Deze zoogdieren mag je vanaf 2024 niet meer als huisdier
- Afrikaanse dwergrelmuis.
- Algerijnse gerbil.
- Alpaca.
- Bleke gerbil.
- Bruine rat.
- Bunzing.
- Cavia.
- Chinese dwerghamster.
More items
Welke dieren mag je niet meer als huisdier houden?
Serval en stokstaartje straks niet meer toegestaan als huisdier EPA serval NOS Nieuws • woensdag 6 juli 2022, 12:26 Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Minister Staghouwer van Landbouw wil op die manier het dierenwelzijn in Nederland verbeteren. De zogeheten ‘positieflijst’ is opgesteld op advies van een groep onafhankelijke wetenschappers. Zij hebben een groot aantal zoogdiersoorten die in Nederland gehouden worden beoordeeld op risicofactoren. Naast het dierenwelzijn is daarbij gekeken naar de risico’s op letsel bij mensen veroorzaakt door de dieren en hoe groot de kans is dat ze ziektes overbrengen (zoönosen).
Dierenwinkels mogen straks alleen nog dieren verkopen die op de lijst staan. De meeste ‘gewone’ huisdieren staan wel op de lijst, zoals honden, katten, cavia’s en konijnen. Daarnaast blijven dieren als de alpaca, bunzing, bleke gerbil, Chinese waterree en de waterbuffel toegestaan als huis- of hobbydier.
- De nieuwe lijst van dieren die straks nog zijn toegestaan, is na te lezen.
- De serval hoort thuis op de savannes en open graslanden in Afrika, maar wordt ook steeds vaker in Nederland gehouden.
- Het dier met de grote oren en gestippelde vacht wordt gebruikt om mee te pronken op sociale media.
- Onlangs was er nog een zoektocht naar een,
Volgens Staghouwer is de lijst “een grote stap” in het verbeteren van het dierenwelzijn. “Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens vooropstellen.” Dierentuinen en wildopvangcentra zijn uitgezonderd van de maatregel.
- Er gaat een overgangstermijn gelden.
- Wie op 1 januari 2024 nog een dier in huis heeft dat niet op de lijst staat, mag het gewoon houden totdat het is doodgegaan of het dier ergens anders onderbrengen.
- Staghouwer wil zo voorkomen dat de dieren worden gedumpt in de natuur, wat schadelijk kan zijn voor ecosystemen.
De overheid probeert al langer paal en perk te stellen aan het houden van huisdieren die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. In 2015 werd ook al een lijst opgesteld met toegestane dieren, maar daar haalde de rechter een streep door omdat die niet zorgvuldig tot stand was gekomen.
Waarom geen hamster meer als huisdier?
De Russische dwerghamster die zorgt voor overpopulatie en infectieziektes? Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een ‘gevaar zijn voor de mens’ Marika Stoevelaar met een Russische dwerghamster. Foto André Weima Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit afgelopen jaar bekend gemaakt.
Het schattige beestje zou een gevaar zijn voor de mens en niet in dit klimaat thuis horen. „Te gek voor woorden”, zegt Marika Stoevelaar van Knaagdierenwinkel.nl in Hoogeveen. Zij houdt al zestien jaar Russische dwerghamsters en ziet haar hobby voor haar ogen verdwijnen. „Het is een echte passie. In Nederland houden we al zestig jaar deze diertjes.
Ik denk dat menigeen wel eens zo’n hamster in huis heeft gehad”, verzucht ze. Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen. Alle online artikelen lezen Digitale krant
Ma t/m za de krant online lezen
Digitale krant + Weekend
Ma t/m za de krant online lezen Zaterdag de weekendkrant op papier
Wil je liever advertenties zien die aansluiten bij jouw interesses? Mediahuis Noord stelt, in samenwerking met gelieerde partijen die net als zij onderdeel zijn van de Mediahuis-groep, gezamenlijke groepsprofielen op om je op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Accountgegevens: geslacht, geboortedatum, woonplaats en klantnummer
Meer uitleg over hoe we je gegevens gebruiken vind je in ons en, : De Russische dwerghamster die zorgt voor overpopulatie en infectieziektes? Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een ‘gevaar zijn voor de mens’
Welke hamsters worden verboden?
Dat betekent dat de Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster en de Roborovski dwerghamster vanaf 1 januari 2024 verboden zijn.
Kun je een zebra kopen?
Een zebra als huisdier, dat kan niet zou je zeggen. Maar regelgeving die het houden van huis- of hobbydieren afbakent is er amper, behalve als dieren bijvoorbeeld bedreigd zijn. Daardoor is zelfs het hebben van een bruine beer of een grijze reuzenkangoeroe in Nederland niet verboden.
Welke reptielen mag je niet houden in Nederland?
Welke reptielen mag je niet houden? – Zoogdieren hebben al een lijst – De Dierenbescherming krijgt volgens hem geregeld te maken met reptielen die worden afgedankt. In Rotterdam zou het om zo’n 150 dieren per jaar gaan. In de brief zeggen de wethouders dat ze vanuit de gemeente niet bevoegd zijn in te grijpen bij mensen thuis.
- Daarom is wetgeving nodig.
- Voor zoogdieren bestaat al een lijst van dieren die wel en niet gehouden mogen worden.
- In de lijst van reptielen die niet meer gehouden zouden moeten worden, staan zeeschildpadden, lederschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen en diverse soorten slangen.
Maar, zegt Eerdmans: “Het is aan de staatssecretaris om een complete lijst op te stellen”. Meer op rtlnieuws.nl Politie zoekt ontsnapte slang in Landgraaf Twee wurgslangen verstoppen zich in Groningse stadsbus
Is een serval verboden in Nederland?
Vraag & antwoord – servals in Nederland – Ja, helaas wel. Er zijn verschillende lijstjes van dieren die je niet zomaar mag houden als particulier. Bijvoorbeeld de door CITES als bedreigd aangemerkte diersoorten, dieren die de regeling Natuurbescherming verbiedt (zoals primaten en een aantal katachtigen) en de Unielijst, de Europese lijst met invasieve exoten zoals de wasbeer.
Op geen van die lijsten wordt de serval verboden als huisdier. Dus is het toegestaan, zolang de eigenaar kan aantonen dat het dier op legale wijze verkregen is. Dat is vreemd, want bijvoorbeeld de caracal, de Canadese lynx en de Jagoearoendi (katachtigen die veel op de serval lijken qua natuurlijk gedrag en –behoeften) zijn wel verboden in Nederland.
Gelukkig is er door de overheid een nieuwe positieflijst aangekondigd die in 2024 in werking treedt. Op deze lijst staan alleen de volgens experts geschikte huis- en hobbydieren en de serval staat daar niet op. Vanaf dat moment mag je dus als particulier geen serval meer aanschaffen of verhandelen.
Wie op dat moment nog een serval heeft, mag die houden tot het dier sterft. We weten niet precies waarom we sinds 2020 jaarlijks opeens tientallen meldingen krijgen over servals. Voorheen waren het er 2 a 3 per jaar. Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen iets bijzonders willen en servals veel vaker aangeboden worden.
Niet alleen door fokkers maar ook op Marktplaats en Instagram. Ze zien er prachtig uit en verlenen een soort ‘status’ aan hun eigenaar. In delen van de Verenigde Staten en in veel Arabische landen mogen leeuwen en tijgers particulier gehouden worden en worden ze als statussymbool gezien.
Dat mag in Nederland niet, dus is de serval blijkbaar het beste legale alternatief. Maar als je er niet alleen mee wil pronken en echt om dieren geeft, waarom zou je een dier willen dat lijdt onder een leven in een kooi en op een Afrikaanse savanne thuishoort? Servals zijn geen imago-boosters, ze maken hun eigenaar niet bijzonder en zijn steevast de dupe van trends die overwaaien als blijkt dat een serval in huis helemaal niet zo leuk is.
Nee. Veruit de meeste landen hebben de serval nooit beoordeeld op geschiktheid als huisdier. In de landen die wél wetgeving hebben om dat te doen, is de serval vaak niet toegestaan als huisdier. Denk aan België en Luxemburg, waar een positieflijst van kracht is die aangeeft wat wel geschikte huisdieren zijn.
- De serval is daar als ongeschikt beoordeeld en staat dus niet op de lijst.
- Zelfs in de VS, waar dierenwelzijnswetten vaak ontbreken, hebben veruit de meeste staten de serval als huisdier verboden.
- De serval wordt ook wel ‘servalkat’ of ‘tijgerkat’ genoemd en soms door het publiek aangezien voor jonge luipaard of cheetah.
Toch is de serval een soort op zich binnen de familie Felidae, net als alle andere grote en kleine katachtigen. Het natuurlijke leefgebied van de serval is Afrika, waar het dier veel voorkomt in de graslanden ten zuiden van de Sahara en Sahel. Ze leven veelal alleen in een territorium van 10 tot meer dan 30km2.
Het zijn vleeseters en jagen (vanwege hun uitstekende nachtzicht ook ‘s nachts) op ratten, kikkers, vogels, reptielen en soms zelfs een kleine gazelle. Om vogels uit de lucht te grissen kunnen ze ruim twee meter hoog springen. Om met hun kleine kopje boven het hoge gras uit te komen beschikken ze (in verhouding) over de langste poten van alle katachtigen.
De serval is een wild, niet gedomesticeerd roofdier en niet te vergelijken met een huiskat. Dat maakt het onmogelijk om aan de natuurlijke behoefte van het dier tegemoet te komen. Daardoor wordt het welzijn van een serval onherroepelijk aangetast. In de praktijk zien we het heel vaak misgaan.
Zo is het dieet van de serval lastig (waar haal je iedere dag dode vogels, ratten, muizen of reptielen vandaan?) en heeft het dier heel veel ruimte nodig. Wie heeft een tuin waarin een serval voldoende beweging krijgt en een hek hoog genoeg om te zorgen dat het dier niet ontsnapt? Jaarlijks melden media talloze ontsnappingen van servals – de behuizing is dus vaak niet op orde en de dieren willen op jacht.
Fokkers en handelaren geloven dat mensen voorschriften wel opvolgen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dus om mens en dier tegen elkaar te beschermen moet de serval weghouden worden uit huis-en-tuin omgevingen.
Welke dieren mag je niet hebben in Nederland?
De nieuwe verboden soorten zijn onder meer de Amerikaanse eland, de bruine beer, bizons, het stokstaartje en verschillende vossen en jakhalzen. En wat dacht je van dwergantilopen, Kaapse buffels en wilde zwijnen. Of je ze nu echt als huisdier wilt, is een tweede, maar het mag sowieso niet meer.
Hoe duur is een capibara kopen?
Hoe duur is een capybara als huisdier? – Hoe duur is een capibara? – Het kost ongeveer 15.000 euro om legaal een capibara te kopen, en te verzorgen. Daarnaast produceren de beestjes vitamine C niet natuurlijk in gevangenschap, en is het dus belangrijk extra vitamines te geven, die je zo’n 20 euro per maand zouden kosten.
Welke zoogdieren mag je houden?
Huis- en hobbydierenlijst (positieflijst) Niet alle dieren zijn geschikt om als huisdier te houden. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze beschermd zijn, ziektes kunnen overdragen of gevaarlijk zijn, of omdat hun welzijn in gevangenschap in het nauw komt. Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen).
- Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
- In de Wet Dieren is vastgelegd dat hiervoor door de minister een lijst kan worden opgesteld.
- Zo’n lijst werd aangeduid als ‘positieflijst’, later als ‘huisdierenlijst’ en inmiddels als ‘Huis- en hobbydierenlijst’.
- De dieren die daarop staan mogen worden gehouden, alle overige dieren niet of alleen met een speciale vergunning (zoals bijvoorbeeld mogelijk is voor dierentuinen).
Als eerste zal zo’n lijst worden opgesteld voor zoogdieren. Later komen er ook Huis- en hobbydierenlijsten voor andere diergroepen, waarschijnlijk in eerste instantie voor reptielen en vogels. Er zijn diverse pogingen geweest om een positieflijst voor zoogdieren op te stellen.
De daarvoor gebruikte methodiek is meerdere malen bijgesteld om tot een goed gewogen oordeel te komen. De eerste positieflijst die hieruit is voortgekomen en daadwerkelijk in wetgeving kon worden omgezet, is ingegaan vanaf 1 februari 2015. Deze is onderdeel van de Regeling houders van dieren. Niet alle zoogdieren die in Nederland als huisdier worden gehouden zijn daarvoor al beoordeeld.
Na deze eerste publicatie zijn vanaf februari 2015 alle dieren die zijn opgegeven voor beoordeling nog eens opnieuw beoordeeld. Daaruit is een hernieuwd ‘Voorgenomen besluit aanwijzing te houden diersoorten’ ontstaan. Deze nieuwe lijsten zijn in januari 2017 bekend gemaakt.
Naar aanleiding van uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de manier van totstandkoming van de lijst is de invoering ervan echter vooralsnog opgeschort. Voorlopig blijft daardoor de lijst van 2015 gelden. Hieraan zijn inmiddels wel enkele dieren toegevoegd. De huidige lijst is te vinden in Bijlage 1 van de,
Op 6 juli 2022 is er een nieuwe huis- en hobbydierenlijst zoogdieren aangekondigd. Het is de bedoeling dat deze lijst op 1 januari 2024 in werking treedt. Op de lijst staan 30 zoogdiersoorten. Dit betekent dat in de toekomst alleen deze zoogdieren mogen worden gehouden.
De voorgestelde lijst kunt u vinden op de website van, Er is, ten opzichte van de eerste lijst uit 2015, een nieuwe beoordelingsmethode ontwikkeld. Dit wetenschappelijke toetsingskader is in november 2018 gepubliceerd voor consultatie en is op 8 januari 2020 aan de Tweede Kamer toegestuurd. Het toetsingskader gaat uit van risicofactoren voor dierenwelzijn en gevaar voor de mens.
De risicofactoren zijn geclusterd in de volgende categorieën: letsel bij de mens, gezondheid van de mens (zoönosen), voedselopname van het dier, ruimtegebruik/veiligheid van het dier, thermoregulatie van het dier en sociaal gedrag van het dier. De eigenschappen en behoeften van het dier zijn het uitgangspunt, en niet de mogelijkheden die een houder heeft om hiermee om te gaan.
Aan de hand van dit toetsingskader zijn ruim 300 zoogdiersoorten beoordeeld. Een adviescollege heeft de beoordeelde diersoorten onderverdeeld in zes risicoklassen, risicoklasse A tot en met F. Hoe hoger de risicoklasse (F is het hoogst, A het laagst), hoe hoger de complexiteit van de houderij in termen van risicofactoren waarmee de houder rekening moet houden.
Het college heeft geadviseerd om dieren die in risicoklassen A, B en C vallen op de lijst te plaatsen. Daarnaast adviseert het college om diersoorten die gedomesticeerd zijn op de lijst te plaatsen, onder andere omdat men met deze dieren meer ervaring heeft met het houden en omdat er meer voorzieningen zijn voor het houden van deze dieren.
Ook zijn deze dieren genetisch zodanig veranderd dat ze zijn aangepast aan het leven bij de mens. De voorgestelde huis- en hobbydierenlijst is een dynamische lijst. Als in de toekomst nieuwe wetenschappelijke informatie beschikbaar is, kan een diersoort opnieuw beoordeeld worden. Totdat de nieuwe lijst van kracht is, geldt er een tijdelijke vrijstellingsregeling voor het houden van dieren die niet op de positieflijst 2015 staan.
Hiervoor moet de houder een melding doen bij RVO. Na het in werking treden van de nieuwe Huis- en hobbydierenlijst mogen alleen dieren die op die lijst staan, gehouden worden. Er zal wel een overgangsregeling komen. Mensen die op het moment van inwerkingtreding van de lijst al een dier van een soort hebben die niet op de lijst staat, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt.
- Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier drachtig is op het moment dat de lijst in werking treedt.
- De dieren die op deze manier uitgezonderd zijn van de huis- en hobbydierenlijst, mogen nog verhandeld worden.
- Nieuwe dieren uit het buitenland mogen na inwerkingtreding van de lijst niet in Nederland worden gehouden.
De huis- en hobbydierenlijst gaat voor alle zoogdieren gelden en geldt dus ook als het om productiedieren gaat. Voor drie diersoorten op de huidige productiedierenlijst geldt dat zij niet op de huis- en hobbydierenlijst komen te staan. Het gaat om de nerts, het damhert en het Midden-Europees edelhert.
- Nertsen mogen sinds 2021 al niet meer worden gehouden op grond van de Wet verbod pelsdierhouderij.
- Voor de andere twee diersoorten betekent de invoering van de huis- en hobbydierenlijst dat er een eind zal komen aan het gebruik van deze dieren als productiedier.
- Op de circusdierenlijst staat een diersoort die niet op de huis- en hobbydierenlijst staat.
Het gaat om de dromedaris. Ook voor de circusdierenlijst geldt dat deze diersoort na invoering van de huis- en hobbydierenlijst niet meer mag worden gebruikt voor optredens. Dierentuinen en wildopvangcentra zullen worden uitgezonderd van het verbod op het houden van niet-aangewezen zoogdiersoorten.
Wat gebeurt er met dieren die niet verkocht worden?
Wanneer een gevonden hond of kat naar het asiel wordt gebracht, neemt het asiel de verzorging voor haar rekening. Het dier zal worden gecheckt op aanwezigheid van een chip en zo ja, zal de eigenaar benaderd worden. Het asiel zal tot de eigenaar komt voor het dier zorgen.
Wanneer na 2 weken alle moeite is gedaan om de eigenaar te vinden, maar dat niet is gelukt, vervalt het dier in eigendom aan het asiel en wordt een nieuw baasje gezocht. Voor een dier waar afstand van is gedaan, zal het asiel haar best doen om zo snel als mogelijk een nieuw thuis te vinden voor het dier.
Veel mensen hebben een vertekend beeld van hoe het asiel met moeilijk herplaatsbare dieren omgaat. Vaak wordt gedacht dat dieren worden ingeslapen als er niet snel een nieuw baasje gevonden wordt. In ons asiel is dit echter NIET het geval. De enige redenen waarom dieren worden ingeslapen zijn het optreden van ernstige medische problemen, ernstig lijden en geen uitzicht op herstel of, en dat komt eigenlijk alleen voor bij honden, onbehandelbare gedragsproblemen die een gevaar vormen voor de maatschappij.
Adres Koningsweg 141 3585LA Utrecht Postadres: Postbus 14140 3508 SE Utrecht Openingstijden Werkdagen van 10:30 tot 13:00 en van 14:00 tot 15:30 Zaterdag van 10:30 tot 13:00 Zondag gesloten tel: 030 2514542 (norm. tarief) of stuur ons een email
Is het legaal om een eekhoorn als huisdier te hebben?
Geen huisdier – De eekhoorns die in Nederland leven, mogen niet als huisdier gehouden worden. Dat is verboden. De Dierenbescherming adviseert om ook geen andere soorten eekhoorns thuis te houden. Eekhoorns zien er wel schattig uit, maar het zijn geen knuffeldieren.
Waarom mag je geen fret als huisdier?
Fretten zijn snelle, behendige roofdiertjes. Ze zijn speels en slim en kunnen daardoor interessante huisdieren zijn voor mensen die bereid zijn zich goed in hen te verdiepen. Geef hen voldoende speelruimte, waarin ze niks kapot kunnen maken. Bovendien moeten ze opgevoed worden! Fretten vragen speciale medische verzorging, houd rekening met de kosten daarvan.
- Ies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de fret het huisdier is dat u zoekt.
- De fret ( Mustela putorius furo ) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort.
- Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing.
Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier. De fret is familie van onder meer de steenmarter, otter, wezel, hermelijn en nerts. Al voor de jaartelling werden de jachtkwaliteiten van de fret gebruikt bij de jacht op voornamelijk konijnen en het bestrijden van muizen en ratten.
- Fretten worden doorgaans zes tot tien jaar oud.
- Wildkleur en albino zijn de meest geziene kleuren bij de fret.
- De wildkleur heeft een zwartbruine tekening, die in allerlei variaties kan voorkomen: licht of donker en met of zonder ‘boevenmaskertje’ over de ogen.
- De kleur kan gedurende het leven van de fret en ook afhankelijk van het jaargetijde van tint verschieten.
De witvoetvariant van de wildkleur heeft witte voetjes en een witte ‘slab’ op de keel. De albino is wit met rode ogen. Deze fretjes zijn soms meer geel dan wit. Dit komt door hun talgproductie. Vrij bekend is verder de kaneel- of zandkleurige cinnamon of sandy-colour fret.
- Daarnaast zijn er nog andere kleuren en aftekeningen.
- Ook bestaan er zogeheten angorafretten met een lange(re) vacht en geen ondervacht, een iets afwijkende neusvorm en kleine haartjes op en soms ook in de neus.
- Voorzichtigheid bij dieren met een afwijkende aftekening of haarstructuur is geboden, omdat dit ook andere afwijkingen met zich mee kan brengen.
Zo blijkt uit onderzoek dat bij verschillende witte aftekeningen (zoals ‘panda’: witte kop en witte voeten en ‘blaze’: witte streep op de kop en witte voeten) erfelijke doofheid voorkomt. Bij angorafretten komt het regelmatig voor dat de vrouwtjes onvoldoende goede melk geven om hun jongen te voeden.
- Fretten blijven hun leven lang speels, vrolijk, nieuwsgierig en ondeugend.
- Ze zijn intelligent en u kunt hen dingen aanleren, maar verwacht van dit dier geen absolute gehoorzaamheid.
- Ze hebben een geheel eigen taal met karakteristieke geluiden en bewegingen.
- De fret is van nature géén groepsdier.
- Bunzingen leven in het wild solitair en komen elkaar alleen in de paartijd tegen.
Daarbuiten zullen ze hun territorium hevig verdedigen. Door domesticatie is het gedrag van de fret aangepast en socialer geworden. Hoewel de fret het liefst alleen leeft, is het eventueel wel mogelijk om deze dieren samen te houden. Dit moet goed begeleid worden, niet alle dieren zullen even goed met anderen overweg kunnen.
- Nieuwe dieren moeten rustig aan elkaar kunnen wennen voordat ze bij elkaar gezet worden, om gevechten en stress te voorkomen.
- Huisvest om stress en gezondheidsproblemen te voorkomen sowieso nooit meer dan drie fretten samen en hou mannen alleen bij elkaar als ze gecastreerd zijn.
- Fretten zijn geen uitgesproken nachtdieren.
Ze slapen overdag veel, maar hebben daarnaast een vast dagritme. Ze zijn het meest actief in de schemering. Fretten hebben een verblijf nodig waarin ze uit de voeten kunnen. Een algemene richtlijn is minimaal anderhalve tot twee vierkante meter bodemoppervlak voor één of twee fretten, met een hoogte van minstens 50 centimeter.
Voor iedere volgende fret moet het oppervlak een halve vierkante meter extra groot zijn. De dierenspeciaalzaak verkoopt speciale frettenverblijven. Voor de huisvesting van fretten buitenshuis heeft u een minimaal bodemoppervlak van zes vierkante meter nodig en een nachthok dat goed geïsoleerd is tegen zowel warmte als kou.
Binnen of buiten: het verblijf dient altijd uit de zon te staan, omdat fretten erg gevoelig zijn voor warmte en snel oververhit raken. Zorg dat de temperatuur van het verblijf bij voorkeur tussen de 15 en 21 graden Celsius ligt. Bij temperaturen hoger dan 29 graden Celsius of lager dan 7 graden Celsius is het belangrijk dat er geschikte schuilplaatsen in het verblijf zijn, die bescherming bieden tegen deze temperaturen.
- In het frettenverblijf hoort een toiletbak te staan met een stofvrije vulling die geen klonten mag vormen.
- Zaagsel is voor fretten taboe, de bodem van het verblijf kan onbedekt blijven.
- Zorg voor een slaapgelegenheid die met behulp van wat handdoeken of lappen zodanig is ingericht dat de fret altijd ergens in of onder kan slapen.
Een ‘nestbox’, een kistje met een gat erin, wordt door de fret ook erg gewaardeerd als slaapplaats. Weg kunnen kruipen geeft een gevoel van veiligheid en dat is belangrijk voor het welzijn van het dier. Fretten gebruiken hun verblijf voornamelijk als ‘hol’ om in te slapen.
Bewegen doen ze vooral buiten hun verblijf. Fretten moeten dagelijks twee uur vrij kunnen bewegen om zo al rennend en spelend hun energie kwijt te raken. Ze houden er van om overal in te kruipen en alles te onderzoeken en u kunt hen blij maken met speelmateriaal in de vorm van dozen, tunnels, balletjes en veilige pluchen beestjes.
Gebruik nooit materialen zoals rubber, foam of latex: fretten zijn hier gek op en kunnen het opeten. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties. Zorg dat de speelruimte ‘fretproof’ is. Fretten proberen namelijk overal op, onder en achter te komen. Het uitgraven van plantenbakken, leeghalen van prullenbakken en krabben aan vloerbedekking is gedrag dat u niet kunt afleren, hooguit kunt u het proberen te voorkomen.
Omdat fretten gek op graven zijn, kunt u een ‘graafplaats’ aanbieden van minimaal 10 centimeter diep. Veel fretten worden nooit helemaal zindelijk. Het kan dus gebeuren dat u af en toe ontlasting vindt. Fretten zijn meesters in het ontsnappen en kunnen door kleinere ruimten kruipen dan de meeste eigenaren voor mogelijk achten.
Houd hier rekening mee! Gebruik voor het oppakken en vasthouden van een fret altijd twee handen. Leg bij het oppakken één hand over de schouders, net achter de voorpoten van het dier en ondersteun met de andere hand de achterhand. Het is ook mogelijk om de fret achter de oksels, onder de borstkast vast te houden.
Een fret heeft opvoeding en zindelijkheidstraining nodig. Dat hoort al te beginnen bij de fokker. Een regelmatige controle van nagels, gebit, oren (fretten zijn erg gevoelig voor oormijt) en vacht is belangrijk. Fretten gaan doorgaans in het voor- en najaar in de rui. Elke dag moet het drinkwater verschoond worden en moet u de voerbakjes en de toiletbak schoonmaken.
Reinig minimaal 1 maal per week het waterflesje. De dagelijkse verzorging van een fret is dusdanig intensief dat deze niet aan een kind kan worden overgelaten. Fretten kunnen hard bijten, laat ze daarom nooit alleen met jonge kinderen. De omgang met fretten dient altijd onder supervisie van een volwassene te staan.
De wilde verwanten van de fret zijn echte vleeseters en voeden zich in de natuur met prooien als knaagdieren en vogels. Het maagdarmkanaal van de fret is dan ook helemaal ingesteld op het verteren van vlees. Voer een kwalitatief zeer hoogwaardige en speciaal voor fretten gemaakte voeding met relatief veel eiwitten en vetten (en weinig koolhydraten).
Hoogwaardig voer voor kittens kan ook worden gegeven. Algemene richtlijn is een eiwitpercentage tussen de 30 en 40 procent, een vetpercentage tussen de 20 en 30 procent en zo min mogelijk (minder dan 2 procent) vezels. U kunt een fret ook dode prooidieren, zoals ratten en muizen, voeren.
- Een frettenmaag kan niet overweg met groenten en fruit.
- Hondenvoer is ongeschikt omdat daar voor fretten te veel onverteerbare plantaardige producten en vezels in zitten.
- U kunt uw fret met mate verwennen met een speciaal frettensnoepje gemaakt van vleesproducten, stukjes (gekookte) kip, stukjes gekookt ei of een heel klein klontje roomboter.
Pas op met suikerhoudende of koolhydraatrijke producten, die kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Er wordt aangeraden om voor fretten altijd voer ter beschikking te hebben. Het is echter geen probleem als dit eens niet mogelijk is; een gezonde fret kan makkelijk gedurende twaalf uur zonder voer.
- Houd in de gaten dat de fret zijn eten niet verstopt, zodat het bederft.
- Het is belangrijk om uw fret zowel lichamelijk als geestelijk bezig te houden.
- Een manier om dit te doen is door voer op een uitdagende manier aan te bieden (voedselverrijking).
- U kunt bijvoorbeeld het voer verstoppen of voerpuzzels gebruiken.
Vers drinkwater hoort altijd aanwezig te zijn. Een drinkfles is hiervoor het handigst. Mannetjes zijn aanzienlijk forser dan de vrouwtjes, die doorgaans wat actiever en iets temperamentvoller zijn. Het lichaamsgewicht varieert van 900 tot 2500 gram (gemiddeld 1500 gram) voor mannetjes en van 400 tot 1200 gram (gemiddeld 700 gram) voor vrouwtjes.
Fretten hebben een zomer- en een wintergewicht. De dieren eten in het najaar meer en zijn dan ook aanzienlijk zwaarder dan in het voorjaar. De draagtijd bij de fret bedraagt circa 42 dagen, waarna er twee tot vijftien, maar gemiddeld acht, jongen worden geboren. Zorg dat u hoogzwangere fretten apart zet van andere vrouwtjes en verstoor de moeder met jongen de eerste paar weken niet.
Zorg dat moeder en jongen een rustige schuilplaats tot hun beschikking hebben. De frettenpups horen tot en met een leeftijd van ongeveer twee maanden bij de moeder te blijven. Vooral tussen vijf en acht weken leren ze allerlei sociale vaardigheden van hun moeder en nestgenoten.
Fretten die te jong van eigenaar wisselen, hebben een groot deel van hun opvoeding in het nest gemist, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals bijten. Pas vanaf een leeftijd van acht à negen weken zijn pups zelfstandig genoeg om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Veel fokkers kiezen er voor om de pups pas op een leeftijd van negen weken of later naar een nieuwe eigenaar te laten gaan.
Fretten waarmee niet wordt gefokt, worden vrijwel altijd gecastreerd. Bij mannetjes gebeurt dat doorgaans als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Na de castratie verdwijnt de sterke, muskusachtige frettengeur die de geslachtsrijpheid met zich meebrengt, evenals eventueel machogedrag.
Vrouwtjes kunnen worden gecastreerd als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn, maar het beste is om dit te doen voor ze loops worden of direct in de eerste weken van de loopsheid. Loopse fretjes hebben een sterk opgezette, roze vulva. Ze kunnen onzindelijk worden en urinesporen gaan uitzetten, gedrag dat na de castratie weer verdwijnt.
Vrouwtjes die niet worden gecastreerd of gedekt, blijven loops. Hun lichaam blijft dan hormonen aanmaken, waardoor ze ziek worden (zogeheten beenmergdepressie) en dood kunnen gaan. Het is dus heel belangrijk om een vrouwtje waarmee niet wordt gefokt, te castreren.
- Chirurgische castratie heeft echter ook nadelen, omdat het een belangrijke oorzaak is van bijnierproblemen bij zowel mannelijke als vrouwelijke fretten.
- Sinds een aantal jaren bestaat er een hormoon-implantaat wat even effectief blijkt te zijn als chirurgische castratie bij fretten.
- Er zijn aanwijzingen dat het inbrengen van zo’n hormoonimplantaat ook na chirurgische castratie kan helpen om bijnierproblemen te voorkomen, dit wordt nog nader onderzocht.
Een fret heeft specifieke diergeneeskundige zorg nodig. Omdat fretten erg gevoelig zijn voor hondenziekte, dienen ze preventief tegen deze virusziekte te worden ingeënt. Vraag de dierenarts uitdrukkelijk om een vaccin dat veilig en geschikt is voor fretten, een aantal entstoffen voor honden kunnen de fret juist ziek maken.
Jonge fretjes moeten met negen en veertien weken tegen hondenziekte worden ingeënt, daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Fretten zijn weinig gevoelig voor natuurlijke besmetting met de ziekte van Weil. Het is dan ook niet noodzakelijk ze hiertegen te enten. Voor fretten die meegaan naar het buitenland is een rabiësenting verplicht, vraag ook hier om de juiste enting voor fretten omdat sommige vaccins een allergische reactie kunnen opwekken.
Ook moeten zij gechipt zijn om de grens over te mogen. Fretten zijn gevoelig voor hetzelfde griepvirus (influenza) als wat mensen kunnen krijgen. Wanneer u griep hebt, kunt u daarom het beste contact met uw fret vermijden om te voorkomen dat uw dier ziek wordt.
- Fretten kunnen vlooien en teken oplopen.
- Er is een bestrijdingsmiddel in de handel dat ook voor de fret vanaf zes maanden oud geregistreerd is, vraag hiernaar bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.
- Het middel heeft de vorm van een spot-on, een klein pipetje met vloeistof die u in de nek aanbrengt.
- De handigste manier om dit te doen is om het dier af te leiden met wat lekker voer, terwijl u de vacht vlak achter de schedel uit elkaar duwt en de druppels op de huid aanbrengt.
Veel fretten krijgen vroeg of laat te maken met bijnierproblemen. Chirurgische castratie kan hiervan een belangrijke oorzaak zijn. Symptomen zijn onder andere kaalheid en hormonale effecten, zoals het terugkomen van seksueel gedrag bij gecastreerde dieren.
- Overleg een castratie dus altijd goed met uw dierenarts en overweeg alternatieven, zoals een hormoonimplantaat.
- Ook een te laag bloedsuikergehalte door insulinomen, kleine tumoren in de alvleesklier, komt veel voor.
- De eerste verschijnselen zijn sloomheid, zwakte en veel slapen.
- Een groot aantal fretten blijkt verder te kampen met maagdarmproblemen, waarbij stress (en de daarbij behorende maagbacterie Helicobacter ) en verkeerde voeding vaak een belangrijke rol spelen.
Bij oudere fretten kunnen hartproblemen voorkomen en lymfomen, vergrotingen van de lymfelieren met aantasting van andere organen. Aleutian Disease is een door een parvovirus veroorzaakte ziekte, die tot allerlei gezondheidsklachten bij fretten kan leiden.
- Om deze problemen vroegtijdig te ontdekken en direct goed aan te pakken, is een jaarlijkse gezondheidscontrole onontbeerlijk.
- Aalheid, jeuk, omvallen, verminderde activiteit, gewichtsverlies, braken, diarree, slecht eetlust, een gespannen buik, achterhandzwakte en hoesten zijn alarmsignalen die op ziekten kunnen wijzen.
De fret is beslist een gezelschapsdier met een specifieke gebruiksaanwijzing. Het is dus erg belangrijk dat u precies weet waaraan u begint. Zorg er voor dat u zich van tevoren zeer goed informeert, neem bijvoorbeeld contact op met ervaren frettenhouders.
Fretten hebben een specifieke frettengeur, vooral als ze niet gecastreerd zijn. Fretten zijn gek op rubber en kunnen in de problemen komen als ze kleine stukjes van dit materiaal afbijten en inslikken. Houd daarom spullen van zacht rubber, latex, foam of sponsachtig materiaal uit hun buurt. Mits ze goed aan elkaar worden gewend kan een fret samenleven met honden en katten, maar kleinere huisdieren, met name knaagdieren, zal hij als een prooi zien. Bij frettenverenigingen en organisaties is veel kennis aanwezig, zij kunnen u informatie geven over verzorging of betrouwbare aankoopadressen. Laat uw fret chippen én registreer de chip bij een portaal, zodat uw fret teruggebracht kan worden als hij wegloopt of verdwaalt. Meer informatie over chippen en registreren vindt u op www.chipjedier.nl,
Kun je een slang als huisdier houden?
Slangen en spinnen: het mag allemaal als huisdier ©AFP Een vogelspin kan zeer giftig en agressief zijn.
©AFP Het houden van een krokodil, kaaiman of alligator is niet verboden in Nederland.
©AFP Een anaconda mag als huisdier. Deze wurgslang uit Zuid-Amerika kan 6 meter worden en kan met gemak een varken opeten.
©EPA Schorpioenen hebben een giftige staart. Ze verstoppen zich graag in schoenen en laarzen.
©EPA Ook deze zeearend mag gehouden worden, net als gieren, condors en andere roofvogels.
©EPA Slangen, zoals de cobra die in Made ontsnapte, mogen gehouden worden, maar wel in een goed afgesloten terrarium.
©Getty Images Grote katten mogen niet, dus een ontmoeting met een luipaard is onwaarschijnlijk (behalve in de dierentuin).
En ook leeuwen, tijgers, poema’s, cheetah’s en lynxen mogen niet als huisdier gehouden worden. ©ANP Apen zijn verboden. Geen zorgen dus dat er ineens een gorilla, oerang oetang, chimpansee of makaak in je slaapkamer zit. ©ANP Olifanten, kamelen of giraffen mogen ook. : Slangen en spinnen: het mag allemaal als huisdier
Hoeveel dieren mag je in huis hebben?
Overlast? 13 januari 2020 15:31 Aangepast 17 januari 2020 20:57 Gemeente Utrecht wil dat een vrouw met meer dan twintig honden afstand doet van een deel van haar huisdieren. Het zou te veel overlast voor de omgeving veroorzaken. De vrouw weigert dit. Bij hoeveel huisdieren ligt de grens? De huisdierenkwestie wordt vandaag behandeld door de Raad van State. Lees ook: Dierenbescherming haalt 58 katten uit zwaar vervuilde woning Het komt vaker voor dat er overlast is van huisdieren. Begin januari werden bijna zestig katten weggehaald uit een huis in Katwijk door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.
- Over deze woning was een tip binnengekomen bij het landelijk meldpunt 144.
- De dieren leefden daar in erbarmelijke omstandigheden.
- Zo zag het huis in Katwijk eruit Mensen die huisdieren houden hebben er gemiddeld meer dan een.
- In totaal waren er volgens de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 25 miljoen huisdieren in Nederland.
Gemiddeld drie per huishouden. Toch is het niet zo dat er altijd wordt ingegrepen als iemand veel huisdieren houdt. “Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben”, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “Het is echt afhankelijk van de situatie.
Kun je een stokstaartje als huisdier houden?
Het zou zo om een aprilgrap kunnen gaan, maar daar is het nog te vroeg voor. Het waren mensen uit Herentals die via een mailtje lieten weten dat er een vreemd dier in hun tuin rondliep. Een wazige foto toonde duidelijk een stokstaartje. Het diertje kwam al enkele dagen van het hondeneten snoepen en verdween dan weer voor enkele uren.
- Stokstaartjes zijn Afrikaanse diertjes en dus helemaal niet geschikt om te overleven in ons kil en nat winterweer.
- Aangezien het stokstaartje al enkele dagen buiten rondliep, werd het hoog tijd om actie te ondernemen.
- Het Natuurhulpcentrum besloot gisteren een vangkooi te plaatsen en vanavond was het prijs: het stokstaartje was gevangen en kon door een medewerker opgehaald worden.
Eenmaal in Oudsbergen kreeg het diertje een korte check-up en werd er gezocht naar een chip. Die bleek afwezig en het is voorlopig een raadsel waar het diertje vandaan komt. Stokstaartjes staan niet op de ‘zoogdierenpositieflijst’ en als particulier mag je dergelijke dieren dus niet houden als huisdier.
Welke reptielen mag je niet houden in Nederland?
Welke reptielen mag je niet houden? – Zoogdieren hebben al een lijst – De Dierenbescherming krijgt volgens hem geregeld te maken met reptielen die worden afgedankt. In Rotterdam zou het om zo’n 150 dieren per jaar gaan. In de brief zeggen de wethouders dat ze vanuit de gemeente niet bevoegd zijn in te grijpen bij mensen thuis.
- Daarom is wetgeving nodig.
- Voor zoogdieren bestaat al een lijst van dieren die wel en niet gehouden mogen worden.
- In de lijst van reptielen die niet meer gehouden zouden moeten worden, staan zeeschildpadden, lederschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen en diverse soorten slangen.
Maar, zegt Eerdmans: “Het is aan de staatssecretaris om een complete lijst op te stellen”. Meer op rtlnieuws.nl Politie zoekt ontsnapte slang in Landgraaf Twee wurgslangen verstoppen zich in Groningse stadsbus
Welk dier kan heel oud worden?
Dit is één van de langstlevende dieren op aarde Nieuw onderzoek wijst uit dat deze borstelworm zeker 300 jaar oud kan worden. En daarmee behoort deze tot de langst levende dieren op aarde, zo schrijven onderzoekers in het blad, Golf van Mexico Hun studie draait om de borstelworm Escarpia laminata,
De worm leeft in de Golf van Mexico op een diepte van zo’n 1000 tot 3300 meter. Er is vrij weinig bekend over de borstelworm en ook de levensduur ervan was in nevelen gehuld. Maar een nieuw onderzoek brengt daar dus verandering in. Groei Onderzoekers verzamelden 356 wormden op verschillende plekken in de Golf van Mexico en keken hoe hard deze in een jaar tijd groeiden.
Vervolgens konden ze op basis van de jaarlijkse groeisnelheid schatten hoe oud de verschillende wormen waren. Zo is een Escarpia laminata van zo’n vijftig centimeter lang naar schatting 202 jaar oud. Maar er zijn ook grotere Escarpia laminata aangetroffen die waarschijnlijk meer dan drie eeuwen oud zijn.
En het is zeker niet ondenkbaar dat in de Golf van Mexico nog meer van dit soort borstelwormen leven die veel groter en dus ouder zijn dan hun bestudeerde soortgenoten. Sterftecijfer Het onderzoek wijst bovendien uit dat de sterftecijfers onder Escarpia laminata zeer laag zijn. Dat kan ook helpen verklaren waarom de borstelwormen zo oud worden.
In de afwezigheid van externe bedreigingen – zoals roofdieren bijvoorbeeld – zal de natuurlijke selectie een voorliefde hebben voor individuen die pas heel laat symptomen van veroudering vertonen en zich heel lang kunnen blijven voortplanten. Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden.