nieuws. Heb je vragen of wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen voor een woning? De hypotheekadviseurs van Hanno kijken graag met je mee,

Wat kost een huis in 2030?

Hoeveel is uw woning waard in 2030? | Vastgoedplatform 07 mei 2009 Wordt wonen voor uw kinderen of kleinkinderen onbetaalbaar? Zit u als gelukkige woningeigenaar op een kleine goudmijn? Op lange termijn kan de demografische evolutie misschien wat extra prijsdruk veroorzaken.

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn minder gunstig. Demografie stuwt Waalse woningprijzen Het vastgoedfeest is voorbij Het deflatiespook In 2030 kost een bescheiden woning ongeveer 700.000 euro. Waanzin? Het is de uitkomst van een eenvoudig lineair rekensommetje. Volgens de recentste cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning in ons land 172.077 euro.

In de voorbije tien jaar zijn de woningprijzen meer dan verdubbeld. Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten.

Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag. En toegegeven: het lineaire plaatje is een te simpele voorstelling van zaken. Al was het maar omdat de vastgoedmarkt het jongste decennium wel in uitzonderlijk goeden doen was. “De jaren met prijsstijgingen van 10 procent en meer zijn voorbij”, stelt KBC-econoom Bart Van Craeynest.

“Zo’n superperiode is zeer uitzonderlijk.” “Een verdubbeling in tien jaar? Vergeet dat maar”, zegt ook Philippe Janssens van het studie- en adviesbureau Stadim. Beiden verwijzen ze naar de duikvlucht van de (langetermijn)rente in de voorbije decennia als een bepalende motor achter de vastgoedhausse.

 • Goed mogelijk dat die rente nog licht zakt.
 • Het is evenwel duidelijk dat bij een rentestand van ongeveer 4 procent het dalingspotentieel beperkt is.
 • Hoe gaat de rente de komende twintig jaar evolueren? Aan zulke sciencefictionachtige voorspellingen wagen economen zich niet graag.
 • Ook voor andere economische parameters, zoals inflatie en groei, bevatten langetermijnvoorspellingen veelal een forse dosis giswerk.

Demografische evoluties laten zich wel met enige precisie op lange termijn voorspellen. En demografie heeft ook een impact op de woningmarkt. Hoe meer gezinnen, hoe meer woningen. Vanuit die optiek zit de vastgoedmarkt gebeiteld: in 2030 zijn we volgens de nieuwste federale bevolkingsvooruitzichten met ongeveer 12 miljoen, tegenover 10,7 miljoen vandaag.

 • Die bevolkingstoename is echter een te brute factor.
 • Het is belangrijk om ook de samenstelling van de bevolking te analyseren”, stelt Edwin Pelfrene, statistisch expert op de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR).
 • In de nota ‘Spanning & ontspanning op de woningmarkt in functie van de voorspelde demografische evolutie’ bekijkt hij de evolutie van leeftijdscategorieën.
See also:  Wat Kosten Kerstzegels 2022?

Aan de vraagzijde is dat vooral de leeftijdscategorie tussen 20 en 40 jaar. Aan de aanbodzijde is de groei van de bevolking van 80 jaar en ouder cruciaal. Zij dragen door sterfgevallen en verhuis naar rust- of verzorgingstehuizen bij tot het vrijkomen van woningen.

 • Als die toename van 80-plussers sterker is dan die van de bevolking tussen 20 en 40 jaar, zal dat leiden tot een zekere ontspanning op de woningmarkt.” In de nota maakt hij de oefening voor de verschillende arrondissementen van ons land.
 • De zwaarste demografische druk valt te verwachten in het Brusselse gewest.

De bevolking groeit er volgens verwachting met 25 procent tegen 2030. En – belangrijker – ook de woningzoekende leeftijdsgroep zal er sterk toenemen de komende jaren, al zet die aangroei niet langer door na 2020. Het aantal 80-plussers stijgt veel minder snel.

 1. Met als gevolg dat we voor de komende twintig jaar een gespannen woningmarkt mogen verwachten.” Een andere belangrijke en duidelijke vaststelling is dat de demografische druk op de woningprijzen in 2030 doorgaans hoger ligt in Wallonië dan in Vlaanderen.
 2. Vooral in de arrondissementen Borgworm, Neufchâteau en Virton is er opwaartse prijsdruk om demografische redenen te verwachten (zie kaart).

In Vlaanderen is er alleen in de arrondissementen Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Mechelen een matig positieve druk te verwachten. Aan de kust, maar ook in Limburg, lijkt de prijsdruk minimaal of zelfs negatief. Pelfrene benadrukt wel dat deze analyse niets zegt over de prijsevolutie op zich.

Ze zegt alleen iets over de impact van demografie op de woningmarkt. En dé woningmarkt bestaat natuurlijk niet. Aan de kust bijvoorbeeld moet je een duidelijk onderscheid maken tussen de markt van appartementen en de gewone woningen.” Ook de voorbije jaren heeft ons land een aanzienlijke bevolkingsgroei gekend.

Maar Philippe Janssens gelooft niet dat die een grote bijdrage heeft geleverd aan de voorbije prijshausse. “Als je het aantal woongelegenheden naast het aantal huishoudens legt, dan stel je vast dat er in alle arrondissementen een overschot is aan woningen.” In Halle-Vilvoorde is de marge het kleinst.

 1. In de kustgemeenten is ze het grootst, maar daar zorgen de tweede verblijven voor een vertekend beeld.
 2. De demografische druk lijkt me in ieder geval niet zo acuut dat de bouwsector daar geen antwoord op kan bieden.
 3. Tijdelijk kan die wel voor een krapte zorgen.” Bart Van Craeynest wijst nog op een ander demografisch fenomeen: de gezinsverdunning.

Het aantal eenoudergezinnen is de voorbije jaren sterk toegenomen en die trend lijkt nog niet voorbij. “Dat is juist”, zegt Pelfrene. “Maar ik denk dat de impact daarvan beperkt zal zijn. Ik verwacht eerder een afvlakking van die trend. We bereiken stilaan de benedengrens.

 • Tenzij we allemaal ‘singles’ worden.” Ogen de langetermijnperspectieven – vanuit demografisch oogpunt – vrij gunstig voor de waardeontwikkeling van residentieel vastgoed, dan ziet het economische plaatje op korte termijn er minder rooskleurig uit.
 • Naast de sterke daling van de reële rente, heeft ook de gunstige conjunctuur voor dynamiek op de woningmarkt gezorgd.

In recessietijd moeten we vanuit die hoek weinig stimulansen verwachten. Een terugvallende economische groei heeft een directe impact op de beschikbare gezinsinkomens en zo ook op de aflossingscapaciteit. Met de toenemende werkloosheid verhoogt ook de kans op gedwongen verkopingen.

De boomperiode mag dan voorbij zijn, een crashscenario zoals in de VS acht Van Craeynest erg onwaarschijnlijk. “In landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Spanje was de groei van de vastgoedmarkt een zeepbel. Daar zie je nu structurele correcties. In ons land gaat het meer om een conjuncturele correctie.” Janssens roemt in dit verband de ‘brave’ Belgische fiscaliteit.

De beperkte aftrekbaarheid van de leninglasten (in combinatie met de hoge registratierechten) verklaart voor een deel de relatieve stabiliteit van onze woningmarkt. En ze heeft de prijzen laag gehouden. Janssens: “Kijk naar Nederland. De prijzen liggen er veel hoger en de vastgoedmarkt krijgt er klappen.

 • Als we hier het Nederlandse systeem invoeren, dan hebben we hier morgen Nederlandse prijzen.
 • De hoge registratierechten dwingen ons ook om vastgoed op lange termijn te bekijken.” Toch had het IMF het over een overwaardering van 17 procent op de Belgische woningmarkt.
 • En ING vindt een aanpassing van 16 procent in de komende jaren ‘een redelijke hypothese’.

Bart Van Craeynest merkt op dat een overwaardering ramen vrij moeilijk is. “Huizen zijn allicht aan de dure kant, maar mijn analyse suggereert dat de overwaardering duidelijk lager is. De sterke prijsstijgingen zijn voor een groot deel te verklaren. Zo heeft de fiscale amnestie in 2005 voor een toevloed van extra middelen gezorgd.

Geld dat voor een belangrijk deel naar vastgoed is gevloeid.” De Belgische woningmarkt heeft de voorbije jaren nog impulsen gehad. Zo wijst Janssens op de verlenging van de looptijden van de leningen. “Het is een klassieke kip-of-ei-discussie. Die langere looptijden zijn er zogezegd gekomen omdat de woningen te duur werden.

Ik ben ervan overtuigd dat het verlengen van de termijnen een prijsverhogend effect heeft gehad.” In Vlaanderen heeft ook de verlaging van de registratierechten van 12,5 naar 10 procent voor hogere woningprijzen gezorgd. Een dalende rente, sterke economische groei, langere looptijden, fiscale amnestie, lagere registratierechten Het is allemaal verleden tijd en grotendeels in de woningprijzen verrekend.

 1. Is het dan toch definitief gedaan met de vastgoedhausse? Voor Vlaanderen verwacht Philippe Janssens nog wel een beperkte prikkel door de meeneembaarheid van de registratierechten.
 2. Dat is in 2002 ingevoerd.
 3. Jonge mensen die toen een eerste kleine woning hebben gekocht, gaan nu misschien stilaan beginnen uitzien naar iets groters.” Een nieuwe verlaging van de registratierechten of nieuwe fiscale voordelen kunnen de prijzen ook opwaarts stuwen.

En op zeer korte termijn behoort ook een beperkte rentedaling nog tot de mogelijkheden. “Maar als er voldoende signalen zijn dat de recessie voorbij is, zal de ECB de rente optrekken. Kwestie van de inflatie onder controle te houden”, zegt Van Craeynest.

 1. Janssens vraagt zich af in hoeverre de lagere langetermijnrente zich nog wel zal vertalen in lagere hypotheekrentes.
 2. Want als de banken terug moeten naar het klassieke bankiersmodel, en dus niet meer kunnen verdienen aan allerlei afgeleide producten, dan zullen ze hun winst moeten halen uit de verschillen tussen spaar- en leenrentes.
See also:  Wat Kost Een Kaartje Vrienden Van Amstel Live 2024?

Ze zullen de hypothecaire rente dan misschien moeten optrekken. Dat is een gevaar.” Op dit ogenblik is het bij de centrale banken alle hens aan dek om het deflatiespook te verjagen. Een dreiging die ook de woningmarkt danig zou verlammen. Van Craeynest: “Echte deflatie is rampzalig voor de hele economie en dus ook voor de woningmarkt.

De economische terugval zou er ongetwijfeld voor zorgen dat eigenaars in de problemen komen. En dan beland je in een Amerikaans scenario met gedwongen verkopen en een terugvallende vraag. Bovendien blaast deflatie de hypotheekschulden ook op.” De recentste cijfers, met dalende prijzen in het laatste kwartaal van 2008, tonen eigenlijk al een soort deeldeflatie op de woningmarkt.

Dreigt het gevaar dan niet dat kandidaat-kopers de aankoop van een woning uitstellen, met nieuwe prijsdalingen als gevolg? Dat uitstelgedrag heb je op de woningmarkt minder. Elke woning is immers uniek. Dus als er een woning vrijkomt die de kandidaat-kopers aanstaat, zullen ze toch niet te lang mogen twijfelen.

En, merkt Van Craeynest op, “kandidaat-kopers zullen ook willen profiteren van de lage rente.” Philippe Janssens vreest tot slot dat ook de nieuwe houding van de banken remmend kan werken op de woningmarkt. “De banken hebben de voorbije jaren een zeer soepele houding aangenomen. Tot 100 procent lenen was geen enkel probleem.

Maar die vlieger gaat niet meer op. Dat betekent dat mensen opnieuw eerst wat zullen moeten sparen voor ze een woning kunnen kopen. Dat kost tijd en het zal de markt de komende jaren vertragen.” Bron: Trends : Hoeveel is uw woning waard in 2030? | Vastgoedplatform

Waar dalen de huizenprijzen het meest?

Huizenprijzen dalen het meest in Utrecht, minder appartementen voor lagere prijs verkocht. De kentering op de woningmarkt zet door, maar dit gebeurt niet overal even snel. In Utrecht dalen de prijzen het meest, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers, wel blijft alleen daar het aantal verkopen op peil.

Is de gekte op de huizenmarkt voorbij?

Gekte woningmarkt verdwijnt, overbieden hoeft meestal niet meer Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 ANP Woningen worden weer onder de vraagprijs verkocht NOS Nieuws • donderdag 6 april, 10:01 Na jaren van grof overbieden lijkt het vechten voor een koopwoning voorlopig voorbij. “De koopmarkt wordt iets vriendelijker”, concludeert makelaarsvereniging NVM over de ommezwaai die de huizenmarkt dit jaar heeft gemaakt.

 1. In de eerste drie maanden werden veel minder woningen voor de vraagprijs of zelfs meer verkocht in vergelijking met de tijd ervoor, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers.
 2. Nog maar 31 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht.
 3. Een jaar geleden was dit percentage nog 81.
 4. De woningprijzen komen hierdoor weer meer in evenwicht”, concludeert de NVM.

“Er is ruimte en tijd voor onderhandeling en overbieden is niet altijd een vereiste meer.”

Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024 Wat Gaat De Huizenmarkt Doen In 2024

Met een gemiddelde verkoopprijs van 394.000 euro, een prijsdaling van 8,2 procent in een jaar tijd, zitten de huizenprijzen ook weer onder de vier ton. In het laatste kwartaal van 2022 stond de gemiddelde verkoopprijs nog op 407.000 euro. Op de piek legden kopers vorig jaar gemiddeld nog ruim 428.000 euro neer.

 • De verlichting op de woningmarkt, met name voor starters, komt volgens de NVM omdat beleggers zich terugtrekken.
 • Juist die concurrentie joeg de afgelopen jaren de prijzen op tot recordhoogtes.
 • Dit is er nu van af”, ziet de NVM.
 • Hoewel de prijzen dalen stort de woningmarkt niet als een kaartenhuis in, zoals in 2008 het geval was in de kredietcrisis.

Dat komt doordat de vraag nog altijd veel groter is dan het aanbod. In de eerste drie maanden van dit jaar werden bijna 29.500 woningen te koop gezet. “Het is maar liefst tien jaar geleden dat er zo weinig woningen in een kwartaal op de markt zijn gekomen”, schrijft de NVM.

 1. Omdat de hypotheekrente ook snel is gestegen, krijgt niet elke starter nog even makkelijk een hypotheek.
 2. De NVM waarschuwt daarom dat de bouw niet volledig moet stilvallen.
 3. We zien in het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop van nieuwbouwplannen onderuitgaan”, zegt Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM-vakgroep Wonen.

“Plannen komen regelmatig niet in verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten. Als de nieuwbouw nu stilvalt, creëren we het woningtekort van de toekomst.” Deel artikel: : Gekte woningmarkt verdwijnt, overbieden hoeft meestal niet meer

Doen mensen nog overbieden?

Flinke toename aantal overbiedingen – Opvallend is dat het aantal overbiedingen flink toeneemt. De vraag is nu of de koopwoningen te laag in de markt worden gezet of dat kopers heel graag een woning willen hebben ten koste van alles. Dit laatste zou ik zeer vreemd vinden omdat de flink hogere hypotheekrente er voor zorgt dat ze bruto per maand ook flink meer moeten betalen.

Waardoor dalen huizenprijzen?

Oorzaken afkoeling woningmarkt – Maar wat is eigenlijk de oorzaak van de dalende huizenprijzen, na een jarenlange stijgende trend? De huizenprijzen staan al een tijdje onder druk, onder andere door de invloed van de hoge energiekosten, de stijgende inflatie en de gestegen hypotheekrente,

Met name de hogere hypotheekrente is een belangrijke oorzaak van de afkoeling van de woningmarkt. Mensen die nu een hypotheek nemen kunnen door de gestegen rente minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. De gestegen hypotheekrente in combinatie met de hoge energierekeningen en de inflatie hebben het leven een stuk duurder gemaakt, waardoor er minder overblijft voor de maandelijkse woonlasten.

Dit heeft dus de gekte uit de woningmarkt gehaald waardoor de huizenprijzen zijn gaan dalen.

Hoeveel stijgen de huizenprijzen in 2023?

Meer huizen verkocht in tweede kwartaal vergeleken met start van 2023 – NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 34.000 bestaande koopwoningen, een plus van 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Er werden dit kwartaal 29 procent meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal, maar door de vele transacties in het tweede kwartaal neemt het aanbod voor huizenkopers toch af.

 1. De krapte op de woningmarkt neemt weer toe, wijst de krapte-indicator van de NVM uit die aangeeft hoeveel keuzemogelijkheden huizenkopers hebben.
 2. In het eerste kwartaal van 2023 wees de krapte-indicator van de NVM 3,2, tegen 2,8 in het tweede kwartaal van dit jaar.
 3. Bij een evenwichtige woningmarkt ligt de krapte-indicator tussen de 5 en 10.

Volgens de NVM werd in het tweede kwartaal 39 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog 39 procent en een jaar geleden 82 procent. Een woning werd in het tweede kwartaal na gemiddeld 35 dagen verkocht, 7 dagen korter dan in het eerste kwartaal van 2023.